8. marraskuuta 2016

Viini ja ruoka -messut 2016: Riedel 260 vuotta- ja Discover California Wines -tastingit

Lauantain ohjelmamme oli tasting-painotteinen: päivä alkoi Kornel Duran vetämällä Riedel 260 vuotta -juhlatastingilla ja jatkui Antti Uusitalon Discover California Wines -tastingissa.

Riedel 260 vuotta -juhlatasting

Perinteinen Riedel-tasting - tai tänä vuonna 260-vuotisjuhlatasting - onnistui tällä kertaa yllättämään. Punaviinilasivarastoihin ei tullut odotettua täydennystä, kun testissä olivatkin Riesling-, Viognier/Chardonnay- ja Oaked Chardonnay -lasit. Eipä siinä mitään, vaihtelu virkistää!

Vaikka Riedelin historia vie aina vuoteen 1756, rypälelajikkeen mukaan suunniteltuja viinilaseja on valmistettu huomattavasti lyhyemmän aikaa: konsepti lanseerattiin vuonna 1961, ensimmäinen sen mukainen lasisarja Sommelier on loistavaa vuosikertaa 1973 ja meidän(kin) edellinen peruslasisarjamme Vinum on vuodelta 1986. Tastingissa käytetty Veritas-sarja julkistettiin vuonna 2014.

Tastingin viinit olivat Dreissigacker Riesling TrockenMiguel Torres Las Mulas Viogner 2015 ja Jekel Vineyards Gravelstone Chardonnay, joka toimi jopa liian hyvin esimerkkinä tammitetusta Chardonnaysta - ja jälleen kerran jokainen viini maistui parhaimmalta omasta lasistaan.

Discover California Wines


Kalifornian viinejä olisi voinut maistaa itseohjautuvasti messujen puolella, mutta kahdeksan viinin tasting ja asiantunteva luento oli ehdottomasti fiksu tapa käyttää viisi lipuketta.


Robert Mondavi Napa Valley Fumé Blanc 2014
(Sauvignon Blanc; 22,90 €)
Ensimmäinen valkoviini ja messujen aikana toinen Sauvignon Blanc (eli amerikkalaisittain Fumé Blanc) oli Vuoden viinit -tastingin kaverinsa tapaan helposti tunnistettavissa Sauvignon Blanciksi. Sen melkoisen tymäkässä tuoksussa oli herukanlehteä, karviaista ja kissanpissaa, raikas maku taas oli sitruksisen hapokas ja herukkainen. Hedelmäisyytensä ansiosta viini tuntui jopa aavistuksen makealta.

Wente Riva Ranch Chardonnay 2013
(19,90 €)
Toinen valkoviini oli tammitettu Chardonnay - tosin tässä tammen käyttö oli aavistuksen hillitympää kuin Riedel-tastingin Jekel Gravelstone Chardonnayssa. Viinin tuoksussa oli vaniljaa, voita ja paahteisuutta sekä vaaleita, kivellisiä hedelmiä (aprikoosia, ananasta, persikkaa, passiohedelmää). Sen maku oli vaniljainen ja paahteinen sekä sitruksisen hedelmäinen.

Beringer Zinfandel Rosé 2015
(9,99 €)
Valkoviinien jälkeen lasissa olikin vanha tuttumme, makea ja marjainen rosé. Tuoksussa oli tuttuun tapaan karkkista mansikkaa, vadelmaa ja mustikkaa, samoin maussa. Kyllä vain, Beringer Zinfandel Rosé on edelleen hömppäviinien parhaimmistoa.

Hahn Pinot Noir 2014
(17,99 €)
Hahnin entry level -Pinot Noirin tuoksussa oli mausteita ja punaisia marjoja karpalosta ja puolukasta kirsikkaan ja mansikkaan. Sen maku oli kevyt, hieman pippurinen ja tuoksua mukailevan marjainen. Tämä oli hyvä, mutta ehkä hieman tyyris Pinot Noir.Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2013
(13,20 €)
Ravenswoodin Zinfandelit ovat yleensä olleet takuuvarmoja perusviinejä, niin tämäkin. Sen makeahkossa tuoksussa oli tummia marjoja (karhunvatukkaa) ja mausteita ja maku oli myös tuoksun mukainen. Tanniinit eivät tuntuneet ja viini olikin helppoa juotavaa.

Lyeth Meritage 2012
(Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec, Cabernet Franc, Petit Verdot; 27,90 €)
Lyeth Meritagen myötä viinien tyyli vaihtui ryhdikkäämmäksi. Viinin tuoksussa oli tummia marjoja (kirsikkaa, boysenmarjaa ja herukkaa) ja hieman lyijykynää ja mausteita. Sen maku oli kuivahko, marjaisan herukkainen, mausteinen ja nahkainen. Tanniinitkin alkoivat jo tuntua, joten viinin voisi valita vaikkapa riistaruokien seuraksi.

Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon 2012
Kalifornia-tapahtumasta tutun Cabernet Sauvignonin tuoksussa oli makeaa, jopa hillomaista marjaisuutta ja herukkaa sekä jouluisia mausteita. Maussa oli samoin marjaa, herukkaa ja mausteita sekä tanniineja niin, että tämä olisi hyvä pihviviini.

Louis M. Martini Sonoma County Cabernet Sauvignon 2013
(tulossa Alkon tilausvalikoimaan; 26,50 €)
Tastingin viimeinen viini oli kummankin suosikki. Sen tuoksu oli makea, tumman marjainen, herukkahilloinen ja nahkainen ja maku täyteläinen, luumuinen ja lakritsinen. Tanniinit hiipivät pienellä viiveellä. Mainio viini, tätä voisi hankkia talven varalle omaan viinikaappiin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti