17. syyskuuta 2016

Ravintola Basen viiniklubi 13.9.2016: sieni- ja riistaviinit

Ravintola Basen syksyn ensimmäisessä viiniklubissa tutustuttiin sieni- ja riistaviineihin Elijah Nelsonin johdolla.Macon La Roche Vineuse 2014
(Chardonnay; Bourgogne, Ranska)
Illan ensimmäinen viini oli viiniklubin 10-vuotisjuhlista tuttu Chardonnay. Sen väri oli kirkas, vaalea sitruunankeltainen. Kypsän hedelmäisessä tuoksussa oli persikkaa, ananasta, vaniljaa ja mausteita, ilmaantumisen myötä myös sitrusta. Tällä kertaa emme löytäneet viimeksi havaittua PVC-muovia emmekä herukkaa. Keskitäyteläinen maku oli kohtalaisen hapokas, sitruksinen ja persikkainen, mukavan pyöreä ja tasapainoinen. Jälkimaussa oli vihreää omenaa ja herukanlehteä. Viini oli kepeä ja raikas Chardonnay ilman liiallista tammea: vain 15 % siitä on käynyt tammitynnyreissä ja malolaktinen käyminen on pyöristänyt hapokkuutta mukavasti.

Viña Porta Veranda Pinot Noir 2012
(Pinot Noir; Bío Bío, Chile; vuosikerta 2013 14,90 € Viinikellari.comissa)
Toinen viini oli jo hieman kehittynyt Pinot Noir. Sen väri oli keskisyvähkö granaatinpunainen. Viinin tuoksussa oli puolukkaa, kirsikkaa, mausteita ja nahkaa sekä aavistus savuisuutta, ilmaantumisen myötä myös jonkin verran kumia. Keskitäyteläinen maku oli hapokas, kohtalaisen tanniininen, puolukkainen ja mustapippurisen mausteinen. Mukava Pinot Noir - jopa seurueemme pinotnoirkriittinen jäsen sanoi pitävänsä tästä.

Spier 1692 21 Gables Pinotage 2012
(Pinotage; Stellenbosch, Etelä-Afrikka)
Kolmannen viinin väri oli syvä rubiininpunainen ja sen sinertävä reuna viittasi siihen, että tätä viiniä voisi kypsytellä vielä hetken. Viinin runsaassa tuoksussa oli eteläafrikkalaiseen tapaan kumia, lisäksi paahteisuutta, eukalyptusta, minttua ja lakritsaa, hilloisia tummia marjoja, vaniljaa, kahvia, tupakkaa ja savua. Täyteläinen ja runsas maku oli hilloisen pehmeä, mustaherukkainen, lakritsainen ja kahvinen. Tanniinit olivat samettiset. 21 Gables yllätti todella iloisesti ja niinpä monipuolinen ja tasapainoinen viini päätyi illan suosikiksi. Kun illan lopuksi tilasimme vielä poronkäristystä, pullo tätä katosi suhteellisen sujuvasti Beastie Boysia mukaillen:
"Oh my God, it's a mirage
I'm tellin' y'all it's Pinotage!"
Château de Montfaucon Côtes du Rhône 2013
(Grenache, Cinsault, Syrah, Carignan, Counoise; Côtes du Rhône, Ranska; 16,89 € Alkossa)
Neljännen viinin väri oli keskisyvä rubiininpunainen ja myös sen sinertävä reuna viittasi kypsytyspotentiaaliin. Viinin tuoksussa oli kumia, nahkaa, mansikkaa, luumua, mustaherukkaa ja yrttejä. Ilmaantumisen myötä tuoksuun tuli makeutta, puolukkaa ja karpaloa. Keskitäyteläinen maku oli aavistuksen hapokas, tanniinit olivat pehmeät. Maussa oli marjoja, mansikkaa, puolukkaa, luumua, nahkaa ja yrttisyyttä. Runsauden ja täyteläisyyden suhteen tämä viini hävisi edelliselle, mutta muuten se oli varsin tyylikäs esitys.
Counoise on enimmäkseen Rhônen alueella kasvatettava rypäle, jota käytetään sekoiteviineissä tuomaan niihin pippurisuutta ja hapokkuutta.
Dominio de Atauta Torre de Golbán Crianza 2013
(Tinto Fino eli Tempranillo; Ribera del Duero, Espanja; 14,90 € Alkossa)
Viidennen viinin väri oli syvä granaatinpunainen. Viinin lämpimän makeassa tuoksussa oli kypsiä marjoja, vaniljaa ja mausteita sekä aavistus yrttisyyttä ja minttua. Täyteläinen maku oli kohtalaisen hapokas ja tanniininen ja jopa lihaisa, siinä oli vaniljaa, kuningatarhilloa, mustikkaa, puolukkaa, kirsikkaa ja luumua. Hyvää tämäkin oli, mutta jäi hieman muiden viinien varjoon.


Maistelulautasella oli juureksia sekä sienillä höystettyä poronkäristystä. Mikään makuyhdistelmä ei tällä kertaa noussut muita paremmaksi, kaikki viinit toimivat tasaisen hyvin - varsinkin Chardonnay ja Pinotage, jotka eivät olleet Alkon valikoimassa. Marjut onnistui jopa hetkeksi unohtamaan, ettei pidä sienien suutuntumasta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti