-->

14. helmikuuta 2016

Viking Linen laivan viinit 2016

Viking Linen laivan viinit vaihtuivat vuoden alussa, joten lähdimme päiväristeilylle Viking XPRS:lle tavoitteenamme testata uudet viinit. Edellisen kauden viinit ehdimme maistella lähes viime tingassa. Pullojen hinnat ovat Viking XPRS:n myymälän mukaan, lasillisten hinnat Wine & Dine -ravintolan ruokalistan mukaan.


Belvino Durello Lessini
(Durella, Italia; 7,90 €/pullo tai 4 €/12 cl)
Laivan kuohuviini (oikealla) kiinnosti harvinaisen rypäleensä takia, sillä emme olleet vielä maistaneet yhtään Durella-rypäleestä tehtyä Durello-viiniä. Viinin väri oli vaalea, samppanjan rinnalla jopa hyvin hailakka. Sen tuoksussa oli ensin vihreää omenaa ja limeä, myöhemmin proseccomaisesti päärynää. Myös maku oli proseccomaisen kepeä, päärynäinen ja pirteän sitruksinen. Viini oli ihan kiva, mutta hieman pliisu ja jäimme kaipaamaan edellistä kuohuviiniä, Codorníu 1551 -cavaa. Kauniina kesäpäivänä laivan kannella mielipide saattaisi tietenkin olla erilainen kuin nyt pimeyden ja räntäsateen keskellä. Ostaisimmeko? Emme ainakaan nyt.
Durella: hyvä hapokkuus, kukkaisa, sitruksinen, mineraalinen; nimi ("pieni kova") viittaa rypäleen kestävään kuoreen. Durellasta tehdään valkoviinien lisäksi jälkiruokaviinejä sekä kuohuviinejä charmat- ja samppanjametodeilla.
Charles Heidsieck Brut Réserve 
(Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Ranska; 36,90 €/pullo, Viking Club -kortilla 29,90 €/pullo tai 8 €/12 cl)
Laivan samppanja (vasemmalla) sen sijaan oli varsin mainio eikä ihme, onhan sen valinnut itse Essi Avellan. Sen väri oli voimakkaan kullankeltainen, mikä lupaili hyvää. Tuoksu oli paahtoleipäinen ja hedelmäinen, maku runsas, kanelilla maustetun uuniomenan lailla hedelmäinen, paahteinen, täyteläinen ja tasapainoinen. Blinin seuraksi säästetty tilkkanen toimi hyvin, ja muutenkin tätä samppanjaa voisi juoda koko aterian ajan. Edellinen laivan samppanja oli hyväksi havaittu, mutta jäi kevyesti toiselle sijalle tämän rinnalla. Ostaisimmeko? Kyllä - ja Viking Club -hintaan kyllä, kyllä ja kyllä! (Alkossa Charles Heidsieck Brut Réserve maksaa 49,90 €.)

Gérard Bertrand Réserve Spéciale Cabernet-Merlot 2014
(Cabernet Sauvignon, Merlot, Ranska; 9,50 €/pullo tai 8 €/24 cl)
Laivan punaviini on jälleen ranskalainen cuvée, tällä kertaa luomutuottajan viini Pays d’Ocin alueelta. Gérard Bertrandin Syrahiin tutustuimme aikanaan Shiraztastingissa, nyt oli Cabernet Sauvignon-Merlot-sekoitteen vuoro. Viinin väri oli tumma ja kaunis ja tuoksu houkuttelevan hillomainen ja herukkainen, mausteinen ja nahkainen. Maku oli aluksi hieman tanniininen, sen jälkeen orastava rapsakka kuivuus muuttui yrttisen mausteiseksi, marjaiseksi ja nahkaiseksi. Marjut söi Wine & Dinen hampurilaisen ja sen kanssa viini sopi kohtalaisen hyvin, tosin trendiburgerpaikkojen mehevät medium-pihvit olisivat saattaneet sopia viinin kanssa paremmin kuin Wine & Dinen tiivis, kypsä pihvi. Tämä oli kiva peruspunkku, jota ei ole hinnalla pilattu ja se oli ehkä vähän enemmän Marjutin makuun kuin edellinen laivan punaviini. Ostaisimmeko? Emme nyt, kun kaapissa on vielä kasa Bordeaux-punkkuja.Freeclimber Riesling 2014
(Riesling, Saksa; 5,20 €/37,5 cl pullo tai 8 €/24 cl)
Laivalla vietettiin blini- ja mätiviikkoja, joten Jussi päätyi syömään bliniä ja juomaan sen kanssa laivan valkoviiniä. Tarkoituksena oli tilata blini siianmädin kera, mutta pöytään kannettiinkin blinin kanssa kokonainen mätipaletti (muikunmätiä Päijänteeltä ja Kalixista, siianmätiä Kanadasta, kirjolohenmätiä Ahvenanmaalta ja merileväkaviaaria). Hinta oli seitsemän euroa enemmän, mutta se ei harmittanut laisinkaan.

Laivan valkoviini on edeltäjänsä lailla saksalainen Riesling. Marjut aavisteli Moselin laakson perusteella viinin olevan makeaa ja arveli, että blini on väärä valinta, mutta sillä oli nyt periaatteen takia mentävä. Arvaukset osuivat oikeaan: viinin piti olla puolikuiva, mutta se antoi makean vaikutelman. Sen tuoksu oli makea ja siinä oli limeä, aprikoosia ja omenaa, jossain määrin tuoksu oli jopa karkkimainen. Maku mukaili tuoksua ja oli makea, limettinen, aprikoosinen, ananaksinen, melkeinpä marmeladinen. Blinin kanssa makea valkoviini ei sopinut, vaan rapsakampi Riesling, Chablis tai laivan samppanja olisi ollut sitä parempi valinta. Muutenkin tämän viinin valinta mietityttää eniten - laivan viinien olisi varmaankin tarkoitus olla helppo valinta ja toimia vähän kaikkien ruokien kanssa ja sellaisenaankin, mutta makea Riesling on ruokien kanssa vaikea yhdisteltävä. Sellaisenaan se oli kyllä helppoa juotavaa (mainitsiko joku taas kesäpäivän laivan kannella?), mutta laivan edellinen valkoviini oli enemmän meidän makuumme. Ehkä tämäkin olisi kaivannut hieman hapokkuutta tasapainottamaan makeuttaan. Ostaisimmeko? Emme, ostimme toista Rieslingiä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti