-->

12. marraskuuta 2016

Perelada-tasting 7.11.2016

Viini ja ruoka -messuilla huomasimme, että Viinipostin tiskillä oli mahdollisuus ilmoittautua kolmeen tastingiin. Listat täyttyivät ripeää tahtia heti torstaina, mutta mahduimme vielä mukaan Pereladan cava- ja punaviinitastingiin.

Tasting-päivänä suuntasimme läpi tuulen ja tuiskun kohti Le Petit Pastista, jossa Pereladan markkinointijohtaja Eugeni Llos Norenberg esitteli meille kolme cavaa ja kaksi punaviiniä.
Pereladan viinitalo sijaitsee Pereladan kylässä Gironan maakunnassa Kataloniassa noin 100 kilometriä Barcelonasta koilliseen. Itse kylä on ollut olemassa jo 500-luvulla, mutta sen viininviljelyllinen historia alkaa 1200-1300-lukujen taitteessa. Pereladan varakreivit rakennuttivat 1300-luvulla linnan vuonna 1285 sodassa tuhoutuneen linnoituksen tilalle ja antoivat karmeliittamunkeille oikeuden hallita maata ja perustaa sinne luostarin. Karmeliittamunkit aloittivat myös viininviljelyn alueella.

Vuonna 1835 munkit joutuivat jättämään luostarin valtion toimenpiteiden takia. Parin vuosikymmenen ajan linna ja luostari olivat tyhjillään, kunnes Pereladan varakreivien jälkeläiset (vuodesta 1599 alkaen kreivejä) käyttivät oikeuttaan saada linna takaisin haltuunsa ja uudelleenrakensivat sen ranskalaisten palatsien tyyliseksi 1870-luvulla. Kreivien kuoltua ilman perillisiä linna siirtyi La Torren markiisille ja markiisin kuoltua vuonna 1923 Miguel Mateu osti Pereladan linnan ja alkoi elvyttää vanhaa viininvalmistusperinnettä.

Nykyisin DO Empordà -viinialueen ytimessä sijaitseva Castillo de Perelada on edelleen Mateun suvun hallussa ja yksi Espanjan johtavista viinitaloista. Sillä on viisi viinitarhaa, joiden maaperä vaihtelee liuskekivestä hiekkaan ja saveen. Linnan ympäristössä on myös vilkasta kulttuurielämää, esimerkiksi jokakesäinen Castell de Peralada Music Festival.

Empordàn alueella on viljelty viiniä jo 2 500 vuoden ajan. Kreikkalaiset istuttivat sinne Iberian niemimaan ensimmäiset viiniköynnökset. DO-luokituksen alue sai vuonna 1972 ja vuoteen 2006 saakka se tunnettiin DO Empordà-Costa Bravana. Alueella on 49 viinitilaa, joiden pinta-alat ovat yhteensä 2 020 hehtaaria. Viljellyimmät rypälelajikkeet ovat Grenache (Garnacha/Garnatxa), Syrah, Carignan (Samsó), Merlot, Cabernet Sauvignon ja Chardonnay. Tuotetut viinit olivat pitkään edullista bulkkia, kunnes 1990-luvulla pienten viinitalojen myötä viinien laatu alkoi yleisesti parantua.
Perelada Cava Brut Reserva
(jäännössokeria 8 g/l; 40 % Macabeo, 30 % Xarel·lo, 30 % Parellada; 9,99 €)
Tastingin ensimmäinen cava oli talon bestseller, perinteinen cava ja varsin mainio yleisskumppa. Sen tuoksu oli hedelmäinen ja siitä oli havattavissa mineraalisuutta (petroolia tai bensiiniä), sitrusta, pähkinää ja jopa hieman paahteisuutta. Maku oli kevyen hapokas, hieman mineraalinen, sitruksinen ja kirpeän omenainen, jälkimaussa oli pähkinää. Hyvän hinta-laatusuhteen cava sopisi alkudrinkiksi tai kevyen kalaruoan kanssa.

Perelada Cuvée Especial Cava Brut Reserva
(jäännössokeria 3 g/l; 38 % Xarel·lo, 26 % Parellada, 21 % Macabeo, 15 % Chardonnay; 13,98 €)
Toinen cava edusti kansainvälisempää tyyliä kuin ensimmäinen. Sitä on kypsytetty 12 kuukautta pullossa ja 15 % Chardonnayta tekee siitä raikkaamman ja runsaamman kuin ensimmäisestä cavasta. Viinin tuoksussa oli omenaa, sitrusta, tuoretta ananasta ja paahteisuutta. Tyylikäs ja täyteläinen, mutta kepeä maku mukaili tuoksua. Jälkimaussa oli hieman mausteita.

Perelada Cava Gran Claustro Brut Nature
(jäännössokeria 1,2 g/l; 42 % Pinot Noir, 42 % Chardonnay, 6 % Xarel·lo, 5% Macabeo, 5 % Parellada; tulossa Alkoon 24,90 €)
Tämän cavan nimi viittaa karmeliittaluostarien kellareihin, jossa se kypsyy. Sitä tarjoiltiin Yhdysvaltain presidentti Eisenhowerille, kun hän vieraili Espanjassa vuonna 1959. Viinin tuoksu oli aluksi paahtoleipäinen, kypsän hedelmäinen ja makea, melkeinpä kinuskiseksi keitetyn omenahilloinen, mutta muuttuu myöhemmin kuivemmaksi. Maku puolestaan oli kuiva, hedelmäinen ja sitruksinen, paahteinen, pähkinäinen ja samppanjamainen. Oikein mainio ja tyylikäs cava.

Jussin suosikkicava oli Perelada Cuvée Especial Cava Brut Reserva. Marjut ei
osannut päättää, koska cavat olivat keskenään erilaisia ja jokainen oli omalla tavallaan hyvä eri käyttötarkoitukseen.

Perelada 5 Finque Reserva 2013
(DO Empordà; 39 % Garnacha; 26 % Merlot, 26% Syrah, 9 % Cabernet Sauvignon; 15,98 €)
Tastingin ensimmäisessä punaviinissä on käytetty viiden eri tilan rypäleitä ja sitä on kypsytetty 21 kuukautta tammitynnyreissä (50 % yhdysvaltalaisissa, 50 % ranskalaisissa). Viinin tuoksussa oli nahkaa, kirsikkaa ja viikunaa, mineraalisuutta, yrttisyyttä ja vaniljaa ja sen maku oli kohtalaisen tanniininen, luumuinen ja viikunainen sekä pippurinen ja aavistuksen yrttinen. Vaikka viinin tanniinit ovat pehmeät, se vaati kuitenkin ruokaa seurakseen.

Perelada Finca Malaveïna 2011
(DO Empordà; 80 % Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 5 % Cabernet Franc; 29,90 €)
Viini on peräisin Finca Malaveïna -nimiseltä tarhalta. Nimi tarkoittaa "pahaa/huonoa naapuria" ja viittaa viinitarhan omistaneeseen naiseen, joka oli Espanjan ja Ranskan sotiessa hyvissä väleissä ranskalaisten sotilaiden kanssa. Viiniä on kypsytetty 14 kk ranskalaisessa tammessa ja se on päässyt kahdeksasta Espanjan kolmen Michelin-tähden ravintolasta seitsemän viinilistalle. Viinin tuoksu oli robusti, siinä on vaniljaa, nahkaa, mustetta  ja lyijykynää, tummia marjoja ja mustaherukkaa. Viinin täyteläinen maku mukaili tuoksua vaniljallaan, herukkahillollaan, pippurillaan ja nahallaan. Tanniinit olivat kypsät ja jälkimaku pitkä. Ruokaa tämäkin vaatii lisäksi, mikään seurusteluviini se ei ole.

Punaviineistä oli vaikea valita suosikkia, sillä molemmat olivat maukkaita, merituulen balsamisiksi maustamia ja toimisivat eri tilanteissa. Ensimmäinen oli monikäyttöinen ruokaviini ja sopisi grilliruoan, patojen ja kovien juustojen kanssa, toinen taas oli täyteläinen ja tuhti pihviviini.

(PS. Jos Viinipostin tastingit kiinnostavat, käy tilaamassa uutiskirje tai seuraa heitä Facebookissa.)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti