25. huhtikuuta 2016

Michele Castellani Amarone della Valpolicella Classico I Castei 2011

Näytepullo / Solera Finland


Mikä viini? 
Michele Castellani Amarone della Valpolicella Classico I Castei 2011 (70 % Corvina Veronese, 20 % Rondinella, 10 % Molinara; 35,90 €)

Minkä kanssa nautittu? 
Maminha suolakuoressa, spinaci al burro, lohkoperunat

Mitä etiketti lupaa? 
Hillottua marjaa ja mausteita, kitkeryyttä

Mitä rypäle lupaa? 
Corvina: mietoa hedelmäisyyttä, hapokkuutta, aavistus karvasmantelia ja hapankirsikkaa, mansikkaa ja pähkinää
Rondinella: kirsikkaa, mansikkaa, karvasmantelia
Molinara: hapokkuutta, kukkaisuutta

Viini muualla 
Alko
Michele Castellani

Muuta
Vuoden viinit -kilpailussa 2014 kultaa, 2016 hopeaa.

Amarone della Valpolicella -viinit valmistetaan rypäleistä, joiden annetaan korjaamisen jälkeen ensin kuivua muutaman kuukauden ajan (appassimento-tekniikka). Kun rypäleistä haihtuu vettä, niiden maku tiivistyy ja sokeripitoisuus kasvaa. Kuivaneista rypäleistä saadaan täyteläistä, alkoholipitoista viiniä, jonka annetaan käydä kuivaksi.

Kommentit 

M: Viinin tuoksussa on luumua, viikunaa ja tumman suklaan kitkeryyttä. Alkoholi tuntuu pienenä pistävyytenä makeahkon tuoksun päällä. Maku on täyteläinen, pehmeän tanniininen ja hilloisa, hillottujen tummien marjojen lisäksi siinä on luumua, maustepippuria ja neilikkaa. Alkoholi tuntuu tuoksussa ja lämmittää hieman. Runsas maku on viinin nimen mukaisesti jonkin verran bitterinen (amaro = karvas). Ruoan kanssa viini meni mukavasti, se toimi sekä antipasto-prosciutton, pääruoan että juustojen ja viikunahillon kanssa. Paras kumppani sille oli hieman yllättäen viikunahillo. Maukas ja monikäyttöinen viini saa arvosanaksi +.

J: Viini on väriltään hyvin tummanpunainen, lähes musta. Tuoksussa on luumua, viikunaa, kahvia ja aavistus vaniljaa. Tuoksu muistuttaa vähän tumman portviinin tuoksua. Maku on hilloisen makea, mustaherukkainen ja luumuinen, mutta myös vähän mausteinen. Suuri alkoholimäärä (15,5 %) tuntuu hieman jälkimaussa. Ruoan kanssa viini sopi kohtuullisen hyvin, yllättäen vähän paremmin alkupalojen kuin pääruoan kanssa. Annan arvosanaksi +.Spinaci al Burro eli pinaattia ja voita (kahdelle)


125 g pinaattia
30 g voita
20 g parmesaania raasteena
valkosipulia, suolaa, pippuria

Poista pinaatinlehdistä kovat ruodot. Keitä niitä pari minuuttia. Valuta pinaatista vesi pois. Sulata voi, purista sekaan valkosipulia oman maun mukaan. Lisää pinaatti ja parmesaani, mausta suolalla ja pippurilla.

Maminha suolakuoressa (useammalle kuin kahdelle)


750 g maminhaa (osa paahtopaistia, tri-trip-paisti)
2 kg merisuolaa
pippuria ja/tai muita mausteita maun mukaan

Anna maminhan lämmetä huoneenlämpöiseksi. Jos haluat, hiero sen pintaan mausteita. Kaada kilo suolaa vuokaan pohjalle, asettele maminha sen päälle ja muotoile toisesta suolakilosta tiivis kansi. Jos haluat lihasta medium-kypsää, paista sitä 180 asteessa, kunnes paistomittari näyttää 50 astetta (noin 45 minuuttia). Poista suolakuori heti, kun otat maminhan uunista, ettei kypsyminen jatku kuoren alla. Anna lihan levätä ainakin 10 min ennen leikkaamista.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti