1. kesäkuuta 2016

Neige Première 2012Mikä siideri? 
Neige Première 2012 (McIntosh-, Cortland- ja Spartan-omenat; 29,90 €/0,375 l)

Minkä kanssa nautittu? 
Vohvelit vaahterasiirappisen raparperihillokkeen kanssa

Mitä etiketti lupaa? 
Omenaista jääviiniä; runsasta, voimakasta ja raikasta makua

Viini muualla 
Alko
La Face Cachée de la Pomme

Muuta
Jääsiideri (ice cider) tunnetaan myös omenajääviininä (apple ice wine). Se on valmistettu jääviinin tapaan omenamehusta, josta osa on jäätynyt ja jäätyessään tiivistynyt.

Kommentit 

M: Jääsiiderin tuoksu on hapokkaan omenainen ja samaan aikaan myös hilloinen ja siirappinen. Mieleen tulee syksyinen omenasesonki, kotona keitetty hillo ja piirakkaa varten lohkotut kirpeät omenat. Maku on hapokas, siirappisen paksu ja makea ja raikkaan omenainen, kielelle jää punaista omenaa ja marmeladia. Neige on jälkiruokaviinimäinen, ei pirskahtelevan hiilihappoinen. Odotin sen olevan makeampaa kuin se olikaan (sokeria 200 g/l), mutta tämä onkin pirteän hapokasta ja tasapainoista. Makeisiin limusiidereihin verrattuna Neige on siirappisempaa, hapokkaampaa ja omenaisempaa, joten ei sitä kovin paljon kerralla kykene lipittelemään. Hapokkaan raparperihillokkeen kanssa se toimi hyvin ja miksei sitä voisi tarjota aperitiivinakin. Tykkäsin kovasti, mutta arvosana on kalliihkon hinnan takia +.

J: Tuoksussa on hapokasta omenaa, hunajaa ja sitrusta. Tuoksu muistuttaa omenahilloa, jossa ei ole lainkaan sokeria. Maku on hapokkaan omenainen, aprikoosinen ja vähän hunajainen. Ilmaantumisen myötä hapokkuus väheni ja makuun tuli enemmän hunajaa.  Makean jälkiruoan kanssa siideri meni ihan hyvin, mutta sellaisenaan juotavaksi maku on ehkä hieman liian hapokas. Kuivien siiderien ystävälle tämä varmaankin maistuisi hyvin. Jännä vaihtoehto perinteiselle makealle jälkiruokaviinille, arvosanaksi annan +.


Vaahterasiirappinen raparperihilloke


700 g raparperia
1,5 dl vaahterasiirappia
2 rkl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 dl vettä

Kuori ja pilko raparperit. Keitä pehmeiksi vaahterasiirapilla, vaniljasokerilla, kanelilla ja inkiväärillä maustetussa vedessä. (Vettä tarvitaan hyvin vähän, rapaperien ei tarvitse peittyä kokonaan.)

Tarjoile vohvelien, mansikoiden ja marenkimurun kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti