26. syyskuuta 2017

Definitiivinen Gin & Tonic -vertailu vol. 3: BTW Tonic Water

Saimme maahantuojalta maisteltavaksi Suomen markkinoille tänä vuonna tullutta BTW Tonic Wateria. Päätimme ensin testata, kuinka se vertautuu muihin tarjolla oleviin toniceihin ja sen jälkeen kokeilla sitä eri ginien kanssa. Testiin valikoitui Ison Omenan K-Citymarketin tarjonnasta viisi muuta tonicia.

Tonic-vesi on alunperin kehitetty malarialääkkeeksi. Se sisältää kiniiniä, mikä aiheuttaa sen kitkeryyden. Juuri kitkeryyden takia brittiläisessä Intiassa kehitettiin Gin & Tonic -drinkki, jotta malarialääkkeen saisi juotua helpommin. Nykyisin kaupoissa myytävissä tonic-vesissä kiniiniä on kuitenkin vain noin 80 mg/l, jolla ei ole lääkinnällistä merkitystä. Lisäksi tonic-vesi on yleensä makeutettu sokerilla tai muulla makeutusaineella.


Schweppes Indian Tonic (1,55 € / 0,33 l) on lähes kaikille tuttu perustonic, joten se on hyvä vertailukohta. Schweppesin tuoksu oli melko neutraali ja mieto. Limettinen ja sitruksinen tuoksu toi mieleen sitruunalimonadin. Maku tuntui aluksi hieman kitkerältä, mutta maistettuamme muita toniceja havaitsimme Schweppesin olevan itse asiassa kaikkein kitkerin.

Naturfrisk Indian Tonic Water -luomutonicin (2,49 € / 0,25 l) tuoksu oli voimakkaan sitruksinen ja makea ja se toi mieleen sitruunapommi-karkit. Maku oli makean sitruksinen, yrttinen ja rosmariininen. Hiilihappoja oli vähän ja kokonaisuus jäi melko latteaksi.

Franklin & Sons Natural Indian Tonic Waterin (1,75 € / 0,2 l) lähes olemattomassa tuoksussa oli lähinnä limeä. Maku oli puolestaan sitruksinen eikä kitkeryyttä ollut juuri lainkaan. Kitkeryys tuli esiin viiveellä jälkimaussa.

Testausassistentti testaa

Fever-Tree Premium Indian Tonic Waterin (1,79 € / 0,25 l) mieto tuoksu muistutti sitruunakarkkia. Maku oli puolestaan vahva, makeahko ja pehmeän kitkerä.

Fentimans Natural Tonic Waterin (1,65 € / 0,25 l) tuoksu oli makean sitruksinen kuten Schweppesinkin. Maku oli yrttinen, katajainen ja havuinen ja viidestä ensimmäisestä tonicista voimakkain. Kitkeryyttä ei ollut paljoakaan.

Viidestä ensimmäisestä tonicista ei löytynyt selkeää suosikkia, mutta kaikkien mielestä Naturfrisk Indian oli vaisuin esitys.

BTW Tonic Waterin (2,99 €/ 0,20 l) nimi tulee sanoista Bermondsey Tonic Water. BTW poikkeaa muista tonic-vesistä oranssiin vivahtavan värinsä takia. Väri johtuu siitä, että BTW valmistetaan perinteiseen tapaan hauduttamalla kiinanpuun kuorta kuumassa vedessä. Valmistusmenetelmä antaa tonicille myös erilaisen aromimaailman: kohtalaisen vahvassa tuoksussa oli kaarnaa, yrttisyyttä ja kanelia. Makeahkossa maussa oli kaarnaa, appelsiininkuorta ja kardemummaa, toisin sanoen BTW ei ollut yhtä kirpeän sitruksinen kuin muut tonicit, vaan ennemminkin makean mausteinen ja lämpimän appelsiininen.


BTW:n kanssa kokeiltavaksi valitsimme kuusi eri giniä: Tenu Gin (49,85 €), Silja Line Jubileum Gin Navy Strength (ostettu pääsiäisristeilyltä), Kyrö Koskue Gin (46,94 €), Ägräs Gin (45,92 €), Mui Gin (53,43 €) ja Teerenpeli PyyGIN (39,45 €). Testatuissa Gin & Toniceissa oli sekoitussuhteena 1:5.

Tenu Gin
Tenun kanssa GT:n tuoksussa oli kukkaisuutta, havua, appelsiinia ja lakritsaa. Maussa BTW:n kaarnaisuus yhdistyi appelsiiniin, havuisuuteen ja mietoon lakritsaan. Jälkimaku oli raikkaan sitruksinen ja appelsiininen. Yhdistelmänä se oli melko hyvä.

Ägräs Gin
Ägräs Gin on maustettu perinteisen katajanmarjan lisäksi myös väinönputkella ja puna-apilalla, mikä tekee sen mausta hieman makean ja yrttisen. Yrttisyys toistui GT:n tuoksussa, sen lisäksi havaittavissa oli sitrusta, havua ja hieman kaarnaa. Maku oli katkera ja kaarnainen. Jälkimaussa oli sitrusta ja appelsiinia. Tämä ei ehkä ollut kaikkein paras yhdistelmä, mutta hyvä kuitenkin.

Teerenpeli PyyGIN
Teerenpeli PyyGIN on maustettu perinteisten ginimausteiden lisäksi Amarillo-humalalla, puolukalla ja koivunlehdillä. Se toi GT:n tuoksuun kypsää trooppista hedelmää, appelsiinimarmeladia ja hunajaa. Maku oli raikkaan appelsiininen ja hieman havuinen. Jälkimaku oli puolestaan appelsiininen ja kaarnainen. Tämä yhdistelmä toimi hyvin.


Kyrö Koskue Gin
Kyrö Distillery tunnetaan parhaiten palkitusta Napuesta, mutta tähän testiin päätyi appelsiinilla ja mustapippurilla maustettu ja tammitynnyrissä kypsytetty Koskue Gin. Ehkäpä juuri appelsiini ja tammikypsytyksen tuoma vanilja tekivät GT:stä jouluisen. Sen tuoksussa oli havua, appelsiinia ja joulumausteita, kuten inkivääriä. BTW:n kaarnaisuus ei tuntunut tuoksussa juuri lainkaan. Maku oli aluksi makean appelsiininen ja hunajainen, mutta muuttui pian katkerammaksi ja mausteiseksi. Tämä yhdistelmä toimi hyvin ja sai lempinimen "pikkujoulu-GT".

Mui Gin
Jos Kyrö Koskue Ginin kanssa tehty GT oli "pikkujoulu-GT", niin Mui Ginin ja BTW:n yhdistelmä on "joulu-GT". Jouluisessa tuoksussa oli neilikkaa, kukkaisuutta, glögimausteita ja hieman lakritsaa. Maku myötäili muuten tuoksun aromeja, mutta lakritsaisuutta ei ollut juuri lainkaan ja maussa oli myös vähän kaarnaa. Jälkimaku oli vahvan neilikkainen.

Silja Line Jubileum Gin
Silja Line Jubileum Ginin runsaan havuinen ja greippinen tuoksu jyräsi BTW:n aromit alleen. Maussa on hieman appelsiinia ja kaarnaa, mutta havuisuus jäi siinäkin päällimmäiseksi elementiksi. Johtuikohan tämä siitä, että Silja Line Jubileum Gin on normaalia giniä vahvempaa (57 %)? Joka tapauksessa tämän ginin kanssa suosittelemme jotain muuta tonicia, esimerkiksi Schweppesiä.


Yksiselitteistä voittajaa yhdistelmistä ei löytynyt. Kyrö Koskue Gin ja Mui Gin sopisivat näin syksyllä ja joulua odotellessa. Tenu Gin, Ägräs Gin ja Teerenpeli PyyGIN olisivat puolestaan parempia kesäiseen GT:hen. Silja Line Jubileum Gin oli ainoa, joka ei oikein sopinut BTW:n kanssa.

BTW-pohjaiselle GT:lle suositellaan koristeeksi kanelitankoa tai appelsiininkuorta. Me laitoimme molemmat ja sekin oli hyvä yhdistelmä. Jos valitsee vain toisen, niin kanelitanko sopinee parhaiten Kyrö Koskue Ginin ja Mui Ginin kanssa, appelsiininkuori puolestaan muiden ginien seuraksi.

Tsekkaa myös
Definitiivinen Gin & Tonic -vertailu
Definitiivinen Gin & Tonic -vertailu vol. 2

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti