23. elokuuta 2015

Herkkujen Suomi ja Syystober 2015

Helsingin Rautatientorilla järjestettiin 20.-22.8. Herkkujen Suomi- ja Syystober-tapahtumat. Tapahtumana Syystoberin historia on aavistuksen pidempi kuin Herkkujen Suomen, ensimmäinen Syystober järjestettiin vuonna 2009 ja ensimmäinen Herkkujen Suomi vuonna 2011.

Tapahtuman yhteydessä julkistettiin Suomen paras olut -kilpailun tulokset. Tarjolla olikin melko monta eri sarjojen kolmen parhaan joukkoon sijoittunutta olutta.Tässä maistellut oluet Loppasuiden liikuttavan yksimielisessä paremmuusjärjestyksessä:

1. Koskipanimo: Siperia Stout (RateBeer)
Suomen paras olut -kilpailun voittaja pääsi meidänkin listallamme ykköseksi. Tuoksussa on kahvia ja karamellia. Maussa on kahvia, tummaa suklaata ja paahdettua mallasta. Sopisi paremmin juotavaksi syksyllä tai talvella kuuman kesäpäivän sijaan. (M huomauttaa, että jos stouteista puhutaan, niin Guinness kyllä maistuu ihan aina.)

2. Koskipanimo: Weizenbock (RateBeer)
Tuoksussa on vehnää, banaania, sitrusta ja hedelmäisyyttä. Maussa on toffeeta ja banaania, jälkimaku on katkera. Maukas olut.

3. Simapaja: Wandering Minstrel -sima (RateBeer)
Tuoksu on mieto, siinä on karviaista, omenaa ja hunajaa. Maussa on herukanlehteä ja karviaista, muuten maku muistuttaa kuivaa siideriä. Jälkimaussa on hunajaa ja mesiangervoa. Viinimäinen juoma, saattaisi mennä vaalean kalan kanssa.

4. Stadin Panimo: South Pacific Lager (RateBeer)
Tuoksussa on trooppista hedelmää, sitrusta ja appelsiinia. Maku on greippinen ja havuinen, pohjalla on kuitenkin lagermaista vetisyyttä. Lageriksi epätyypillinen, varsinkin humalaisen kitkerä tuoksu tuo mieleen lähinnä IPA:n.

5. Suomenlinnan Panimo: Red Granite Lager (RateBeer)
Märzen-tyylisen oluen tuoksussa on toffeeta, sitrusta ja havua, samoin maussa. Pohjalla on lagermaista vetisyyttä.

6. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas: Wasaborg Savuvehnä (Ratebeer)
Tumma ja suodattamaton savuvehnäolut, jonka teossa on käytetty bambergilaisia savumaltaita. Tuoksussa on savua ja tervaa. Maku tuo mieleen lähinnä pekonin tai savulohen ja siinä on myös hieman banaania. Yleensä J pitää savuoluista, mutta jokin tässä oluessa tökki.

M ei löytänyt Herkkujen Suomesta Päijät-Hämettä, mutta rakasta kotiseutua edusti aina yhtä uljaasti Teerenpeli. Tynnyriviski oli melkoisen tuhtia (58,5 %). Sen tuoksu oli aprikoosinen ja hedelmäinen, maku taas hedelmäinen ja vaniljainen.
Herkkujen Suomen inspiroima sunnuntairuoka, "rieskaltsonet" (4-5 kpl)
  • Lapin rieskoja
  • 500 g Ylämaan karjan jauhelihaa
  • 1/3 - 1/2 ruukkua persiljaa
  • 2-3 nippusipulia
  • 2 tomaattia
  • 150 g juustoraastetta
Lisänä oli myös "oho, avokadot ovat menossa huonoiksi" -guacamolea (2 avokadoa, sitruunamehua, 1 nippusipuli, korianteri-chili-sitruunaruoho -mausteseosta, pippuria, suolaa).

Paista jauheliha ja mausta oman maun mukaan, silppua persilja, sipuli ja tomaatti, lämmitä rieskoja (voitele, jos siltä tuntuu), täytä, kääri/taita/syö sellaisenaan ja muistele mainiota tapahtumapäivää.

Kiitämme:
  • Caminiton mämmijäätelöä kesän mielenkiintoisimmasta jäätelökokemuksesta
  • Hyvää säätä - nyt se kesä viimein tuli!
  • 2 dl maisteluannoksia 
  • WC-rekkaa - vaikka se onkin ahdas, se voittaa bajamajat mennen tullen

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti