23. heinäkuuta 2015

Côtes du Rhône Les Dauphins 2013


Mikä viini? 
Côtes du Rhône Les Dauphins 2013 (Grenache Blanc, Marsanne, Viognier; 11,50 € Eckerö Linellä)

Minkä kanssa nautittu? 
Paistetut ahvenet ja röstiperunat

Mitä etiketti lupaa? 
Asennetta, rapsakkuutta ja raikkautta

Mitä rypäle lupaa? 
Grenache Blanc: Grenache Noirin vaalea vastine; vihreää omenaa, kivellisiä hedelmiä, sitrusta, mandariinia, persikkaa, hunajaa, yrttejä, nuorena tilliä, aavistus lakritsia, alueen mukaan myös mineraalisuutta ja maanläheisyyttä
Marsanne (Ermitage): hapokkuutta, pähkinää, mausteita, päärynää, myös öljyä ja hunajaa, kvitteniä
Viognier: vähähappoisuutta, voimakkaita aromeita, päärynää, aprikoosia (tyypillinen aromi "aprikoosia ja terästä"), kukkia, yrttejä, kamomillaa, laventelia, timjamia, jopa mäntyä, hunajaa

Viini muualla 
Cellier des Dauphins
Viinistä viiniin

Muuta
Côtes du Rhône -appellaation valkoviinien sallitut rypäleet ovat Grenache Blanc, Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc ja Viognier. Myös Ugni Blancia ja Picpoul Blancia saa käyttää.

Kommentit 

M: Tässä viinissä on ensituoksuttelussa jotain chardonnay- ja jotain sauvignonblancmaista, mutta ylläripylläri, rypäleet ovatkin ihan muuta. Tuoksu on aavistuksen öljyinen, herukanlehtinen, sitruksinen ja omenainen. Maku on hapokkaahko, mutta hedelmäinen ja siinä on sitrusta, herukanlehteä ja vihreää omenaa. Paistettujen kevyesti leivitettyjen ahvenien kanssa viini sopii hyvin. Tämä on loppukesään tai alkusyksyyn sopiva hieman öljyinen viini, joka sijoittuu jonnekin kepeiden kesärieslingien ja raskaiden talvichardonnayiden väliin, joka saattaisi mennä aperitiivinakin sopivassa seurassa tai vaikkapa kanan kanssa. Arvosanaksi viini saa +, mutta siitä huolimatta Les Dauphinsin viineistä suosikkini oli tasaisen varma punaviini. (Jotta koko sarja otettaisiin huomioon, niin Rosésta facebookkasimme lyhyesti piknikiltä.)

J: Tuoksussa on sitrusta, vihreää omenaa, herukanlehteä ja kukkaisuutta. Maku on hapokas ja siitä löytyy samoja elementtejä kuin tuoksustakin. Aavistuksen öljyinen. Paistettujen ahvenien ja röstiperunoiden seuraksi viini sopi hyvin. Hapokkuus tasapainotti mukavasti ruoan rasvaisuutta. Viini voisi sopia oivallisesti myös rapujen ja muiden merenelävien kanssa. Ehkä vähän liian hapokas seurustelujuomaksi. Arvosanaksi annan +. Tämä valkoviini on suosikkini Les Dauphinsin viineistä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti