Henry of Pelham Estate Pinot Noir 2012



Mikä viini? 
Henry of Pelham Estate Pinot Noir 2012 (Kanada; 100 % Pinot Noir; 25,50 €)

Minkä kanssa nautittu? 
Vaahterasiirappista nyhtöpossua stand and stuff -tortilloissa

Mitä etiketti lupaa? 
Perinteitä kunnioittavaa viiniä 

Mitä rypäle lupaa? 
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Viini muualla 

Henry of Pelham

Muuta
Henry of Pelham -viinitilan perustivat nykyisten omistajien, Paul, Matthew ja Daniel Speckin, vanhemmat vuonna 1988. Paikan historia johtaa kuitenkin vielä pidemmälle: jo 1820-luvulla Speckien esi-isä Henry Smith perusti alueelle tavernan ja istutti alueelle viiniköynnöksiä. Henry of Pelham -nimen hän otti huvin vuoksi käyttöön tavernan paperitöitä hoitaessaan paikallisen tien mukaan. 

Henry of Pelham -viinitila kuuluu Short Hills Bench -appellaatioon ja sijaitsee Niagaran putousten vieressä etelärinteellä, joka on alueen lämpimimpiä kohtia. Se on myös yksi Ontarion provinssin laatujärjestelmän Vintners Quality Alliancen (VQA) perustajajäseniä.

Pinot Noir -viini on tehty viinitarhan vanhimpien köynnösten rypäleistä. Se on käynyt terästankeissa ja kypsytetty eurooppalaisessa tammessa, josta 30 % on uutta.  

Kommentit 

M: Viinin tuoksussa on jopa hilloisaa marjaa, puolukkaa ja mansikkaa, mausteita, nahkaa ja hieman savua. Sen maku on mukailee tuoksua ja on puolukkainen ja pippurinen, hapokas ja yllättävän täyteläinen. Ruoan kanssa viini sopii hyvin, mutta menisi se sellaisenaankin, jos Pinot Noirit miellyttävät seurustelujuomina. Jälkimaku jää kutkuttamaan ikeniin pippurisena. Viini on tasapainoinen ja tyylikäs kokonaisuus, mutta hieman kallis eli arvosanaksi tulee 0.

Biisiksi sopii Leonard Cohenin Suzanne.


J: Viini on kirkas ja väriltään tummanpunainen. Tuoksussa on karpaloa, karhunvatukkaa, mustikkaa ja hieman mustaherukkaa sekä nahkaisuutta. Maku on keskihapokas, siinä on tummaa marjaa, karpaloa ja vähän mausteisuutta. Rasvaisen nyhtöpossun kanssa viini sopi hyvin. Viini on niin tuhtia, että se vaatii ruokaa seurakseen. Korkeahkon hinnan vuoksi arvosanaksi tulee vain 0.



Vaahterasiirappinen nyhtöpossu


n. 1 kg rasvaista possua (kassleria, kinkkua tms.)
1 l liha- tai kasvislientä
1,5-2 dl vaahterasiirappia
mausteeksi savusuolaa, mustapippuria, maustepippuria, chiliä, laakerinlehtiä, korianterinsiemeniä, sipulia, valkosipulia, paprikajauhetta

Hiero possun pintaan suolaa ja anna sen maustua huoneenlämmössä noin tunnin ajan. Kaada liha- tai kasvisliemi ja vaahterasiirappi pataan ja mausta makusi mukaan, upota possunpala liemeen. (Rasvan voi jättää mukaan.) Paista ensin 150 asteessa puolisen tuntia, sen jälkeen 125 asteessa 5-6 tuntia tai kunnes possu on ylikypsää. Tarkista maku ja mausta lisää, jos tarpeen. Anna vetäytyä liemessä vielä puolisen tuntia. Nyhdä haarukalla pieniksi paloiksi.