29. kesäkuuta 2016

Laphroaig -tasting Teerenpelissä 1.6.2016

Kampin Teerenpelin tislaamotastingin aiheena olivat tällä kertaa Laphroaig-tislaamon viskit. Tasting maksoi 25 € ja sillä pääsi maistamaan viittä eri viskiä. Illan isäntänä oli tuttuun tapaan Edrington Finlandin Whisky Ambassador Jarkko Nikkanen. 

Laphroaig on maailman myydyin Islay-viski ja tunnettu savuisuudestaan. Islay-viskien savuisuus johtuu turpeesta, jota poltetaan viskimaltaan alla maltaan itämisen pysäyttämiseksi. Viskin savuisuutta mitataan PPM-arvolla (Phenol Parts per Million). Jos PPM on alle viiden, savuisuutta ei huomaa lainkaan. Laphroaigin viskien PPM on välillä 40-43. Muista viskeistä esimerkiksi Highland Park -viskien PPM on 20 ja Caol Ila -viskien 30-35. Ardbeg ja Longrow ovat Laphroaigia savuisimpia viskejä, niiden PPM on 55. Ääripäätä edustavat Bruichladdichin Octomore-sarjan viskit, joiden PPM on jopa yli 200.


Ensimmäinen viski oli Quarter Cask, joka löytyy Alkosta. Nimi tulee kypsytyksessä käytetystä Bourbon-tynnyristä, joka on 125-litrainen tavallisen 500-litraisen tynnyrin sijaan. Pienempi tynnyri nopeuttaa kypsyttämistä, koska suurempi osa viskistä on kosketuksessa puuhun. Viskin tuoksussa oli savua, tervaa, pihkaa ja vaniljaa. Maku oli tervainen ja vähän valkopippurinen. Jälkimaku muistutti Tervaleijona-pastillia.

Toinen viski oli Triple Wood, joka löytyy myös Alkosta. Tämän viskin nimi tulee siitä, että viskiä on kypsytetty kolmessa eri tynnyrissä: bourbon-tynnyri (tarkkaan ottaen Maker's Mark -bourbonin), espanjalainen sherrytynnyri ja Quarter Cask -tynnyri. Tuoksussa oli appelsiinia, hedelmäisyyttä, punaista omenaa ja savua. Maussa oli vaniljaa, hedelmäisyyttä, keksiä ja miedosti savua. Jälkimaku oli vaniljainen. Jos Alkon valikoimasta pitäisi valita, niin ostaisin tätä.

Kolmas viski oli Lore, johon käytetyistä tisleistä vanhimmat ovat 20-vuotiaita. Tuoksussa oli sitrusta, hedelmäisyyttä, merisuolaa, toffeeta ja kauraa. Maussa oli toffeeta, sitrusta, jodia ja hieman savua. Tämä oli oma suosikkini tastingissä olleista viskeistä.

Neljäs viski oli Cairdeas. Kyseessä on kertapullote, joka tehtiin vuoden 2011 Feis Ile -festivaalia varten. Cairdeas ei ole myynnissä enää missään, joten kyseessä oli harvinainen herkku. Tuoksussa oli vaniljaa, toffeeta, vihreää omenaa, hunajaa ja veriappelsiinia. Maussa oli vaniljaa, päärynää ja tervaa.

Viides viski oli 1989 Vintage, joka on Suomea varten tehty kertapullote. Tätä oli jossain vaiheessa Alkossa myynnissä, mutta ei enää. Tuoksussa oli hedelmää, vaniljaa, taatelia ja vähän tervaa. Maku oli pehmeä, toffeinen, taatelinen ja hunajainen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti