16. heinäkuuta 2016

Chile with a twist

Jälleen kerran tiedonhaluinen raatimme kokoontui Casa Loppasuille maistelemaan viinejä. Tällä kertaa olimme juonineet kunnolla raatilaisten pään menoksi, olihan illan teemana Chile with a twist (con un giro). "Twist" sai raadin arvailemaan etukäteen, mistä olisi kyse - parhaimmillaan arveltiin, että viineillä ei olisi mitään tekemistä Chilen kanssa.

Chilen viininviljelyllä on pitkä historia: maassa on viljelty viiniä vuodesta 1551 alkaen, mutta suurin osa viinistä oli pitkään heikkolaatuista ja kulutettiin kotimaisilla markkinoilla. 1800-luvulla maahan tuotiin ranskalaisia rypälelajikkeita immigranttien mukana ja moderni viinintuotanto sai alkunsa. Varsinainen chileläisen viinin nousukausi alkoi 1980-luvulla, kun kansainvälisestikin huomattiin, että Chilessä voitaisiin tuottaa hyvän hinta-laatusuhteen viinejä. Kiinnostuksen myötä ulkomaalaiset investoinnit lisääntyivät ja viinintuotannon tekniset ratkaisut parantuivat mm. terästankkien käyttöönoton myötä. Viininviljelyalueet määriteltiin virallisesti vuonna 1994. Nyt Chile on maailman kuudenneksi suurin viinintuottajamaa heti naapurimaansa Argentiinan jälkeen. Tuotetuista viineistä noin 70 % on punaisia.

Myös Suomessa edulliset chileläiset viinit ovat suosittuja. Vuonna 2015 Alkon kaksi myydyintä punaviiniä oli Chilestä (Gato Negro ja Viña Maipo Cabernet Sauvignon) ja kymmenestä myydyimmästä punaviinistä kaikkiaan viisi oli chileläisiä.Meillä ei kuitenkaan maisteltu Gato Negroa. Alkumaljana tarjosimme Viña Undurraga -illasta tuttua kuohuvaa, Undurraga Royal Brutia (12,99 €). Hapokas, sitruksinen ja hedelmäinen skumppa oli edelleen hyvää ja toimi Undurraga-illan menulta röyhkeästi pöllityn lohi-avokado-cevichen kanssa tälläkin kertaa loistavasti. Skumpan hinta on näköjään ilahduttavasti laskenut - lokakuussa se oli vielä 13,98 €.

Alkumaljan jälkeen paljastui ensimmäinen twist: suomenkielinen tasting-lomake, jotta tastingien alkuperäinen tarkoitus eli viineistä oppiminen ei pääsisi unohtumaan. Raatilaiset tutustuivat ensin nopeasti illan neljään viiniin ja valitsivat niistä sitten yhden, jonka maistelivat vielä tarkemmin lomakkeen kanssa. Tarkoituksena oli auttaa arvaamaan, mitä laseissa on ja kehittämään omaa maistelutekniikkaa. Kaksi raatilaista päätti testata lomaketta ensimmäisen viinin kanssa ja kaksi neljännen viinin kanssa.Ensimmäinen viini oli kevyt, kuminen, punaherukkainen ja puolukkainen, hapokas eikä oikeastaan yhtään tanniininen. Kuulemma yhden raatilaisen oli pakko lisätä aromien listaan myös raaka peruna vain, koska se oli listalla. Vanhasta tottumuksesta raati arvaili lasissa olevan Pinot Noiria ja oli aivan oikeassa: viini oli Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2015 (8,99 €).

Toisen viinin kanssa jännitti hieman, sillä se tuntui korkatessa hieman hiilihappoiselta. Viime aikoina korkkivikaisia viinejä on pompsahdellut eteen parikin kappaletta, mutta tämän viinin hiilihappoisuus katosi onneksi ilmaantumisen myötä. (Ehkä asiasta ei olisi pitänyt mainita ääneen, sillä raati suhtautui viiniin aluksi hieman epäluuloisesti.) Viini oli täyteläisempi ja tanniinisempi kuin ensimmäinen, mutta myös puolukkainen, mausteinen ja hapokas, hieman kahvinenkin, luumuinen ja marjainen. Tässä vaiheessa twist pysyi vielä yllätyksenä, kun kukaan ei arvannut toisenkin viinin olevan Pinot Noiria eli Cono Sur Ocio 2012 (36,90 € Viking Linellä tai vuosikerta 2013 49,90 € Alkossa).

Kolmannen viinin epäiltiin jopa olevan maustettu jollain. Se oli herukkainen, tanniininen, vaniljainen, mausteinen ja paahteinen, hieman suklainen ja kahvinen, runsas ja herkullinen. Raati ilmoitti jopa löytäneensä viinistä sinihomejuuston tuoksua. Tumma ja täyteläinen viini oli Marjutin suuri suosikki Don Melchor 2009 (43,90 € Silja Linella; 1,5 litran pullo 151,90 € tai vuosikerta 2011 61,40 € Alkossa). Alussa maustamista epäillyt raatilainen arvasi ainoana rypäleen oikein Cabernet Sauvignoniksi.

Neljäs viini oli makeahko, vaniljainen, mustaherukkainen ja tumman kirsikkainen, hieman eukalyptuksinen, kolmatta viiniä hedelmäisempi ja herukkaisempi eli vanha tuttavamme Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon Reserva 2013 (5,16 € Viking Linella tai vuosikerta 2014 10,01 € Alkossa). Kukaan ei tunnistanut viiniä eikä edes arvannut rypälettä oikein, mutta kaikki (paitsi Marjut, joka tiesi viinit ennakkoon) valitsivat tämän ensin suosikikseen. Lompakkomme kiittää!

Viinitalo-twist

Cono Surin viinitalo on perustettu 1993 ja se on Chilen ensimmäinen premium-Pinot Noirin tuottaja. Talon Pinot Noir -kehitysprojekti alkoi 1999 ja se on tuottanut nopeasti tulosta: Ocion lisäksi muutkin talon Pinot Noirit ovat saaneet palkintoja.

Concha y Toro sai alkunsa vuonna 1883, kun Melchor Concha y Toro istutti Maipon laaksoon Bordeaux'sta tuomiaan viiniköynnöksiä vuonna 1883. Hänen mukaansa nimetty Don Melchor on ensimmäinen Chilen ikonisista viineistä ja saanut myöskin lukuisia palkintoja.

Rypäle-twist

Pinot Noir on Chilessä pieni rypälelajike 3 % osuudellaan. Sitä viljellään eniten pohjoisimmilla viinintuotantoalueilla Limarissa ja Casablancassa. Pinot Noir -viinit ovat kevyitä ja pehmeitä ja niissä on usein mansikkaa, vadelmaa, vaniljajogurttia, veriappelsiininkuorta ja mineraalisuutta.

Cabernet Sauvignon taas on yksi suosituimmista lajikkeista lähes 37 % osuudellaan. Sitä viljellään melko tasaisesti lähes kaikilla viininviljelyalueilla. (Huomautetaan tässä välissä, että Alkossa olisi ollut muitakin Concha y Toron edullisia Cabernet Sauvignoneja, esim. Sunrise ja myydyimpien viinien listalla keikkuva Frontera, mutta Casillero del Diabloa oli valmiina varastossa risteilyn jälkeen.) Cabernet Sauvignon -viinit ovat useimmiten keskitäyteläisiä tai täyteläisiä, niissä on pehmeät tanniinit, minttua, mustaherukkaa, marjaisuutta, oliiveja, savua, orvokkia, suklaata ja lyijykynää.

Lasi-twist

Alun sokkomaistelun jälkeen viinipareista sai valita suosikkinsa ja vaihdoimme tasaisen huonot tasting-lasit Riedeleihin. Lasien merkitys oli suuri, varsinkin huippuviineistä sai paljon enemmän irti kunnon laseista. Siitä seurasi myös mielenmuutos-twist: yksi raatilainen vaihtoi suosikkiviinikseen myös Don Melchorin.

Bulkkiviini vs. huippuviini -twist

Tämä ei liene varsinaisesti yllätys kenellekään: huippuviinit olivat haastavampia, moniuloitteisempia ja runsaampia kuin bulkkiviinit. Huippuviinit vaativat hieman totuttelua ja ensimmäiset kommentit niistä olivatkin hieman kummeksuvia, bulkkiviinit olivat heti alusta alkaen helppoa ja ehkä hieman kosiskelevaakin juotavaa. Molemmille viineille on kuitenkin aikansa ja paikkansa - aina ei raatsi investoida 40-60 euroa viinipulloon ja 10 euron viini ajaa asiansa paremmin kuin hyvin, mutta jos raatsii investoida ja ehtii paneutua viinin makumaailmaan, elämys on huikea.


Reseptit


Lohi-avokado-ceviche

500 g lohta
1,5 limen mehu
2 punasipulia varsineen
3/4 ruukku korianteria
3 avokadoa
suolaa, chiliä

Pilko lohi, purista päälle limemehua. Pilko sipuli, korianteri ja avokado. Purista myös avokadon päälle limemehua. Sekoita. Mausta suolalla ja chilillä. Anna tekeytyä 2-4 tuntia.

Tarjoa nachojen (ja pevren) kanssa.

Chimichurri-kastike

3/4 ruukkua korianteria
3/4 ruukkua lehtipersiljaa
1/2 dl punaviinietikkaa
1 dl neitsytoliiviöljyä
2-3 valkosipulinkynttä
paprikajauhetta
suolaa tai savusuolaa
chiliä
ripaus sokeria

Ole laiska ja sekoita ainekset blenderissä. Tarjoa picanhan ja bataattien kanssa.

Muut reseptit

Pevre

Uunibataatit - tällä kertaa teimme bataateista lohkoja, joten paistamiseen riitti noin 20 minuuttia

Picanhaa suolassa (Siskot kokkaa) - meillä noin 1,9 kg painoinen picanha riitti juuri kolmelle raavalle miehelle ja kahdelle naiselle

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti