-->

12. tammikuuta 2017

Ravintola Basen viiniklubi 10.1.2017: KWV-tasting

Ravintola Basen uusi viiniklubivuosi alkoi Antti Malaskan ja Tomas Salmen esitellessä Arvid Nordquistin valikoimasta etelä-afrikkalaisen KWV:n viinejä. KWV (Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid Afrika) on vuonna 1918 perustettu viinintuottaja, joka on kasvanut pienestä osuuskuntamuotoisesta yrityksestä kansainväliseksi toimijaksi.

Sopivasti viiniklubin kanssa samana päivänä julkaistu Alkon tiedote muuten kertoo, että vuonna 2016 KWV:n Pearly Bay Dry White oli Alkon kymmenenneksi myydyin tuotemerkki ja toiseksi myydyin valkoviini. Tastingissa oli kuitenkin tarjolla viisi punaviiniä ja bonuksena vielä yllätysviini.Café Culture 2016
(100 % Pinotage; 9,99 € / Arvid Nordquist)
Illan ensimmäinen viini oli vanha tuttumme Café Culture, mokan ja tumman suklaan makuinen Pinotage. Kahvisuutta on tietoisesti korostettu valmistusvaiheessa: käymistä varten on valittu sopiva Pinotage-klooni ja hiiva, ja viini on käynyt ja kypsynyt voimakkaasti paahdetuissa tammitynnyreissä. Viini oli monille klubilaisille tuttu, ja yleinen mielipide vaikutti olevan se, että viini on aiemmin ollut mokkaisempi. Sama vaikutelma meillekin tuli - onko syynä vuosikertojen välinen ero vaiko tasting-lasi, mene ja tiedä. Aiempaa hennommaksi jääneen kahvisuuden takaa hiipi kumia, muuten viini oli aavistuksen paahteinen ja savuinen, kirsikkainen, luumuinen ja mustaherukkainen sekä lakritsinenkin. Kahvisuuden vähentyminen oli pieni pettymys, sillä se on tämän viinin juttu, mutta kyllä sille käyttöä keksittiin. Viinissä voisi marinoida pääsiäislammasta, ja Kallion kirjeenvaihtaja lobbasi yhtä suosikkijälkiruokaansa, Fazerin Taloussuklaata ja Café Culturea.

KWV Roodeberg Red 2014
(43% Cabernet Sauvignon, 30 % Shiraz, 12 % Merlot, 6 % Petit Verdot, 3 % Tannat, 3 % Tempranillo, 3 % muita; 11,90 € / Arvid Nordquist)
KWV Roodeberg Red on eräänlainen klassikko: se saapui Alkon valikoimiin ensimmäisen kerran Helsingin olympialaisten kunniaksi vuonna 1952. Viinin rypälesekoitus on viinintekijän salaisuus, 3 % on mystisiä rypäleitä, joita vaihtelemalla viinistä saadaan tasalaatuista vuodesta toiseen. Rypälesekoitus lupaa vähän kaikkea, mutta viinistä ei tunnu saavan aluksi mitään irti. Sen tuoksu on kovin mieto (tai viini kaipaisi isompaa lasia), tarkemmin tutkiessa siitä erottaa kumia ja savua, luumua ja herukkaa sekä yrttejä, rosmariinia ja minttua. Mehevä maku on jonkin verran tanniininen ja marjaisa, herukkainen ja kirsikkainen. Roodeberg Red oli Jussin suosikki.

Earth's Essence Pinotage 2015
(100 % Pinotage; 14,90 € / Arvid Nordquist)
Illan kolmas viini on raikas yllätys - eikä ihme, sillä KWV Earth's Essencen valmistuksessa on käytetty rooibos- ja hunajapensaista (honeybush) saatuja lastuja. Niiden ansiosta viiniin ei myöskään ole tarvinnut lisätä sulfiitteja. Surkeasti köhivälle Kallion kirjeenvaihtajalle oli pakko huomauttaa, että tässä on melkein uusi Finrexin-viini, kun havaitsimme viinin tuoksussa ensimmäisenä eukalyptusta ja minttua. Pirteän yrttisyyden lisäksi viinissä maistui kypsä hedelmä, karpalo ja ylikypsä mansikka.

Maistelulautasella oli valkohomejuustoa, oliiveja, ilmakuivattua kinkkua ja makkaraa
KWV Cathedral Cellar Triptych 2013
(50 % Cabernet Sauvignon, 25 % Shiraz, 13 % Malbec, 8 % Petit Verdot, 4 % Cabernet Franc; 17,98 € / Arvid Nordquist)
Bordeaux-tyylisen KWV Cathedral Cellar Triptychin tuoksussa oli herukkaa, boysenmarjaa ja karhunvatukkaa sekä minttuja ja yrttejä. Maku oli tanniininen ja tuoksun mukaisesti herukkainen, kirsikkainen, minttuinen ja suklainen, jälkimaussa oli pippuria. Viini sai hieman kritiikkiä korkeasta hinnastaan, mutta oli kuitenkin viiniklubilaisten enemmistön suosikki.

KWV Classic Collection Petit Verdot 2015
(100 % Petit Verdot; 10,98 €)
Tästä viinistä ei tunnu löytyvän tietoa mistään, lieneekö se sitten niin uusi? Alkoon se joka tapauksessa tuli myyntiin aivan viime vuoden lopulla. Luonnehdimme viiniä jäisiksi karpaloiksi kinuskikastikkeella, sillä sen tuoksussa oli toffeeta ja makeaa marjaa, karpalon lisäksi myös herukkaa, hieman paahteisuutta, pippuria ja nahkaa. Tanniinit viipyilivät mukavasti. KWV Classic Collection Petit Verdot oli Marjutin suosikki, hinta-laatusuhdekin tuntui varsin mainiolta.

Pineau de Laborie
(100 % Pinotage / Arvid Nordquist)
Yllätysviininä oli Port-tyyppinen Pineau de Laborie. Se on valmistettu 100 % Pinotagesta ja sen käyminen on keskeytetty Pinotage-tisleellä. Viinissä on sokeria 96 g/l, mutta siitä huolimatta viini ei tuntunut tahmean raskaalta, vaan yllättävän kevyeltä. Sen tuoksussa ja maussa oli luumua, viikunaa ja taatelia sekä kuningatarhilloa ja jopa hieman hunajaa. Viini on tulossa piakkoin (takaisin) Alkon valikoimiin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti