-->

25. kesäkuuta 2016

Taste of Helsinki 2016

Juhannuksen kunniaksi palataan viikon takaisiin tunnelmiin. Pääsimme viimein ensimmäisen (mutta toivottavasti ei kuitenkaan viimeisen) kerran Taste of Helsinkiin lauantaina 18.6. Sää oli sateinen, mutta tapahtumaa ei voinut jättää väliin, sillä olimme ostaneet liput Antti Uusitalon vetämään André Clouet -samppanjatastingiin (62 € sis. pääsylipun, tastingin ja 25 markkaa paikallista valuuttaa - yksi markka vastasi yhtä euroa).

Saavuimme paikalle yhdentoista jälkeen. Jonoja ei ollut. Zuumailimme hieman ympärillemme ja vuokrasimme viinilasit (2 markkaa). Vähän ennen kahtatoista rämmimme tihkusateessa tasting-telttaa kohti ja pian meitä (ja muita) hätisteli sisään ystävällinen englantia hauskalla aksentilla puhuva herrasmies. "Come in, come in, it's raining." Sivummalta kuului kommenttina: "Nevermind him, he's French." Herrasmies paljastui itse samppanjantekijä Jean-Francois Clouet'ksi, aivan mahtavaksi show-mieheksi. Luulen, että ilmaisu "zö myys" jää vakituiseen käyttöön. (Onneksi meitä hätisteltiin - Marjut on tunnetusti suuntavaistoton eikä olisi taatusti löytänyt oikeaa tasting-teltan nurkkaa ilman apua.)

Yleensä samppanjat ovat sekoitus Pinot Noiria, Pinot Meunieria ja Chardonnayta, mutta kaikki André Clouet'n samppanjat ovat Blanc de Noirseja eli ne on tehty pelkästään Pinot Noirista. Tastingissa oli tarjolla viisi samppanjaa.

André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Champagne Brut
(29,90 €)
Ykkössijoja vertailussa saanut Grande Réserve Brut oli jo vanha tuttu - ja hyvää se oli edelleen. Paahteisen ja sitruksisen samppanjan "zö myys" oli runsas, sen tuoksussa oli vihreää omenaa ja runsaassa ja rehevässä maussa kypsää hedelmää, jälkimaussa aavistus mineraalisuutta. Loistava hinta-laatusuhde.

André Clouet Silver Champagne Brut Nature
(35,90 €)
Silver-samppanja on non-dosage eli siihen ei ole uudelleenkorkituksen yhteydessä lisätty sokeria. Samppanja oli herkemmän oloinen eikä yhtä paahteinen kuin Grande Réserve Brut. Raikas, kuiva, sitruksinen ja mineraalinen samppanja voisi toimia hyvin ruoan kanssa.

André Clouet No3 Rosé Champagne Brut 
(39,90 €)
Rosé-samppanjoiden rotevuuden ei pitäisi enää yllättää, mutta niin käy kuitenkin aina. Tämä rosé oli paahteinen ja hedelmäinen, sen tuoksussa oli limeä ja vadelmaa, maussa yrttisyyttä ja punaherukkaa ja jälkimaussa mansikkaa. Tämä rosé on valmistettu sekoittamalla samppanjan sekaan noin 8 % Pinot Noirista tehtyä Bouzy Rouge -viiniä.André Clouet Brut Millésime 2008 Brut
(tulossa Alkoon syksyllä; n. 50 €)
Hyvää vuosikertaa 2008 oleva samppanja oli paahteinen, sen tuoksussa oli ananasta ja omenaa. Sen maku oli täyteläinen, ryhdikäs ja hedelmäinen. Tämä oli Jussin suosikki.

André Clouet Cuvée Un Jour de 1911 Brut
(tulossa Alkoon syksyllä; n. 70 €)
Tämän samppanjan pakkaus on samanlainen kuin Jean-Francois Clouet'n isoisän vuonna 1911 Pariisin Maximiin toimittaman samppanjan. Lisäksi Cuvée Un Jour de 1911 on pakattu perinteisesti olkikäärön sisään. Se tarjoiltiin varoitusten kera: "It brings out the tiger in you" - ja syystäkin, se oli todella hyvää. Kolmesta vuosikerrasta sekoitetun samppanjan "zö myys" ei ollut kovinkaan runsas ja elegantisti ikääntynyt samppanja oli ennemminkin viinimäinen. Maku oli runsas ja paahteinen, omenainen ja hunajainen. Tämä oli Marjutin suosikki. (Räyr!)

