-->

17. huhtikuuta 2016

Malbec World Day 2016

Malbec World Dayta vietetään tänään kuudennen kerran. Ensimmäisen kerran sitä vietettiin 17.4.2011 sen kunniaksi, että 17.4.1853 Argentiinaan päätettiin perustaa viinintekijöiden koulu. Päätöksen ansiosta Argentiinan viinintuotanto alkoi kehittyä ja maahan tuotiin uusia eurooppalaisia viinilajikkeita, mm. Malbec.

Vaikka 1800-luvun puoliväli olikin ratkaisevaa aikaa, Argentiinassa tuotettiin viiniä jo kauan ennen 1800-lukua: ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin jo 1550-luvun puolivälissä. Viininviljely kehittyi munkkien tuottaessa viiniä kirkollisia tarpeita varten Mission/Criolla Chica -lajikkeesta. Argentiina tuotti kuitenkin pitkään bulkkiviinejä. Seuraava murros oli 1980-luvulla, kun kotimainen viinin kysyntä romahti ja viinintuottajien oli lähdettävä kehittämään laadukkaita viinejä, jotka pärjäisivät myös kansainvälisillä markkinoilla.

Tällä hetkellä suosituimmat lajikkeet ovat punaisia ja niistä suosituin on Ranskan Cahors'in alueelta Argentiinaan vuonna 1868 tuotu Malbec (34,3 %). Malbec-viinit ovat täyteläisiä, voimakkaan sinipunaisia ja niiden tuoksussa voi havaita mm. mustaherukkaa, minttua, kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa.

Kävimme ottamassa varaslähdön Malbec-päivään perjantaina 15.4.2016 Argentiinan suurlähetystön, Wines of Argentinan ja Viini-lehden järjestämässä Malbec World Day -tapahtumassa.

Ensimmäisenä ohjelmassa oli Antti Uusitalon vetämä tasting.Trapiche Sauvignon Blanc 2015
(Mendoza; 7,98 €)
Viinin tuoksu oli hedelmäinen (mangoa, ananasta) ja greippinen, Marjutin mielestä onneksi ei kovinkaan herukkainen - ennemminkin lempeän pehmeä verrattuna kirpeän herukanlehtisiin uusiseelantilaisiin. Maku oli raikas, kypsän hedelmäinen, ei kovinkaan hapokas ja pehmeän aromaattinen kuten tuoksukin: ananasta, sitrusta ja katoavaa herukkaa. Jälkimaussa oli mausteisuutta. Seuraksi sopisivat äyriäiset, vaalea kala ja mausteinen aasialainen ruoka.

Trapiche Malbec Bonarda Oak Cask 2014
(Mendoza; 9,78 €)
Tämä viini oli tuttu syksyn Mikä Viini! -tapahtumasta. Sen tuoksussa oli makeaa kypsää marjaa ja marjahilloa, kirsikkaa, mustikkaa, vaniljaa, mausteita ja nahkaa. Maku oli pehmeä ja vähätanniininen, marjahilloinen, kirsikkainen, pippurinen ja vaniljainen. Viini sopisi mausteisten liharuokien ja makkaroiden kanssa.

Michel Torino Cuma Organic Malbec 2015
(Cafayate Valley; 8,99 €)
Viinin tuoksu oli marjaisa: kirsikkaa ja mustaherukkaa, hieman mausteita ja paahteisuutta. Maku mukaili tuoksua tummilla marjoillaan, kirsikkaisuudellaan ja mausteisuudellaan. Pehmeät tanniinit, hieman hapokkuutta. Viini sopisi pastojen ja tomaattikastikkeiden seuraksi. Hyvä hinta-laatusuhde!

Don David Malbec Reserve 2014
(Cafayate Valley; 11,99 €)
Viinin tuoksussa oli vaniljaa, mausteita ja marjoja, luumua, hieman hilloisuutta. Maku oli tuoksun mukaisesti luumuinen, marjainen ja kirsikkahilloinen. Tanniinit olivat pirteitä, mutta kuitenkin pehmeitä. Viini sopisi grillivartaiden ja ribsien kanssa.

Finca Las Moras Black Label Malbec 2014
(San Juan; 14,49 €)
Mikä Viini! -tuttu tämäkin, Malbecien arkkityyppi Antin mukaan. Tällä kertaa tuoksussa oli havaittavissa ensin jotain raikasta: minttua tai eukalyptusta, sen jälkeen myös marjoja, luumua ja kuningatarhilloa. Maku oli täyteläinen, marjaisa, pippurinen ja mausteinen, tanniinit olivat pehmeän napakat. Jälkimaussa oli hieman salmiakkia. Viini sopisi grillatun lihan kanssa. Hyvä hinta-laatusuhde! Tämä oli Jussin suosikki.

Trapiche Finca Suarez Lastra Malbec 2011
(La Consulta; 29,90 €)
So we meet again... Tämä viini jäi Mikä Viini! -tapahtumassa valitettavan vähälle huomiolle, joten oli mukavaa päästä tutustumaan siihen ajan kanssa. Sen tuoksussa oli hilloisia marjoja, kirsikkaa, herukkaa ja luumua, vaniljaa ja paahteisuutta. Marjaisan hedelmäinen maku oli maukas ja täyteläinen ja siinä oli luumua, pippuria ja tummia marjoja. Viini sopisi riistan, poron ja juustojen kanssa. Tämä oli (ei ollenkaan yllättäen) Marjutin suosikki.Kolme viiniä kuudesta oli entuudestaan tuttuja - mielenkiintoista, kuinka niistä nyt löysi uusia puolia. Tastingin jälkeen oli aika tutustua muuhun tarjontaan: viinejä oli yhteensä noin 120 ja niiden hinnat vaihtelivat 1-5 lipukkeen välillä (2-10 €).

Ensin suuntasimme kuitenkin syömään. Jussi valitsi chorizo-sämpylän seuraksi Alamos Malbec 2015:n (9,99 €) ja Marjut inspiroitui Bonardasta niin, että liha-empanadoiden seuraksi päätyi Alamos Bonarda 2014. Malbec oli makea, kirsikkainen, mustikkahilloinen ja sopi hyvin chorizon kanssa, miksei muunkin grilliruoan kanssa. Samoin Bonarda oli lempeiden tanniiniensa takia helppoa juotavaa. Sen tuoksu oli makea, vaniljainen ja marjaisa ja maku puolukkaisen hapokas.Santa Ana Eco Torrontés 2015 pääsi edustamaan argentiinalaisia Torrontés-valkoviinejä. Se oli kypsän hedelmäinen, kuivahko ja aromaattinen, miellyttävä hapokas viini, jossa oli trooppista hedelmää, aprikoosia ja persikkaa. Viini voisi sopia äyriäisten (tai parsan!) kanssa.

La Celia Late Harvest 2009 (jäännössokeria 100 g/l; 16,49 €) oli makea, hunajainen ja persikkainen, raikkaan hapokas makea valkoviini. (Olemmekohan koskaan maistaneet huonoa makeaa valkoviiniä? Tuskin. Niiden suhteen olemme hyvin helppoja.)Bodega Renacer Punto Final Malbec 2014:n tuoksussa oli herukkahilloa, mustikkaa ja luumua. Maussa oli tummia marjoja, hieman hilloisuutta, vaniljaa ja pippuria. Punto Final Reserva Malbec 2014:n tuoksussa oli savua, tummaa marjaa ja kahvia. Maussa oli marjahilloa, kahvia ja vähän pippuria. Näistä kahdesta Punto Finalesta Reserva oli maukkaampi.

Enamore 2012 (45 % Malbec, 40 % Cabernet Sauvignon, 10 % Bonarda, 5 % Cabernet Franc; 24,90 €) oli amarone-tyyppinen täyteläinen viini: kirsikkaa, luumua ja mausteita. Ei hassumpi viini - muistiinpanoissa näyttää lukevan vain "nam". Tämän voisi joskus ostaa amaronen sijaan.

