4. huhtikuuta 2018

Karhu Ruis IPA

Näytepullo / Sinebrychoff


Mikä olut?
Karhu Ruis IPA (Sinebrychoff)
Oluttyyppi: ruis-IPA
Alkoholia: 5,3 %
Hinta: Näytepullo (3,35 € / 0,33 l Sellon K‑Citymarketissa)

Mitä panimo lupaa?
Tummahkossa IPA:ssa maistuu maltaan makeus ja rukiin tuoma mausteisuus. Kokonaisuuden täydentää raikas amerikkalaistyylinen humalointi.

Mitä oluttyyppi lupaa?
India pale ale (IPA) on pintahiivaolut, joka kehitettiin Britanniassa 1700-luvulla. Oluen piti kestää 4-5 kuukautta pitkä laivamatka Intiaan, joten siitä tehtiin vahvaa ja voimakkaasti humaloitua. Amerikkalaiset West Coast IPA:t ovat erittäin vahvasti humaloituja ja niissä on yleensä sitrusta sekä trooppisia hedelmiä. East Coast IPA muistuttaa perinteistä brittiläistä IPA:a. Ruis tuo IPA:an kirpeitä tai mausteisia aromeja.

Olut muualla
Sinebrychoff

Kommentit

M: Maistuu oluelle.

J: Ruis IPA on ensimmäinen Karhu-brändin pintahiivaolut. Perinteisen mustan värimaailman sijaan tölkin etiketti on valkoinen ja sitä koristaa Jani Tolinin karhuteos. Karhu Ruis IPA on suodattamaton ja sen valmistuksessa on käytetty ruista. Oluen on kehittänyt panimomestari Heikki Vuokko.

Väriltään olut on tumman meripihkainen. Vaaleaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa kohtuullisesti. Suodattamattomuudesta huolimatta olut on melko kirkasta. Tuoksu on aromeiltaan perinteisen ipamainen eli siinä on sitrusta, havua ja greippiä. Mukana on myös vähän karamellista makeutta ja aavistus mausteisuutta. Maku myötäilee tuoksun aromeja ja siinä on lisäksi pähkinää, hedelmäisyyttä sekä ruisleipää. Katkeruutta on kohtuullisesti. Ruis maistuu selkeimmin mausteisessa jälkimaussa.

Aikaisemmat Karhu-erikoisuudet ovat olleet lähinnä variaatioita peruslagerista, mutta tässä mennään rohkeasti uuteen suuntaan. Ihan täysin vapaasti Karhua ei ole vieläkään päästetty metsään riehumaan, sillä oluesta puuttuu omaleimaisuus, joka erottaisi sen muista ruis-IPA-oluista. Pidin tästä kuitenkin sen verran, että annan arvosanaksi +.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti