17. tammikuuta 2018

Ruosniemen Betony 45100 Porter

Kymiläistä jokikissaakin kiinnostaa kouvolalainen olut


Mikä olut?
Betony 45100 (Ruosniemen panimo)
Oluttyyppi: porter
Alkoholia: 8,7 %
Katkeruus: 93 EBU
Kantavierre: 21,3 °P
Hinta: 5,34 € Alkossa

Mitä panimo lupaa?
Betony 45100 Porter on tumma ja vahva olut, jonka valmistukseen on käytetty perinteisten raaka-aineiden lisäksi Kouvolan lakritsia ja kymenlaaksolaisten lehmien maidosta saatua laktoosia. Lisäksi reseptissä on käytetty betony-yrttiä eli rohtopähkämöä, jolla on muinaisten uskomuksien mukaan parantavia ja taianomaisia voimia.

Mitä oluttyyppi lupaa?
Porter on englantilainen tumma pintahiivaolut, jota on valmistettu 1700-luvulta lähtien. Oluen tumma väri ja kevyen paahteinen aromi johtuvat valmistuksessa käytetyistä tummista maltaista. Porteriin käytettyjä maltaita ei paahdeta kuten stoutin maltaita. Maussa on tyypillisesti kahvia, lakritsaa, suklaata, toffeeta ja karamellisuutta.

Kommentit

M: Onpa katkeraa. Hei, tässähän on lakritsaa!

J: Betony 45100 on kouvolalaisen Gastropub Betonyn nimikko-olut, joka lanseerattiin Kymijoki Beer Festivaaleilla vuonna 2017. Olut on musta kuin marraskuinen yö, jota ei valaise edes kuu kaakon yllä. Kaadettaessa lasiin muodostuu jonkin verran beigeä vaahtoa. Oluen paahteisessa tuoksussa on lakritsaa, kahvia, pähkinää ja taatelia. Maku alkaa kahvisen paahteisena ja muuttuu pian makean lakritsaiseksi. Oluen lämmetessä makuun tulee luumuhillomaista makeutta. Jälkimaku on pitkä ja katkera kuin elämä, jota pehmennetään lakritsalla ja kahvilla. Olut ei kaipaa ruokaa seurakseen, sen voi juoda sellaisenaan vaikka Kymijoen rannalla. Törkeän hyvä porter, joka saa arvosanaksi ++.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti