Château Ksara Sunset Rosé 2015

Mikä viini?
Château Ksara Sunset Rosé 2015 (60 % Cabernet Franc, 40 % Syrah; 13,98 € Alkon tilausvalikoimassa)

Minkä kanssa nautittu?
Kukkakaali-jauhelihapaistos

Mitä etiketti lupaa?
Roteva ja rapsakka viini, jossa on punaisia marjoja ja aavistus mausteita

Mitä rypäle lupaa?
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua
Cabernet Franc: pippuria, tupakkaa, vadelmaa, viinimarjaa

Viini muualla
Alko
Château Ksara

Katso myös
Château Ksara Blanc de Blancs 2013
Château Ksara Reserve du Couvent 2008
Château Ksara Reserve du Couvent 2007

Kommentit

M: Ksaran viinit ovat olleet yleensä hyviä, joten kun Alkon tilausvalikoimaan ilmestyi Ksaran Sunset Rosé, tilasin sen heti ja hyvin nopeasti se päätyi ruokapöytäänkin. Viinin väri on kaunis mansikanpunainen, ei mikään hailakka pinkki. Sen tuoksu on marjainen, mansikan ja vadelman lisäksi siinä on puolukan ja karpalon hapokkuutta. Maku jatkaa mansikkaisella ja vadelmaisella linjalla, lisäksi maussa tuntuu kitalaessa kipristelevää pippurisuutta ja mausteisuutta. Viini tuntuu makeahkolta, mikä lisää hieman hömppäkerrointa, mutta vain vähän. Kepeä limpparirosé se ei todellakaan ole (köh köh Beringer Zinfandel Rosé), vaan varsin passeli ruokaviini. 

Kukkakaali-jauhelihapaistoksen kanssa se sopii mukavasti, koska sen hapokkuus leikkaa hyvin juuston ja kerman rasvaisuutta. Muutenkin tätä voisi nautiskella piknikillä kauniina kesäiltana auringon laskiessa. Mukava rosé saa arvosanaksi +.

J: Viini väri muistuttaa vadelmavene-karkkien väriä. Tuoksussa on kirpeää mansikkaa, vadelmaa ja karpaloa. Maussa on sitrusta, mansikkaa ja karpaloa, jälkimaussa on aavistus valkopippuria. Ei mikään seurustelujuoma vaan ruokaviini. Rasvaisen ruoan kanssa viini sopi hyvin hapokkuutensa ansiosta. Oikein hyvä rosé, arvosana +.

Kukkakaali-jauhelihapaistos

noin puolikas kukkakaali (hieman enemmän kuin jauhelihaa)
400 g jauhelihaa
1 sipuli
125 g juustoa raasteena
2 dl kermaa
1 kananmuna
suolaa, pippuria, valkosipulia ja muita mausteita maun mukaan

Irrota kukkakaalin kukinnot ja keitä niitä kolmisen minuuttia. Paista jauheliha ja pilkottu sipuli, mausta maun mukaan. Sekoita kerma, noin 2 dl juustoraastetta ja kananmuna, mausta seos. Sekoita jauheliha ja kukkakaali vuoassa, kaada sekaan kerma-juusto-kananmunaseos ja sekoita. Ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.