Tastingin jälkeen oli aika tutustua ruokaan. Lohi-annoksista valikoitui aluksi lautaselle Tocan kirjolohta, herneitä ja tilliä, myöhemmin Bistro O Matin ginigraavattu lohi luomujuuressipsien ja pikkelöityjen sinapinsiementen kanssa. Tocan lohen kuorrutus oli hyvää, mutta Bistro O Matin lohessa gini ei oikein maistunut. Hyvää se kuitenkin oli ja juuressipsit olivat mukavan rapsakoita. Pitänee joskus testata itsekin ginillä graavaamista. (6 markkaa kumpikin annos.)

Liha-annoksista kokeilimme Kolmos3n kirsikkasavustettua häränkylkeä, perunaa ja punasipulia (6 markkaa) ja jälkiruoista Grönin kuusenkerkkäetikalla maustettua jäädykettä, kuusenkerkkäkinuskia ja ruista (5 markkaa). Häränkylki oli mureaa, mutta perunamuusi oli hieman arkinen lisuke. Kuusenkerkkäjälkiruoka taas tarjoiltiin puujalkavitsien kera ("virkistää näin kuumana päivänä") ja se oli erinomaisen hyvää ja raikasta.

Viineihin ja oluisiin emme perehtyneet kovinkaan innokkaasti. Casa Gheller Prosecco Brut oli hyvää ja maukasta, Domdechant Werner Riesling 2014 taas pirteän hapokasta ja sitruksista (6 markkaa kumpikin). Hewitsonin Baby Bush Mourvèdre oli mausteista, makeaa ja Jussin mielestä hyvä kesäviini, Ned & Henry's Shiraz taas mukava marjaisa ja yrttinen vaihtoehto grilliviiniksi, jos Mourvèdre on liian makeaa (7 markkaa kumpikin).

Billecart-Salmon Brut ja Jacquesson Cuvée no 739 Extra-Brut (8 markkaa kumpikin) menivät "ihan kiva samppanja" -luokkaan. Fiilistä laskivat litimäriksi kastuneet kengät, joita märkä nurmikko yritti imaista pois jaloista. Aurinkoisena päivänä ei varmasti olisi ollut mitään parempaa kuin päivä samppanjateltalla. Toisaalta tapahtumaa ei voi syyttää siitä, että emme omista kumisaappaita ja sään mukaan pukeutumisemme oli muutenkin hieman heikkoa.

Siksi Johan & Nyströmin kahvitasting (4 markkaa) oli ihan parasta varsinkin, kun iltapäivällä alkaa muutenkin tehdä mieli kahvia. Jussi haluaa kahvinsa mustana ja Marjut maidon kanssa, joten kahveja jakaessa oli sumplittava hieman. Marjutin suosikki oli (mustanakin) ensimmäinen, hapokas Kenya Double A ja Jussin kolmas, suklainen Brazil Fortaleiza. Kaksi muuta kahvia olivat Ethiopia Welena ja mausteinen Sumatra Gayo Mountain.

Summa summarum

Taste of Helsinki on hieno tapahtuma, ikävä kyllä sää ei suosinut kävijöitä tänä viikonloppuna. Hinnat olivat kohtuulliset, 6 markkaa (eli euroa) maisteluannoksesta tai 12 cl viinilasillisesta ei ollut paha laisinkaan. Houkuttelevia annoksia oli useita.

Tastingin hinnoittelussa jäi ihmetyttämään se, miksi paikan päällä kerättiin vielä erikseen 10 markkaa, miksei sitä voinut sisällyttää suoraan lipun hintaan? Kympin kaivelu tasting-teltan ovella hidasti sisäänpääsyä ja varsinkin lauantain sadesäässä se harmitti. Itse tastingin osuus oli kuitenkin edullinen, kun 62 euron kokonaishintaan sisältyi myös pääsylippu ja 25 (eli käytännössä 15) markkaa alueella käytettävää rahaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti