17. elokuuta 2015

Shiraztasting

Aina yhä asiantuntevampi raatimme kokoontui kolmannen kerran. Ensimmäisen kerran suosikkiviinin mukaan jälkeen toiveeksi jäi Shiraz-/Syrahtasting, jonka vuoro oli nyt Amerikkatastingiksi muuttuneen kuohuviinitastingin jälkeen.

Illan rypäleemme on kotoisin Pohjois-Rhônen-alueelta Ranskasta ja se tunnettiin jo antiikin Rooman aikoihin. Euroopassa rypälettä kutsutaan nimellä Syrah, Australiassa ja Etelä-Afrikassa taas nimellä Shiraz. Rypäleet ovat syvänsinisiä ja niistä saadaan mausteista, täyteläistä ja tanniinista viiniä, lämpimillä alueilla maku voi olla myös hilloisen marjainen. Viiniä maistellessa pitäisi löytää tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua.

Kuinka kävi? Ensimmäisellä kierroksella otettiin sokkona tuntumaa viineihin.

Ensimmäisen viinin tuoksussa oli herukkaa, nahkaa ja luumua. Maku oli enemmistön mielestä mehumainen ja herukkainen.

Toisen viinin tuoksusta oli ensin vaikeaa saada mitään irti, mutta ahkeran tuoksuttelun tuloksena todettiin, että siinä oli puolukkaa, kirsikkaa ja maustepippuria. Makua pidettiin myös hieman mehumaisena, mausteisena ja pippurisena.

Kolmannen viinin tuoksu oli makeahko, hieman toffeinen ja karpaloinen. Maku oli kuivahko, rapsakan puolukkainen ja punaherukkainen. Tämä viini alkoi vaatia jo ruokaa seurakseen tanniiniensa takia.

Neljännen viinin tuoksussa oli nahkaa ja mausteita. Sen maussa oli eniten hillomaista makeutta ja samaan aikaan myös pippuria ja jonkin verran tanniineja.

Sitten oli arvailun aika. Illan isäntä paljasti maat ja hinnat: Australia, Chile, Etelä-Afrikka ja Ranska - kaksi viineistä maksoi noin kympin ja kaksi noin 15 euroa.

Oikeat pullot ovat tässä:  1. Leyda Single Vineyard Canelo Syrah 2012 (Chile, 14,99 €) Alko / Viinistä viiniin
  2. KWV Classic Collection Shiraz 2013 (Etelä-Afrikka, 9,99 €) Alko / Viinistä viiniin
  3. Gérard Bertrand Naturalys Syrah 2014 (Ranska, 10,98 €) Alko / Viinistä viiniin (luomu!)
  4. Wyndham Estate Bin 555 Shiraz 2013 (Australia, 13,98 €) Alko / Viinistä viiniin
"Kuinka meni noin niinku omasta mielestä?"

Kaikki arvasivat oikein ensimmäisen viinin olleen chileläistä, loput arvaukset jakautuivat tasaisesti eri maiden välillä. M arveli neljännen olevan australialaista, koska se oli niin hilloista ja osui kerrankin oikeaan. Hintojen suhteen raati yritti melko yksimielisesti olla ovela ja arveli, että ehkä vähiten miellyttänyt toinen viini olisi kaikkein kallein. Pieleen meni.

Ykkösviinin määritelmä Alkossa yllätti. Alkon mukaan Leydan Syrah oli tanniininen ja muut keskitanniinisia, mutta vain J:n mielestä viini oli tanniininen ja oikeastaan kaikkein tuhdein. Muut pitivät viiniä mehumaisena jopa esittelyn jälkeen.

Viinien kesken ei ollut yllättäviä eroja, mitään "onko tämäkin Syrah/Shiraz" -tyyppisiä yllätyksiä ei ollut. Raadista kolme jäsentä valitsi suosikikseen ensimmäisen ja kaksi jäsentä neljännen viinin. Ilmaantumisen myötä jokaisesta viinistä tuli hieman marjaisempi ja hilloisempi kuin aluksi.

Viinien kanssa syötiin paahtopaistileipää piparjuuritahnan ja karamellisoidun sipulin kera sekä kinkkupiirakkaa. Kaikki viinit sopivat ruoan kanssa hyvin. Kaksi ensimmäistä olisivat ehkä menneet myös seurusteluviineinä, kaksi viimeistä alkoivat olla jo ruokaviinejä.

Kiitokset illan isännälle ja muille raatilaisille, jälleen kerran ilta oli mukava. Seuraava tasting onkin jälleen Chez Loppasuiden luona ja sen teemana on jotain aivan muuta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti