9. elokuuta 2014

Béla és Bandi Balaton 2013


Mikä viini?
Béla és Bandi Balaton 2013 (Pinot Blanc, Muscat, Olaszrizling ja Sauvignon Blanc, tuliaisia Unkarista)

Minkä kanssa nautittu?
Unkarilainen kalakeitto halászlé

Mitä satunnainen nettikauppa lupaa?
"Kolmen lasillisen kesäviini", ts. voi juoda jopa kolme lasillista illan aikana

Mitä rypäle lupaa? 
Pinot Blanc: hedelmäisyyttä, omenaa, sitrusta, kukkaisuutta, jonkin verran mineraalisuutta ja hapokkuutta
Muscat: aromikkuutta, kukkaisuutta, kuivattua aprikoosia ja persikkaa, hunajaa, rusinaa
Olaszrizling (Welschriesling): mietoja, mutta hapokkaita, hedelmäisiä tai kukkeita viinejä, omenaa, sitruunaa, hunajaa. Tutummasta nimestään huolimatta rypäle ei ole sukua Rieslingille.
Sauvignon Blanc: kuivia ja hapokkaita viinejä, yrttejä, pistävyyttä, nokkosta, karviaista, herukkaa, "kissanpissaa karviaispuskassa", kasvuolosuhteiden mukaan aromeja ruohosta trooppisiin hedelmiin

Kommentit

M: Viinin tuoksu on ensin kukkainen ja makea, mikä lienee muscatin ansiota, sen jälkeen sitruksinen. Maku on pirteä, sitruksisen hedelmäinen, ensin makea ja sitten hapokas, ehkä jopa aavistuksen mineraalinen ja öljyinen eikä ollenkaan niin makea kuin mitä tuoksu olisi ensin antanut odottaa. Ilmaantumisen myötä maku muuttuu moniulotteisemmaksi ja mielenkiintoisemmaksi, siihen ilmestyy herukanlehtiä ja omenaa sekä lisää hapokkuutta. Tätä viiniä pystyisi kyllä juomaan kolme lasillista illan aikana kovin helposti, hyvässä seurassa Budapestissä Tonavan rannalla enemmänkin. Paprikaisen ja tomaattisen kalakeiton kanssa viini sopi hyvin ja muutenkin se oli varsin mukava tuliainen. Plus-miinusasteikolla arvosanaksi viini saa ++.

J: Tuoksu on kukkainen, siitä löytyy karviaista, herukanlehteä, omenaa ja mineraalisuutta. Maku on aluksi makea ja pirskahteleva, mutta muuttuu pian sitruksiseksi. Myös mineraalisuutta löytyy. Viini sopi kalakeiton seuraksi hyvin. Voisi sopia vaalean kalan ja miedosti maustetun kanan kanssa nautittavaksi. Hapokkuutta ei ole tarpeeksi, jotta viini kävisi lohen tai muun rasvaisen kalan kanssa juotavaksi. Makeuden ansiosta viini ei tarvitse välttämättä ruokaa, sopisi myös seurustelujuomaksi lämpimänä kesäpäivänä. Tämä menee maistamieni unkarilaisten viinien kärkipäähän, arvosanaksi annan ++.

Viini muualla
Bortársaság

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti