-->

4. helmikuuta 2017

Viktoriaaninen seikkailu

Malbec-maistingin merkeissä viimeksi kohdannut raatimme suuntasi viktoriaaniselle* seikkailulle.

Viktoriaanista aikakautta (1837-1901) pidetään brittiläisen imperiumin huippukautena. 1600-luvulla alkunsa saanut imperiumi oli aikakauden lopussa laajimmillaan: se oli pinta-alaltaan maailman suurin ja siihen kuului jopa neljännes koko maailman väestöstä.
Seikkailumme otti kuitenkin vauhtia imperiumin kilpailijan Ranskan puolelta, sillä brittiläisen viinin nousukausi on alkanut vasta viime aikoina. Arkeologisten löytöjen mukaan Isossa-Britanniassa kyllä viljeltiin viiniä jo kaikkialle ehtineiden muinaisten roomalaisten (ja ilmeisesti suotuisamman ilmaston) aikaan, mutta uusi nousu on alkanut vasta äskettäin: kun 1960-luvulla viiniä viljeli vain pari urheaa yrittäjää, vuonna 2015 viinitiloja oli 133 ja ne tuottivat yhteensä noin viisi miljoonaa pulloa viiniä.

Bouché Père & Fils Cuvée Millesime 1998
(50 % Chardonnay, 50 % Pinot Noir)
Siispä allons-y! Illan isännän kellaristaan kaivama alkusamppanjamme Bouché Père & Fils Cuvée Millesime 1998 oli kullankeltaista, herkulliseksi kypsynyttä, paahteista, pähkinäistä ja omenaista. Täyteläistä makua piristi pieni sitruksisuus.Illan viinit olivat brittiläisen imperiumin eri puolilta ja ne maisteltiin tuttuun tapaan sokkona.

Te Kairanga Runholder Pinot Noir 2014
(100 % Pinot Noir; Martinborough, Uusi-Seelanti; 19,99 €)
Hienoja Pinot Noireja tuottava Uusi-Seelanti oli Britannian siirtomaa vuosina 1840-1907. Sen jälkeen maa oli itsehallinnollinen dominio (1907-31), ja vuodesta 1931 lähtien se on ollut itsenäinen Kansainyhteisön jäsenmaa.
Martinboroughin alueelta tuleva Te Kairanga Runholder Pinot Noir 2014 oli niin tumma ja täyteläinen, että kukaan raatilainen ei arvannut sen rypälettä oikein, vaikka iltojen ensimmäinen viini on hyvin usein ollut juuri Pinot Noir. Viinin tuoksussa oli makeahkoa, melkein hilloista marjaa, karpaloa, nahkaa ja eukalyptusta. Sen maku oli hapokas, tuoksun mukaisesti lähes hilloisan marjaisa, puolukkainen ja karpaloinen sekä pippurinen.

Mount Hermon Red 2014
(Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec; muut maat; 11,99 €)
Viinin tuottaja Golan Heights Winery sijaitsee Galileassa Golanin kukkuloiden alueella, jonka Israel valloitti Syyrialta kuuden päivän sodassa vuonna 1967 ja liitti itseensä vuonna 1981. Liitosta ei ole tunnustettu kansainvälisesti, joten viinin alkuperämaa on Alkossa (ja Systembolagetissa) poliittisesti korrektisti "muu". Vuosina 1922-47 alue oli Palestiinan brittiläinen mandaattialue. Viktoriaanisella aikakaudella alue kuului vielä Osmanien valtakuntaan.
Toisen viinin tuoksu oli makean marjaisa, hilloinen sekä mausteinen. Sen maku oli keskitanniininen, makea, karhunvatukkainen ja boysenmarjainen. Jälkimaku oli mausteinen. Tumman marjainen viini ei tehnyt niin suurta vaikutusta kuin ensimmäinen, mutta tuntui mukavalta perusviiniltä.

KWV Earth's Essence 2015
(100 % Pinotage; Etelä-Afrikka; 14,90 €)
Britit valloittivat Etelä-Afrikan alueista ensimmäisenä Kapmaan vuonna 1795 ja laajensivat alueitaan vähitellen. Viktoriaanisen aikakauden jälkeen siirtomaista muodostunut Etelä-Afrikan union oli Uuden Seelannin tavoin dominio vuosina 1901-31 ja sen jälkeen itsenäinen Kansainyhteisön jäsenmaa. Vuonna 1961 Etelä-Afrikan unioni erosi Kansainyhteisöstä ja Etelä-Afrikan tasavalta syntyi.
Illan kolmannen viinin olisi pitänyt olla tuoreessa muistissa, olimmehan juuri maistaneet sitä Basen viiniklubin KWV-tastingissa. Kummasti se oli kuitenkin unohtunut ja niinpä pohdimme, mikä yrttinen ja eukalyptuksinen viini laseissamme oikein onkaan. Sen kuivassa tuoksussa oli marjoja, nahkaa ja kumia, maussa makeaa marjaa, mustaherukkaa, hieman yskänlääkettä, lakritsaa ja tervapastillia. Rooiboksella ja hunajapensaalla terästetty Earth's Essence oli aluksi illan isännän suosikki.

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 2014
(100 % Shiraz; Australia; 27,90 €)
James Cook julisti Australian Ison-Britannian omaisuudeksi vuonna 1770. Australiaan kuljetettiin vankeja vielä 1800-luvulla, mutta sinne muutti myös vapaaehtoisesti siirtolaisia varsinkin vuoden 1850 kultakuumeen ansiosta. Muuten Australian historia noudattaa tuttua kaavaa: Australian osavaltioista muodostunut Australian kansanyhteisö oli dominio vuosina 1901-31 ja itsenäinen Kansainyhteisön jäsenmaa vuodesta 1931 alkaen.  
Viimeisen viinin kuivahkossa tuoksussa oli kypsää tummaa marjaa, nahkaa ja mausteita. Tuoksua myötäilevä maku oli täyteläinen ja robusti. Tumma viini oli mausteinen (kahvia ja tummaa suklaata), tumman marjainen (mustaherukkaa ja luumua) ja pippurinen. Tanniinit olivat pehmeät, mutta huomattavissa. Pieni kypsyminen tekisi tälle viinille hyvää, jos sitä suinkin malttaisi säilöä. Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz oli kaikkien muiden raatilaisten suosikkiviini - ja illan isäntäkin muutti mielipidettään myöhemmin.

* Ei nyt takerruta pieniin historiallisiin epätarkkuuksiin, eihän?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti