Laitilan Lakritsi Portteri vs. Iso-Kallan Salmiakki Porter



Mitkä oluet?

Laitilan Lakritsi Portteri (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas)
Oluttyyppi: portteri
Valmistusaineet: valmistuksessa on käytetty Kouvolan lakritsia
Alkoholia: 5,4 %
Katkeruus: 18,9 EBU
Väri: 240 EBC
Kantavierre: 15,6 °P
Hinta: 4,21 € Alkossa

Iso-Kallan Salmiakki Porter (Iso-Kallan panimo)
Oluttyyppi: portteri
Valmistusaineet: maustettu salmiakkiuutteella
Alkoholia: 6,7 %
Katkeruus: 27,1 EBU
Väri: 200 EBC
Kantavierre: 17,3 °P
Hinta: 6,88 € Alkossa

Minkä kanssa nautittu?
Sellaisenaan

Mitä oluttyyppi lupaa?
Porter on englantilainen tumma pintahiivaolut, jota on valmistettu 1700-luvulta lähtien. Oluen tumma väri ja kevyen paahteinen aromi johtuvat valmistuksessa käytetyistä tummista maltaista. Porteriin käytettyjä maltaita ei paahdeta kuten stoutin maltaita. Maussa on tyypillisesti kahvia, lakritsaa, suklaata, toffeeta ja karamellisuutta.

Oluet muualla
Laitilan Lakritsi Portteri (Alko)
Iso-Kallan Salmiakki Porter (Alko)
Hesarin olutarvio

Kommentit

Laitilan Lakritsi Portteri

M: Maistuu oluelle.

J: Väri on syvän tummanruskea. Rusehtavaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa paljon, mutta suurin osa siitä haihtuu pian. Lakritsa tuntuu tuoksussa yllättävän vähän, tuoksu on lähinnä paahtuneen maltainen ja karamellinen. Maku on lakritsainen ja ruisleipäinen. Jälkimaku on katkera, lakritsan maku säilyy suussa kauan. Jännä erikoisuus, mutta portteriksi melko laimea. Arvosana 0.

Iso-Kallan Salmiakki Porter

M: Maistuu anikselle.

J: Väri on hyvin tummanruskea, lähes musta. Rusehtavaa vaahtoa muodostuu vähän, mutta se säilyy kauan. Tuoksussa on kahvia, suklaata ja salmiakkia. Kokonaisuutena tuoksu on melko mieto. Maku on aluksi paahteinen ja yrttinen ja muuttuu sitten aniksen kautta miedoksi salmiakiksi. Lakritsioluen lailla tämä on erikoisuus, joka jakanee mielipiteitä. Itse annan arvosanaksi 0.

Lopputulos

Kumpikin olut oli omalla tavallaan erikoinen, mutta kumpikaan ei oikein soveltunut omaan makuun. Lakritsiolut pääsi täpärästi voitolle rohkeamman makunsa ansiosta.