25. helmikuuta 2017

Ravintola Basen viiniklubi 14.2.2017: ystävänpäivä

Ravintola Basen viiniklubi kokoontui ystävänpäivän kunniaksi poikkeuksellisesti ravintola Albergassa illallisen ja teatteriesityksen merkeissä. Illan viinit esitteli Uniq Drinksin Susanne Sundberg ja sen jälkeen Miia Nuutila ja Sanna Saarijärvi esittivät musiikillisen Hyvässä nousussa -komedian.Legras Blanc De Blancs Grand Cru Champagne Brut
(AC Champagne, Ranska; 100 % Chardonnay; 44,98 € / Uniq Drinks)
Ilta alkoi Legras'n Blanc de Blancs -samppanjalla, jonka yhdysvaltalainen talouslehti Forbes valitsi viime vuonna parhaaksi pientilasamppanjaksi. Se oli meille jo entuudestaan tuttu Classic Pizzasta ja Hangon makaronitehtaasta - pitää myöntää, että muutaman kerran olemme poikenneet syömässä ihan vain samppanjan takia. Onhan se aina yhtä hyvää; kepeää, tyylikästä, aavistuksen paahteista, raikasta ja sitruksista.
Samppanjan kanssa tarjoiltiin alkuruoaksi languedocinkeittoa (tomaattista kasviskeittoa, jossa oli höysteenä pekonia). Se oli oikein maukasta - eihän pekonin kanssa voi koskaan mennä pieleen. Pääruokana oli murea ankkaconfit punakaalin, röstin ja tumman viikunakastikkeen kanssa. Confitin seurana tarjoiltiin kaksi erilaista viiniä vertailun vuoksi:

Villa Maria Private Bin Pinot Noir
(Uusi-Seelanti; 100 % Pinot Noir)
Ensimmäinen pääruokaviini oli Uuden-Seelannin eniten palkintoja saaneen viinitalon Villa Marian Private Bin Pinot Noir, joka olikin hyvin tyylipuhdas lajikkeensa edustaja: puolukkaa, kirsikkaa, mukavasti hapokkuutta. Viiniä on kypsytetty 10 kk tammessa, mikä toi sen makuun myös hieman vaniljaa. Varsin tasapainoinen viini kaiken kaikkiaan.

Beronia Reserva 2012
(DO Rioja, Espanja; 94 % Tempranillo, 2 % Mazuelo, 4 % Graciano; 17,51 € / Uniq Drinks)
Toisen pääruokaviinin kanssa päästiin toisenlaiseen maailmaan Gracianolla ja Mazuelolla tuunatun reserva-Tempranillon pariin. Tämän viinin eri vuosikerrat ovat keränneet palkintoja: se on ollut mm. vuoden paras espanjalainen, vuoden paras riojalainen ja vuoden paras reserva-viini. Viinin tuoksussa oli karhunvatukkaa ja jotain mystistä, jolle yksikään seurueestamme ei keksinyt nimeä, mutta ehdotuksia tuli kemikaaleista kieloon ja laventelista saippuaan. Maku oli suuntäyteinen ja pehmeä, kypsän marjainen, luumuinen, keskitanniininen ja vaniljainen.

Pullojen kuvat: Legras ja Beronia Reserva - Uniq Drinks/Heinon tukku, Villa Maria Private Bin Pinot Noir - Villa Maria ja Heggies Botrytis Riesling - Heggies Vineyards

..
Marjut on edelleen hieman Tempranillo-rajoitteinen, mutta pitää myöntää, että täyteläinen ja muheva Beronia Reserva oli rasvaiselle ankkaconfitille sopivampi kumppani, kevyt ja hapokas Villa Maria Private Bin Pinot Noir maistui paremmin sellaisenaan. Samalla muistelimme myös viiniklubin 10-vuotisjuhlissa tarjottua ankkaconfitia, joka yhdistettiin silloin onnistuneesti Medocin alueen punaviiniin.

Heggies Vineyard Botrytis Riesling
(Australia; 100 % Riesling)
Jälkiruokamme mustikkaparfait yhdistettiin jalohomeisista rypäleistä tehtyyn makeaan Rieslingiin, joka oli ehkä hieman yllättäen Australiasta - vaikka Australiassa tehdään loistavia jälkiruokaviinejä, Riesling saa kuitenkin ajattelemaan ensin Saksaa. Rypäleelle tyypillisesti tuoksussa oli petroolia, persikkaa ja sitrusta. Maku yllätti myös: viinissä on sokeria 190 g/l, mutta sitä ei huomannut laisinkaan, sillä sitruunamarmeladinen hapokkuus tasapainotti sokerin määrää hyvin. Maku oli persikkainen ja hunajainen, ennemminkin hedelmäinen kuin äkkimakea. Seurueemme arvosti.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti