15. lokakuuta 2016

Ravintola Basen viiniklubi 11.10.2016: ranskalaisia viinejä

Ravintola Basen lokakuun viiniklubissa tutustuttiin ranskalaisiin viineihin Antti Uusitalon opastamana.Wolfberger Crèmant d'Alsace Brut
(Pinot Blanc; Alsace, Ranska; 14,38 €)
Viiniklubi-ilta alkoi vanhalla tutulla Wolfberger Crèmant d'Alsace Brutilla. Sen tuoksussa oli vihreää omenaa ja sitruksista hapokkuutta, maku oli kepeä, sitruksisen hapokas ja omenaisen pirteä. Tasaisen varma, laadukas perusskumppa ei pettänyt tälläkään kertaa.

Brocard Chablis Sainte Claire Organic 2015
(Chardonnay; Burgundi, Ranska; 23,90 €)
Illan ainoa valkoviini oli herkullinen Chablis. Sen tuoksu oli mineraalinen (märkää kiveä ja jopa hieman bensiiniä) sekä persikkaisen ja omenaisen hedelmäinen. Tuoksussa oli myös jonkin verran paahteisuutta ja parfyymisyyttä. Kuivassa maussa oli tuoksua mukaillen ensin kypsää hedelmää, omenaa ja persikkaa, niiden jälkeen mineraalisuutta ja bensiiniä, jälkimaku oli hapokas. Varsin maukas viini, joka toimisi ruoan kanssa hyvin.

Château de Seguin Cuvée Prestige 2014
(Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot; Bordeaux, Ranska; 19,90 €)
Ensimmäinen punaviini oli Bordeauxin alueelta. Sen tuoksu oli makeahko, pippurisen mausteinen sekä kirsikkaisen, mustaherukkaisen ja karhunvatukkaisen marjainen. Mausteisuuden ja marjaisuuden lisäksi tuoksusta pystyi erottamaan nahkaa, tupakkaa, kahvia ja mustetta. Pettymykseksemme viinin maku ei ollut aivan yhtä runsas ja monipuolinen kuin tuoksu, vaan kevyehkö ja jopa hieman mehumainen. Kohtalaiset tanniinit tekivät tästä kuitenkin hyvän ruokaviinin ja mausteinen, pippurinen, kirsikkainen ja herukkainen viini toimi maistelulautasella olleen lammaskäristyksen kanssa hyvin.

Gérard Bertrand Grand Terroir Tautavel 2013
(Grenache, Shiraz, Carignan; Languedoc-Roussillon, Ranska; 14,95 €)
Toisen punaviinin tuoksu oli mansikkaisen makea, hedelmäinen ja mausteinen, aavistuksen nahkainen ja musteinen, ja siitä erottui myös kumia ja pihlajanmarjoja. Adjektiivien ryöppy jatkui myös maistellessa: mausteinen, mustikkainen, pippurinen, lakritsainen, yrttinen ja tumman karhunvatukkainen viini oli täyteläisempi ja voimakkaampi kuin edeltäjänsä. Sopiva tanniinisuus teki tästäkin hyvän lammaskäristyksen kumppanin. Varsin mainio eikä laisinkaan hinnalla pilattu viini oli seurueen miesten suosikki.

Château d'Arche 2007
(Sémillon, Sauvignon Blanc; Bordeaux, Ranska; 19,79 €/0,375 l)
Ilta päättyi hunajaisen makeaan Sauternes-viiniin. Viinin tuoksussa oli persikkaa, nektariinia ja hieman pähkinää. Makea maku oli kuitenkin raikas ja myötäili tuoksua hunajan, appelsiinihillon, persikan ja aprikoosin aromeillaan. Ihan "vau, miten hyvää" -luokkaan tämä viini ei päässyt , mutta "onpas hyvää" -luokkaan kuitenkin. Koska makeat viinit miellyttävät melkeinpä aina, seurueen naiset äänestivät tämän viinin suosikikseen.

Muista myös Viini ja ruoka -messujen pääsylippujen ja Viinistä viiniin -kirjojen arvonta - vielä ehdit osallistua!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti