22. lokakuuta 2016

Cabernet-kepponen

Viimeksi kovin mysteerisissä tunnelmissa tavannut raatimme kokoontui meille lähes yhtä mysteeriseen viini-iltaan. Kevään ViiniExposta jäi mieleen Anselmannin valkoinen Cabernet Sauvignon, joten päätimme järjestää yhteen rypäleeseen keskittyvän maistingin ja tehdä pienen Cabernet-kepposen punaviinien ystävälle. Muut viinit hankimme sulavasti samaisen raatilaisen kanssa Viking XPRS:lla poiketessamme, sillä paras tapa salailla on tietenkin tehdä kaikki avoimesti nenän edessä.

Alkumaljana tarjosimme Viini ja ruoka -messujen Sneak Peekissa saamaamme Vinfabrikenin alkoholitonta omenaglögiä, jonka terästimme The Helsinki Distilling Companyn Helsinki Applejackilla.

  • 2 cl Applejackia
  • 12 cl omenaglögiä
  • omenakuutioita ja (hyvin pestyä) omenankuorta (anna maustua Applejackissa sen aikaa, kun lämmität glögin)

Illan rypäle Cabernet Sauvignon syntyi 1600-luvulla Ranskassa Cabernet Francin ja Sauvignon Blancin risteytyessä. Nykyisin sitä viljellään Kanadasta Libanoniin: tunnetuimpia alueita ovat Ranskan Bordeaux'n lisäksi Chile, Yhdysvallat (Napa Valley ja Sonoma County), Australia, Italia (Toscana), Etelä-Afrikka, Argentiina ja Espanja (Priorat).

Sen lisäksi, että Cabernet Sauvignonia on helppo viljellä, rypäleen tanniinisuuden ja hapokkuuden ansiosta siitä voidaan tehdä pitkää varastointia kestäviä viinejä. Niille tyypillisiä ovat mustaherukan aromit, mutta niiden lisäksi viineissä on myös karhunvatukkaa ja tummia kirsikoita. Kuumien alueiden viinien marjaisuus on jo hillomaista. Tammikypsytys lisää mukaan vaniljaa sekä kookosta, jos tammea on käytetty hillitysti tai savua ja tervaa, jos tammea on käytetty runsaasti. Kehittyneiden Cabernet Sauvignon -viinien maussa on myös seetriä, maanläheisiä aromeja ja nahkaa.

Anselmann Cabernet Sauvignon Blanc de Noir Trocken 2015
(Pfalz, Saksa; 11,90 € Alkon tilausvalikoimassa)
Tällä kertaa ensimmäinen viini ei ollut perinteinen Pinot Noir, vaan samaan aikaan sekä hieman nurinaa että kiinnostusta herättänyt valkoviini. Se oli hyvin vaalea, lähes väritön, ja sen tuoksu oli hedelmäinen, sitruksinen ja aavistuksen mausteinen, toisaalta jopa hedelmäkarkkinen. Viini oli kuiva, mutta trooppinen hedelmäisyys (mango ja ananas) sai sen tuntumaan makealta. Sopiva hapokkuus oli tasapainossa hedelmäisyyden kanssa ja pieni mineraalisuus ja pippurinen mausteisuus antoi viinille mukavasti särmää. Mukava kuriositeetti kaiken kaikkiaan. Viini oli Marjutin suosikki ja sai äänen toiseltakin raatilaiselta. Rypälettä ei tunnistanut kukaan, mutta yksi raatilainen arvasi maaksi Saksan.

Errazuriz Estate Series Cabernet Sauvignon Rosé 2015
(Central Valley, Chile; 6,40 € Viking XPRS:llä)
Illan toinen viini ei osoittautunut hitiksi - ehkä syksyinen sää ei enää suosinut roséviiniä tai ehkä roséviinit olivat raadille liian vieraita. Persikanvärisen viinin tuoksussa oli hieman kumia, vadelmaa, puolukkaa ja vähäsen yrttejä. Viinin maku oli kuiva, kohtalaisen hapokas, vadelmainen, mansikkainen, puolukkainen ja greippinen. Edullinen rosé ei onnistunut vakuuttamaan hyvästä yrityksestään huolimatta, vaan jäi "ihan kivaksi". Kaksi raatilaista arvasi maan oikein Chileksi.Nederburg Fair Selection Cabernet Sauvignon 2013
(Western Cape, Etelä-Afrikka; 8,90 € Viking XPRS:llä)
Ensimmäisen punaviinin tuoksussa oli aluksi palanutta kumia, mutta ilmaantumisen myötä se katosi. Tuoksussa oli kypsää mustaherukkaa, mustikkaa ja hieman nahkaa. Maussa oli tuoksun mukaisesti hilloista mustaherukkaa ja luumua. Keskitäyteläisen viinin tanniinit olivat vielä nuorehkot ja kireähköt, joten tämä viini hyötyisi vielä kypsytyksestä.

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2012
(95 % Cabernet Sauvignon, 5 % Malbec; Mendoza, Argentiina; 14,90 € Viking XPRS:llä)
Toisen punaviinin tuoksussa oli mausteita ja herukkahilloa - edellisen viinin herukka oli ennemminkin runsaan kypsää marjaa, tässä jo makeahkoa hilloa. Samaa hilloisuutta oli myös viinin maussa taatelin lisäksi. Tanniinit olivat kohtalaiset, mutta pehmeät. Tätäkin viiniä voisi kypsytellä vielä jonkin aikaa, mutta se alkoi olla jo mukavan tasapainoinen kokonaisuus ja ruoan kanssa se meni hyvin. Se oli Jussin ja kahden muun raatilaisen suosikki ja illan voittaja.Jälkiruoan seuraksi viinikaapista löytyi Blue Nun Eiswein 2012 (Rheinhessen, Saksa; 22,90 € Baltic Queenilla vuonna 2014). Makea, hunajaisen persikkainen ja raikas viini sopi Sacher-kakun kanssa hyvin, vaikka ei muuten jäänytkään erityisesti mieleen.

Summa summarum
Viinien tunnistaminen meni melko pitkälti hyvien arvausten varassa, toisilla paremmin kuin toisilla: yksi raatilainen arvasi kaikkien paitsi ensimmäisen viinin maat oikein, rypäleiden kanssa kaikilla sujui huonommin eikä yksikään arvaus osunut kohdalleen. Jos nyt jotain jossittelisi, niin vaihtelun vuoksi listalle olisi voinut poimia ranskalaisen (tai ehkä australialaisen) Cabernet Sauvignonin toisen etelä-amerikkaisen viinin tilalle.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti