-->

7. helmikuuta 2016

Hyvän ja pahan taistelu

Sika-teemaisen tastingin jälkeen vanha kunnon raati kokoontui todistamaan hyvän ja pahan välistä taistelua.

Illan kattaukseen kuului neljä punaviiniä, jotka edustivat nimensä perusteella joko hyvää tai pahaa.

Ensimmäisen viinin tuoksussa oli kumia, nahkaa, vaniljaa, puolukkahilloa ja herukkahyytelöä. Sen maku oli aavistuksen tanniininen, mausteinen, hilloinen, pippurinen ja vaniljainen. Ilmaantumisen myötä viinin maku pehmeni. Marjut arveli viiniä Syrahiksi hilloisuuden ja pippurisuuden takia, Jussi käytti Stetson-Harrison-menetelmää ja päätteli viinin olevan Pinot Noiria.

Toisen viinin tuoksu oli hilloisan makea, vaniljainen ja hieman toffeinen, metsämarjainen ja puolukkainen. Maku ei ollut kovinkaan tanniininen, vaan puolukkainen ja mausteinen. Ilmaantumisen myötä maku muuttui makeammaksi. Marjutin mielestä viini oli puolukkaisuuden ja vähätanniinisuuden takia Pinot Noir, samoin muun raadin mielestä. Jussin mielestä viini vaikutti ensin Pinot Noirilta, mutta lopullinen arvaus oli kuitenkin Cabernet Sauvignon.

Kolmannen viinin tuoksu oli makea, hillomainen, mustaherukkahyytelöinen, marjaisa, taatelinen ja mausteinen. Maku ei vastannut tuoksua, vaan oli kuivahko, herukkahilloinen, mausteinen ja yrttinen. Marjut arvaili, että tämä saattaisi olla italialainen viini tai mahdollisesti Cabernet Sauvignon, Jussi taas päätyi Syrahiin muun raadin tavoin.

Neljännen viinin tuoksu oli myös hilloisa, mansikkainen ja mustikkainen, hieman mausteinen ja suklainen. Maku oli makeahko, pippurinen ja täyteläinen, Marjutin mukaan selvästi lämpimän alueen viini. Tunnistaminen oli vaikeaa. Viinissä oli Marjutin mielestä jotain carmenèremaista makeutta, mutta lopulta Marjut päätyi Malbeciin Jussin peesatessa.


Kuinka meni? Illan viinit olivat seuraavat:

Casa l'Angel Syrah 2014
(Syrah, Espanja; 6,99 € / Viinistä viiniin)
"Enkelten talo" on nimensä puolesta hyvien puolella, mutta raadin arvaukset menivät tasan. Viini oli helppoa juotavaa, tämä olisi mukava arkiviini vaikkapa grilli-iltaan.

Black Tower Dornfelder Pinot Noir 2014
(Pinot Noir, Saksa; 9,28 € / Viinistä viiniin)
Taru sormusten herrasta -kirjasarjassa Sauronin tukikohtana on Barad-dûr, Mordorin musta torni. Black Tower Dornfelder Pinot Noir 2014 ei kuitenkaan paljastanut olevansa pahis, vaan enemmistö luuli sen olevan hyvien puolella. Viini oli keskitäyteläinen Pinot Noir, joka voisi sopia vaikkapa riistaruokien kanssa.

Yvon Mau Saint-Émilion 2014 
(Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Ranska; 14,99 € / Viinistä viiniin)
Legendan mukaan 700-luvulla elänyt Émilion oli bretagnelaisen kreivin leipuri, joka jäi kiinni leivän jakamisesta salaa köyhille ja pakeni rangaistusta Saint-Émilionin alueelle (tylsemmän version mukaan hän oli leipuri, joka vain jakoi leivät pois ja lähti mietiskelemään). Émilion eli erakkona kallioluolassa, auttoi paikallisia ja keräsi lukuisia seuraajia, ja lopulta kylä nimettiin uudelleen hänen mukaansa. Tämänkin viinin kanssa arvaukset menivät tasan. Rapsakka ranskalainen voisi sopia pataruokien tai voimakkaiden juustojen seuraksi.

Casillero del Diablo Devil's Collection Red 2014
(Cabernet Sauvignon, Carmenère, Shiraz, Chile; 9,90 € Viking Linella)
Legendan mukaan viinitalon kellarissa asuu paholainen, siitä nimikin Casillero del Diablo eli "pirunkellari". Todellisuudessa se oli vain viinitalon omistajan Don Melchor de Concha y Toron levittämä huhu, jolla hän piti viinivarkaat kaukana arvokkaista viineistään. Casillero del Diablon Devil's Collectioniin kuuluu kolme viiniä: punainen, valkoinen ja kuohuva. Niistä maisteltu punainen sekoitus, makeahko ja täyteläinen viini voisi sopia burgerien tai tex-mex-mätön kanssa.

Asusteet ovat tärkeitä
Illan viinit olivat mukavan erilaisia. Ykköseksi päätyi parempien pistesijojensa ansiosta kaksi ykkössijaa muilta raatilaisilta saanut Black Tower, me molemmat äänestimme ykköseksi Casillero del Diabloa. Huonoimmat arviot sai Yvon Mau Saint-Émilion.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti