Ravintola Basen viiniklubi // Viiniklubin 10-vuotisjuhla 10.11.2015

Ravintola Basen viiniklubi täytti 10 vuotta ja sen kunniaksi viiniklubi-iltaa vietettiin illallisen merkeissä. Seurueemme kokoontui herkkuja notkuvien pöytien äärelle.

Meidät houkuteltiin mukaan ensimmäiseen kokoontumiseen ja sillä tiellä olemme edelleen. Mukana on edelleen noin kymmenkunta alkuperäisjäsentä ja lisää on tullut koko ajan. Basen viiniklubia saa kiittää paljosta: ilman sitä tätä blogia ei olisi, ja muutenkin olisimme jääneet monia kokemuksia vaille. Vuosien aikana olemme oppineet paljon ja viinistä ja ruoasta on tullut kiinnostava harrastus.

Alkumalja
Champagne de Castelnau Réserve Brut
(36,90 € Alkon tilausvalikoimassa)

Illan alkumaljana oli samppanjaa. Castelnau Réserve Brut oli voimakkaan värinen (emme päässeet yksimielisyyteen siitä, oliko sen punertava sävy lohta vai persikkaa), elegantisti kehittynyt, paahtoleipäinen ja omenainen, maukas ja täyteläinen samppanja. Tätä voisi käydä kotouttamassa pullollisen tai pari vaikkapa talven blinejä varten.

Graavisiikaa
Mülheimer Sonnenday Riesling Zeppelin Mosel 2014

Aluksi tarjoiltiin graavisiikaa ja saksalaista Rieslingiä. Mülheimer Sonnenday Riesling Zeppelin oli hunajainen, hedelmäinen, kevyt, pirteän hapokas ja samalla makeahko, aavistuksen öljyinen, mutta ei kovinkaan petroolinen. Se sopi graavisiian kanssa todella hyvin, aivan loistava yhdistelmä.

Kurpitsakeittoa ja vuohenjuustoa
Mâcon La Roche Vineuse 2014

Seuraavana ruokalajina oli kurpitsakeittoa ja vuohenjuustoa. Marjut ei ole oikeastaan kummankaan ystävä, mutta myskikurpitsasta tehty keitto oli täyteläistä ja hyvää, mukava yllätys siis. Keiton kanssa tarjoiltu Mâcon La Roche Vineuse -Chardonnay tuoksui hedelmäiselle, herukkaiselle ja seurueen mukaan aluksi myös PVC-muoville. (Hetken aikaa meni pohtiessa, mikä se jännä tuoksu onkaan. Se myös katosi ilmaantumisen myötä.) Maku oli kuivahko, herukkainen ja mausteinen, jälkimaku oli makeahko. 

Viinin ja keiton yhdistelmä jakoi mielipiteet: seurueesta yksi ei ottanut kantaa, yksi yritti kehua bitteristä jälkimakua, yhden mielestä vuohenjuusto oli hieman liian voimakasta viinin kanssa ja kaksi vastusti vuohenjuustoa muutenkin.

Ankankoipea ja perunaa
Château Le Bourdieu Medoc 2010

Pääruokana oli klassinen yhdistelmä: mureaa ankankoipea, perunaa ja Bordeauxin alueen punaviiniä (50 % Cabernet Sauvignon, 50 % Merlot). Ankkaconfit oli herkullista, viini taas maukas perusbordeaux. Sen tuoksu oli mausteinen, nahkainen, herukkainen, kirsikkainen, hilloinen ja vaniljainen ja maku mausteinen, tanniininen ja marjainen. Klassikko on aina klassikko - toimiva yhdistelmä.

Lakkamousse
Jean Vesselle Ratafia de Champagne

Ratafia de Champagne oli meille uusi jälkiruokaviinituttavuus. Sen kanssa tarjoiltiin lakkamoussea, joka täydensi hyvin viinin makua. Viini oli lakkainen, rusinainen, hunajainen, omenainen ja luumuinen, mousse taas ei ollut liian makeaa, mikä antoi viinille tilaa.

Ratafia valmistetaan väkevöimällä viinirypälemehua Marc de Champagnella. Ratafian nimellä myydään myös yrteistä, hedelmistä ja sitruunankuoresta tehtyä likööriä, mutta tämä Champagnen alueen ratafia sai tämän vuoden syyskuun alussa EU:n nimisuojan.

Kahvi & avec
Bailey's / Ron Zacapa Centenario

Kahvin kanssa tarjoiltiin joko Bailey's-kermalikööriä tai salaperäisesti verhotussa pullossa ollutta juomaa, joka paljastui Ron Zacapa Centenarioksi. Ensiarvaukset kallistuivat brandyn suuntaan, mutta seurueessamme vaikuttanut Kallion kirjeenvaihtaja arvasi hetken päästä juoman nimenkin oikein.