Jussi by Botter Organic Zinfandel 2015



Mikä viini?
Jussi by Botter Organic Zinfandel 2015 (IGT Puglia, Apulia, Italia; 100 % Zinfandel; 11,99 €) - luomu!

Minkä kanssa nautittu?
Braciole-liharullat ja risotto

Mitä etiketti lupaa? 
Zinfandeliksi brändättyä luomu-Primitivoa Apuliasta

Mitä rypäle lupaa?
Zinfandel: ryhdikäs ja hedelmäinen, pehmeä ja makea tai mausteinen ja tanniininen, vaihtelee alueen mukaan; punaisia marjoja, vadelmaa, karhunvatukkaa, anista, pippuria

Viini muualla 
Solera Finland

Kommentit

M: Ostin Jussille joululahjaksi Botter-viinitalon Jussi by Botteria ihan nimen takia - ajattelin, että Zinfandeleiden/Primitivojen ystävälle nimikkoviini voisi olla kiva lahja. Pullo on koristeltu Jussi-kuosilla, mutta Etelä-Pohjanmaalle meillä ei ole kytköksiä, joten siltä osin viinin brändäys menee meillä ihan hukkaan.

Viinin väri on tumma, hieman sinertävä punainen. Sen tuoksu avautuu ilmautumisen myötä, aluksi se on lähinnä vain marjainen. Makean marjaisuuden, karpalon ja melkein hyytelöisen herukan lisäksi tuoksussa on ajan myötä yhä hallitsevammin vaniljaa, mausteita sekä hieman pippuria ja nahkaa. Tuoksusta tulevat mieleen hedelmäkarkit, vadelmaveneet tai viinikumit. Viinin maku on hapokas, tanniinit ovat pehmeät ja tuntuvat pienenä ohimenevänä nipistelynä ikenissä. Maku on keskitäyteläinen, marjainen ja pippurinen, alkoholi (13,5 %) tuntuu pienenä pistävyytenä. Jälkimaku on marjainen ja mausteinen. Sellaisenaan hieman mehumainen viini toimii ruoan kanssa hyvin, sen hapokkuus sopii risoton juustoisuuden ja kypsien, mehukkaiden liharullien kanssa mainiosti. Arvosanaksi viini saa 0.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunainen. Tuoksu on voimaakkaan vaniljainen. Sen lisäksi tuoksussa on mustaherukkaa ja boysenmarjaa sekä hieman tummaa suklaata. Ilmaantumisen myötä vaniljaisuus pehmenee ja tuoksuun tulee tummaa marjaa. Maku on hapokas, pippurinen, mustaherukkainen ja karpaloinen. Tanniineja on vähän. Vanilja tulee vahvasti esiin jälkimaussa, jossa on myös boysenmarjaa ja pippuria. Rasvaisen risoton kanssa viini toimi hyvin, samoin braciolen kanssa. Kyllä tämä ihan maistuva joululahja oli. Arvosanaksi annan 0, eli laatu vastaa hintaa.


Braciole-liharullat (4 kpl)


n. 500 g naudan ulkofilettä (tai vastaavaa)
n. 70 g pekonia (puoli pakettia)
80 g parmesaania
persiljaa
basilikaa
2 valkosipulin kynttä 
1 sipuli
suolaa, pippuria
kastikkeeseen lihalientä, sipulia ja tomaattimurskaa

Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi (4 kpl), nuiji kevyesti. Raasta parmesan. Pilko pekoni, sipuli, valkosipuli persilja ja basilika. Sekota täytteen ainekset, mausta suolalla ja pippurilla. Levitä täyte lihalle, kääri rullalle ja kiinnitä langalla tai hammastikuilla. Ruskista rullat pannulla ja hauduta tomaattimurskalla ja sipulilla maustetussa lihaliemessä kypsäksi (n. 20-30 minuuttia tai sen aikaa, kun risotto valmistuu).