23. toukokuuta 2015

Weingut Martin Klein Spätburgunder Spätlese 2005Mikä viini? 
Weingut Martin Klein Spätburgunder Spätlese 2005 (100 % Spätburgunder, hinta ei muistissa)

Minkä kanssa nautittu? 
Wieninleike, perunasalaatti

Mitä etiketti lupaa? 
Kuivaa punaviiniä. Spätlese = kevyin myöhäisen sadon täysin kypsinä korjatuista rypäleistä tehty viini

Mitä rypäle lupaa? 
Spätburgunder (Pinot Noir): kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, vähän happoja ja tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Viini muualla 
Weingut Martin Klein

Muuta
Nyt vietetään Riesling- ja Spätburgunder-viikkoja. Sen kunniaksi korkkasimme vuonna 2010 Saksan matkalla suoraan tuottajalta ostetun spätburgunderin. Saksan Prädikatetswein-luokituksen mukaan rypäleiden kypsyysasteet ovat Kabinett - Spätlese - Auslese - Beerenauslese - Eiswein - Trockenbeerenauslese. Spätlese-viinien rypäleet poimitaan minimissään viikkoa normaalia sadonkorjuuta myöhemmin eivätkä Spätlese-viinit välttämättä ole makeita, Wikipedia kertoo.

Kommentit 

M: Tämä viini alkoi olla jo siinä rajoilla, onko se enää hyvää vai ei, ts. kymmenen vuotta (joista viisi vuotta meillä) oli sille jo melkoisen pitkä säilytysaika. Kolmen tunnin mittainen ilmaantuminen auttoi asiaa ja raikasti sekä tuoksua että makua. Viini oli kuitenkin yllättävän täyteläinen spätburgunderiksi, marjainen ja tasapainoisen hapokas, värikin on melkoisen tumma. Taisimme aikanaan ostaa sen ihan syystäkin maistiaisten jälkeen. Arvosanaksi viini saa +.

J: Tuoksussa oli kumia ja tummia marjoja. Maku oli marjainen, pippurinen ja hapokas. Viini alkoi olla jo elinkaarensa lopussa, ei tätä kovin kauaa olisi enää voinut säilyttää. Wieninleikkeen kanssa sopi hyvin, mutta perunasalaatin suolakurkut olivat viinille vähän liikaa. Arvosana +.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti