Finnviini Valokki & lakka-valkosuklaajuustokakku

Syksyä piristi kummasti uutinen siitä, että Finnviinin Valokki oli päässyt Alkon Suomi 100 -erikoisvalikoimaan (23,39 €). Sitä piti heti käydä kotiuttamassa pullollinen ja - yllätys yllätys - viini päätyi myös maustamaan lakka-valkosuklaajuustokakkua.

Valokki oli tuttuun tapaan herkullista, aivan kuin nestemäistä lakkaa (hillaa, suomuurainta, linttiä, millä nimellä marjaa nyt haluaakin kutsua). Lakan luontainen hapokkuus tasapainottaa hyvin viinin sokerimäärää (120 g/l), joten kokonaisuus on varsin tasapainoinen eikä liian makea.

Puolitoista vuotta sitten Decanterin tastingissa Valokki oli Sametin lisäksi suosikkimme, joten tällä hetkellä ainakin täällä meillä päin asiat ovat hyvin, kun molempia marjaviinejä saa suoraan lähi-Alkon hyllyltä.

Valokilla maustettu lakka-valkosuklaajuustokakku

Pohja

250 g murokeksejä (tai kaurakeksejä)
100-110 g voita

Murskaa keksit. Sulata voi, lisää keksimurskan sekaan ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm) leivinpaperilla ja painele keksimassa vuoan pohjalle. Laita jähmettymään jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Täyte

200 g lakkahilloa
200 g vaniljan makuista tuorejuustoa
2 dl kermaa
150 g valkosuklaata
7 liivatelehteä
0,5 dl Valokki-lakkaviiniä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen lakkahillo. Vatkaa kerma vaahdoksi.

Sulata valkosuklaa (jos käytät mikroa, varo, ettei suklaa pala!) ja sekoita tuorejuusto-lakkahilloseokseen. Sekoita kermavaahto mukaan seokseen.

Kuumenna Valokki lähes kiehuvaksi mikrossa tai kattilassa, purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liota ne Valokkiin. Anna jäähtyä. Sekoita haalea viini-liivateseos täytteeseen.

Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli.

Kiille

350 g lakkoja (kakun päälle)
1 dl hyytelösokeria
0,5 dl Valokki-lakkaviiniä
0,5 dl vettä
1 dl appelsiinimehua (tai vastaavaa)

Kiehauta viini, vesi ja mehu. Lisää hyytelösokeri vähitellen ja anna kiehahtaa uudelleen. Jäähdytä seosta silloin tällöin sekoittaen, kunnes se paksunee huomattavasti. Kaada kiille varovasti kakun päälle esimerkiksi lusikan avulla. Nosta kakku jääkaappiin ja anna kiilteen hyytyä kunnolla.