Viking XPRS // Kuohuva viiniristeily 31.1.2015

Tammikuun viimeisen viikonlopun kunniaksi Loppasuut lähtivät risteilylle. Viking XPRS:llä järjestettiin kuohuva viiniristeily (normaali hinta 129 €, kanta-asiakashinta 124 € per henkilö). M toivoi hartaasti, että vain laseissa kuohuisi eikä merellä, mutta toive ei aivan toteutunut. Urheasti kuitenkin eteenpäin!

Heti hyttiin majoittumisen ja laivan lähdön jälkeen oli Antti Uusitalon luento. Luentoja piti alun perin olla kaksi, mutta vähäisen osallistujamäärän takia jälkimmäinen oli peruttu. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä nyt luennolle oli enemmän aikaa ja aika kului nopeasti.

Luennoilla maistellut viinit

Valdobbiadene Prosecco Millesimato Brut 2011 (prosecco)
(Glera, Italia; 13,90 €)

M: Oikein kiva, kepeän pirskahteleva, kesäinen. Tuoksussa ja maussa oli päärynää ja aavistus sitrusta. Tykkäsin.

J: Valmistettu tankkikäymismenetelmällä Glera-rypäleistä.Tuoksussa oli limeä, vihreää omenaa ja päärynää. Maku oli raikas, pirskahteleva ja aavistuksen makea. Kesäinen kuohuviini piknikille tai juhliin.

Codorniu 1551 Brut (cava)
(Macabeo, Xarel-lo ja Parellada, Espanja; 6,90 €)

M: Tuoksu oli aavistuksen pähkinäinen, hedelmäinen. Maku hapokkaampi kuin proseccon, hieman raparperinen. Mainio hinta-laatusuhde.

J: Kypsytetty pullossa yhdeksän kuukautta. Tuoksussa oli mantelia, sitrusta ja omenaa. Maku on kuiva ja paahteinen, aavistus raparperia. Yleiskuohuviini, sopisi esimerkiksi friteeratun ruoan kanssa. Erinomainen hinta-laatusuhde.

Wolfberger Crémant Brut Bio 2012 (crémant)
(Auxerrois, Riesling ja Pinot Noir, Ranska; 14,90 €)

M: Runsas maku, hapokkaan kirpeä, sitrusta, Pinot Noirin kumisuus oli selvästi havaittavissa tuoksussa ja maussa. Luonnetta viinissä oli enemmän kuin kahdessa ensimmäisessä, mutta siitä huolimatta en pitänyt tästä niin paljon.

J: Rypäleet kerätään käsin, kypsytetään pullossa vähintään vuoden verran. Tuoksussa on kumia, ruisleipää ja persikkaa. Maku oli paahteinen ja hapokas. Suositeltiin sushin kanssa juotavaksi. Maistelluista kuohuviineistä tämä oli suosikkini.

Champagne Henriot Blanc de Blancs (blanc de blancs)
(Chardonnay; 40,90 €, Alkossa 54,90 €)

M: Kevyt, raikas, mineraalinen, paahtoleipäinen. Kiva perussamppanja. Vaivasikohan merenkäynti tässä vaiheessa niin, että en oikein osannut keksiä tästä mitään sanottavaa?

J: Tuoksussa runsaasti paahtoleipää, maku oli kuiva, raikas ja mineraalinen. Yllätyksetön, mutta hyvä.

Laurent-Perrier, Cuvée Rosé Brut (rosé)
(Pinot Noir; 52,70 €, Alkossa 69,90 €)

M: Vadelmainen tuoksu, täyteläisen marjainen maku. Ryhdikäs ja oikein mukava rosé. Vaikka väri oli vaaleanpunainen, ei viini ollut herttaisen hempeä, vaan varsin elegantti. Tykkäsin.

J: Hyvin marjainen shamppanja. Tuoksussa on vadelmaa, mansikka ja herukkaa. Maussa oli vadelmaa, punaisia marjoja ja aavistus kirsikkaa. Ei pidä antaa värin hämätä, kyseessä on melko tuhti juoma. Tätä suositeltiin kinkun, riimihärän, rosvopaistin ja kermaisten juustojen kanssa.

Dom Perignon 2004 Brut (vuosikertasamppanja)
(Chardonnay, Pinot Noir; 115,00 €, Alkossa 153,50 €)

M: Domppa on aina Domppaa jopa vaahtopäiden keskellä. Tuoksu oli tutun kuminen ja paahtoleipäinen, maku hedelmäinen, sitruksinen ja kuminen.

J: Tuoksussa on kumia, mantelia, vaniljaa ja hieman voita. Maku oli kuiva ja mineraalinen.

Champagne Henriot Demi Sec (makea)
(Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier; 34,00 €)

M: Pienenä ajattelin, että samppanjat maistuvat juuri tällaiselle. Tämä olikin vanhan tyylisuunnan mukainen hieman makea samppanja ja oikein mainio sellainen. Tuoksu ja maku olivat makeita, hieman persikkaisia ja voimaisia. Tykkäsin.

J: Tuoksussa oli hedelmäisyyttä, omenaa ja voita. Maku oli yllättävän makea, hunajaa ja persikkaa. Mukavaa vaihtelua, mutta ei välttämättä pääse suosikkeihini.

Luennon jälkeen oli aikaa oleskella ja sen jälkeen oli myöhäinen lounas/aikainen päivällinen Wine and Dine -ravintolassa.

Myöhäisen lounaan menu

Perunaohukainen ja mateenmätiä, punasipulia ja limesmetana
Huber Sparkling Riesling (Itävalta)

M: Alkuruoka oli hyvää (ja tässä vaiheessa alkoikin jo olla nälkä). Viini sopi hyvin yhteen perunaohukaisen ja limesmetanan kanssa eikä riidellyt edes punasipulin kanssa. Laiva onneksi seisoi satamassa ruokailun ajan, ettei hyvä ruoka mennyt aivan hukkaan.

J: Viinin tuoksussa oli vihreää omenaa. Maku oli pirteän omenainen, hieman makea. Piti pintansa jopa punasipulille, vaikka raaka sipuli yleensä nitistää viinin maun. Sopisi esimerkiksi piknik-juomaksi.

Paistettua kuhaa, tillillä maustettu juures-perunapaistos ja samppanjakastiketta
Pongracz Rosé Cape Classique (Etelä-Afrikka)

M: Kuha oli erinomaista. Viini oli myös hyvää ja jos nyt oikein etsisi jotain vikaa, se oli ehkä aavistuksen liian voimakasta hennon kuhan kanssa. Suurin harmitus oli se, että annos loppui aivan liian aikaisin, tätä olisi voinut syödä vaikka kuinka paljon.

J: Viinin tuoksussa on mansikkaa, vadelmaa ja paahtoleipää. Maku oli paahteinen, kirsikkainen ja vadelmainen. Oli ehkä hieman liian voimakkaan makuinen kuhan kanssa, muuten erinomainen.

Valkosuklaapannacotta ja lakkahilloketta
Champagne Laurent-Perrier Demi-Sec (Ranska)

M: Jälkiruoka sen sijaan oli vähintäänkin riittävän suuri. Pannacotta ei kuulu suurimpiin suosikkeihini, mutta hyvää se oli. Jälkiruoan kanssa oli hieman epäselvyyttä siitä, oliko viini luennolla maisteltua Henriot Demi Seciä vai Laurent-Perrieriä - ravintolassa sanottiin viinin olevan Henriotia, vaikka tilausvahvistuksessa luki Laurent-Perrier, samoin pullossakin. Jälkiruoka oli makeaa, joten viinin makeus ei päässyt niin hyvin esille, mutta hyvin se sopi jälkiruoan kanssa silti.

J: Viinin tuoksussa on vahvasti sitruunaa. Makeahkosta mausta löytyi omenaa ja päärynää. Sopi jälkiruoan kanssa, tumma suklaa taittoi kivasti viinin makeutta.

Ruoan jälkeen oli vielä minimessut laivan myymälässä. Ostoksiin palataan myöhemmin - ennakkotietona mainittakoon, että Vikingin laivoilla on myynnissä tätä... (M toteaa, että oli huono diili ehdottaa, että J maksaa risteilyn ja M ostokset, sen verran kalliiksi tämä tuli. Tässä kuussa ei siis osteta enää yhtään mitään.)