Punaviinien jälkeen maistettu Punto Final Chardonnay 2015 oli hedelmäinen ja aavistuksen tamminen, oikein kiva, pirteä valkoviini.Roséviinejä oli vähän. Lasiin päätyi Cameleon Rose Organic 2015 (29,90 € / 3 l laatikko). Viini voitti kultamitalin Vuoden viinit -kilpailussa tänä vuonna roséviinien kategoriassa, joten päätimme maistaa, vaikka yleensä olemme skeptisiä humppakuutioiden suhteen. Tuoksussa oli vadelmaa, limeä, mansikkaa ja vähän aprikoosia. Maku oli kevyen raikas, hapokas, vadelmainen ja mansikkainen. Sopisi kesäiselle piknikille tai äyriäisruokien kuten Toast Skagenin kanssa.

Kaiken Ultra Malbec 2012:n (18,98 €) tuoksussa oli luumua, herukkaa, vaniljaa ja marjaisuutta. Maku oli makeahko ja vähän pippurinen. Tanniineja ei ollut kovin paljoa. Sopisi pataruoille ja grilliruoalle, mutta ei välttämättä pihvin kanssa. Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2012 oli ryhdikäs ja maukas. Viinissä oli pirteitä tanniineja, luumua ja herukkaa sekä aavistus kumisuutta ja paahteisuutta. Ei varmaan yllätä ketään, jos sen seuraksi miettisi mausteista liharuokaa.

Trapiche Zaphy Malbec Syrah Cabernet Sauvignon 2013:n (9,78 €) tuoksussa oli herukkahilloa, savua, luumua ja puolukkaa. Maku oli paahteinen ja kahvinen, mutta myös vähän makea. Se sopisi varmaan hyvin mausteisen grilliruoan kanssa.


Tarjolla olleista Chardonnay-viineistä eteen osui varsin mukavia tapauksia eikä La Mascota OPI Chardonnay 2014 ollut poikkeus. Raikkaan hedelmäinen, sitruksinen ja aavistuksen tamminen viini oli hyvää ja sopi hyvin vaihteluksi mausteisten ja marjaisten malbecien sekaan. Se voisi olla passeli parsaviini. OPI Cabernet Sauvignon 2014 taas edusti perushyvää grillatun lihan seuraksi sopivaa punaviiniä: marjaisa, pehmeä, täyteläinen maku, mausteita ja aavistus nahkaa.Finca Flichman Expresiones Reserva 2014:n (60 % Malbec, 40 % Cabernet Sauvignon) tuoksussa oli kypsiä punaisia marjoja, mausteisuutta ja vähän savua. Maku oli hyvin hedelmäinen, pehmeät tanniinit. Finca Flichman Paisaje de Tupungato 2012:n (Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot) tuoksussa oli kypsiä hedelmiä, luumua, mausteisuutta ja tummaa marjaa. Maku oli mausteinen, mustaherukkainen ja pippurinen. Jälkimaussa oli lisäksi tummaa suklaata. Hyviä viinejä molemmat, Cabernet Sauvignon tuo Malbeciin ryhdikkyyttä.

Summa summarum: malbecit ovat yleisesti ottaen meidän makuumme ja Malbec World Dayn kaltaisissa tilaisuuksissa huomaa hyvin Malbecin monipuolisuuden ja siitä tehtyjen viinien väliset erot. Kympin käyttöviinit toimivat omassa sarjassaan, vakavasti otettavat malbecit omassaan - hyviä molemmat, kunhan vain valitsee oikean viinin oikeaan tilaisuuteen.

Jussin suosikki oli Kaiken Ultra Malbec 2012 ja Marjutin Trapiche Finca Suarez Lastra Malbec 2011. Catena Zapata Nicasia ehti valitettavasti loppua ennen kuin ehdimme siihen saakka, mutta olisi ollut hauska nähdä, kuinka se pärjää vertailussa. Ainakin viiniklubissa joskus olleet Catena Zapatan viinit olivat varsin hyviä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti