-->

8. maaliskuuta 2015

Blinejä ja samppanjaa

Aavistuksen tummapaahtoinen blini

Tänä viikonloppuna Chez Loppasuut tarjoili nyyttäriperiaatteella blinejä ja samppanjaa (koska eräissä illanistujaisissa saimme idean juoda samppanjaa koko aterian ajan). Blinit tehtiin hyväksi havaitun Bellevue-ravintolan ohjeen mukaan. Puolikkaasta taikinasta sai 16 paksuhkoa bliniä.

Täytteitä tehtiin ja saapui vieraiden mukana runsaasti: siian mätiä, Lohitartar-blogin ohjeen mukaista lohitartaria, paikallisen Citymarketin savulohisalaattia, Valion ohjeella tehtyä sillikaviaaria, savuporo-piparjuurituorejuustotahnaa, Serranon kinkkua, smetanaa, punasipulisilppua, suolakurkkuja ja hunajaa.

Ylpeänä esitämme: Loppasuiden kissan blogidebyytti
Illan ensimmäisenä samppanjana oli vuonna 2013 kimppatilattu Bouché Père & Filsin Cuvée Saphir (75 % Chardonnay, 20 % Pinot Noir, 5 % Pinot Meunier; 29 €). Maku oli paahtoleipäinen, tasapainoinen ja lämpimän täyteläinen ja siinä oli persikkaa ja limeä. Oikein mukava aloitusviini - tätä olisi voinut tilata useammankin pullon, jos olisi arvannut.


Toisena korkattiin vieraiden tuoma André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut (100 % Pinot Noir; 29,90 €). Edelliseen verrattuna viini oli kevyempi ja sitruksisempi ja sen maussa oli vihreää omenaa ja ananasta. Tämä olisi hyvä ja edullinen vaihtoehto kesäiselle piknikille, jos juomaksi haluaa samppanjaa. Blinien kanssa molemmat samppanjat toimivat hyvin.Jälkiruoan aikaan siirryttiin Viking Linen kuohuvalta viiniristeilyltä ostettuun Henriot Demi-Sec -samppanjaan (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier; 34 €). Viini tuntui makealta heti ensisiemaisulla ja uusi vilkaisu etikettiin kertoi viinin olevan demi-sec. Sen tarkemmin katsomatta jääkaappiin napattu pullo paljastuikin oivaksi valinnaksi Romanovin lakkojen kanssa (resepti alempana). Hunajaan vivahtavasta makeudestaan huolimatta viini oli raikas ja hedelmäinen ja toimi lakkojen kanssa.

Kuohuviinien makeusasteet ovat muuten seuraavat niiden sisältämän sokerimäärän mukaan (lähde Alko):
  • Brut Nature < 3 g/l, ei lisättyä sokeria
  • Extra Brut 0–6 g/l
  • Brut < 12 g/l
  • Extra Dry/Trocken/Seco 12–17 g/l
  • Sec, Trocken, Secco, Kuiva 17–32 g/l
  • Demi-sec, Halbtrocken, Medium Dry, Puolikuiva 32–50 g/l
  • Sweet, Doux, Dolce, Makea > 50 g/lIllan hyväntuulisin juoma ei ollutkaan samppanja, vaan Unkarin tuliainen, hymyileväkorkkinen kuohuviini Chateau Derezla Sparkling Brut (Chardonnay, 9,50 € Budapestin lentokentällä). Chateau Derezla tunnetaan paremmin tokajeistaan, mutta ei kuohuviinissäkään ollut mitään valittamista. Maku oli pirteä ja proseccomaisen päärynäinen, vaikka etiketin mukaan valmistustapa on perinteinen samppanjametodi kuten cavoillakin. Ihan kiva viini, mutta vaikea sanoa, kuinka tämä pärjäisi samanhintaisten cavojen (tai proseccojen) kanssa vertailussa.

Romanovin lakat
Romanovin lakat valmistuivat Kotikokin aitojen Romanovin mansikoiden ohjetta mukaillen. (Mansikat muuttuivat Loppasuiden kokeilevassa keittiössä lakoiksi, koska lakkoja oli tarjolla ja kokeilu oli varsin onnistunut.)

1 litra lakkoja
0,5 dl Triple Sec -likööriä (tai vastaava sitruslikööri)
0,5 dl sitruunalimonadia (Sprite, 7-Up tms.)
0,5 dl sokeria
1 appelsiinin kuori ja mehu (pese appelsiinin kuori hyvin)
2 dl kuohukermaa

Sekoita likööri, limonadi, sokeri, appelsiinin kuori ja appelsiinimehu. Kaada marinadi lakkojen päälle, anna maustua muutaman tunnin ajan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja tarjoile lakkojen kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti