22. helmikuuta 2018

Ravintola Basen viiniklubi 13.2.2018: Etelä-Ranska

Ravintola Basen helmikuun viiniklubissa maistelimme Languedoc-Roussillonin alueen viinejä Basen oman sommelierin Elijah Nelsonin johdolla.

Maistelulautasella oli tarjolla Meule de Jura -juustoa, jokirapukeittoa ja härän noisettiaGérard Bertrand Terroir Picpoul de Pinet 2016
(AOP Picpoul de Pinet; 100 % Picpoul; 12,90 €)

Illan ensimmäinen viini oli väriltään hyvin vaalea, mutta tuoksultaan varsin runsas ja aromaattinen. Kukkaisuuden ja mineraalisuuden lisäksi raikkaassa tuoksussa oli havaittavissa sitruksista hedelmäisyyttä ja vaaleita kivihedelmiä, kuten persikkaa ja aprikoosia, sekä keltaista omenaa. Pirteän hapokas maku jatkoi tuoksun linjoilla. Jälkimaussa tuntui sitrusta ja valkopippuria.

Kiva, raikas ja kesäinen viini oli Marjutin suosikki ja toisen seurueemme jäsenen jaetulla ykkössijalla.

Gérard Bertrand Gris Blanc 2016
(IGP Pays d'Oc; Grenache Gris;  12,90 €)

Toinen viini oli väriltään haalea, oranssiin vivahtava lohenpunainen rosé. Sen kirpeässä tuoksussa oli sitrusta ja punaisia marjoja, kuten karpaloa, kirsikkaa, mansikkaa ja vadelmaa, samoin maussa ja jälkimaussa. Kuivahko ja hapokas viini oli tyylikäs, mutta hieman tylsä (ainakin pirtsakan valkoviinin jälkeen). Ruoan kanssa se voisi kuitenkin toimia.

Hilllityn tyylikäs rosé oli yhden seurueemme jäsenen suosikki.
Gérard Bertrand Château l’Hospitalet Art de Vivre 2016
(AOC La Clape; 30 % Grenache, 30 % Mourvedre, 40 % Syrah)

Tämän viinin aiempaa vuosikertaa tarjoiltiin Nobel-illallisilla vuonna 2013, joten olimme ilmiselvästi hyvässä seurassa. Viinin väri oli hieman sinertävä, mutta tumma ja lähes läpinäkymätön punainen. Sen tuoksu oli makeahko ja mausteinen, tumma mustikkainen ja mustaherukkainen marjaisuus yhdistyi kahviin ja yrttisyyteen. Viinin maku oli tanniininen ja hilloisen marjainen, tasapainoisessa maussa marjaisuutta komppasivat pippuri, kahvi ja vanilja sekä pieni kukkaisuus. Pitkässä jälkimaussa oli mustikkaa ja pippuria.

Noisetin kanssa sopinut ruokaviini oli seurueemme mielestä illan paras viini: seurueemme enemmistö, Jussi mukaanlukien, valitsi sen suosikikseen.

Gérard Bertrand Terroir Fitou 2014
(AOC Fitou; Grenache, Carignan)

Molemmat punaviinit olivat väriltään tummia ja lähes läpinäkymättömiä, mutta niistä tämä pari vuotta vanhempi ei enää sinertänyt reunoilta. Sen tuoksu oli herkullisen mausteinen ja marjahilloinen. Luumun ja karhunvatukan lisäksi tuoksussa oli havaittavissa nahkaa ja tupakkaa sekä jonkin verran pippuria. Samat aromit toistuivat maussa, jälkimaussa tuntuivat eniten taateli ja mausteet.

Tämäkin viini oli ruokaviini, mutta se jakoi mielipiteitä: Marjutin mielestä se sopi paremmin juuston kanssa ja Jussin mielestä taas noisetin kanssa. Viini pääsi yhden seurueemme jäsenen jaetulle ykkössijalle yhdessä ensimmäisen viinin kanssa.M. Chapoutier Banyuls Rimage 2015
(AC Banyuls; Grenache; 19,73 €)

Viimeisen viinin vuosikerta 2013 oli jo entuudestaan tuttu sekä Basen suklaa- ja viinitastingista että Decanterin viinibaarin jouluviinitastingista - ja yhtä hyvää tämä pari vuotta tuoreempi vuosikertakin oli. Makea, portviinimäinen väkevöity viini (rimage = viini väkevöidään maseraation aikana) tuoksui marjaiselle ja mausteiselle, kypsille marjoille ja viikunalle. Sen sopivasti hapokkaassa maussa oli myös kuivattua luumuja, mustikkaa ja viikunaa, luumu jatkui myös jälkimaussa.

Tumman suklaan kanssa viini sopi erinomaisesti. Kukaan ei kuitenkaan valinnut sitä suosikikseen - ei edes Jussi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti