12. toukokuuta 2018

Gratien & Meyer Crémant de Loire Cuvée Brut ja Cuvée Rosé Brut

Näytepulloja / Henkell & Co Suomi


Gratien & Meyer Crémant de Loire Cuvée Brut
AC Crémant de Loire, Ranska; Chenin Blanc, Cabernet Franc, Chardonnay; 13,90 €
Gratien & Meyer Crémant de Loire Cuvée Rosé Brut
AC Crémant de Loire, Ranska; Cabernet Franc, Pinot Noir, Chardonnay; 13,90 €

Tuottaja Gratien & Meyer

Gratien & Meyerin tarina alkaa Alfred Gratienin vuonna 1864 Saumurista hankkimalta viinitilalta. Pian tilan hankkimisen jälkeen Gratien tapasi Jean-Albert Meyerin, ja heidän yhteistyönsä ansiosta tila alkoi menestyä. Gratienin kuoltua vuonna 1885 Meyerista tuli tilan johtaja ja menestyksen jatkuttua vuonna 1896 osakas, jolloin tilan nimi myös vaihtui Gratien & Meyeriksi. 2000-luvun alussa tila myytiin Henkell & Co:lle.

Crémant

Crémant ("kermainen") on Ranskassa Champagnen alueen ulkopuolella perinteisellä eli samppanjamenetelmällä tehty kuohuviini. Gratien & Meyer käyttää crémantien valmistuksessa samoja menetelmiä kuin Alfred Gratienin vuonna 1864 Éperneyhin perustama samppanjatalo. Lisäksi kannattaa huomata, että Gratien & Meyerin crémantit kypsyvät lain vaatiman yhden vuoden sijaan yli kolme vuotta pullossa.

Crémanteja valmistetaan paikallisista rypäleistä kahdeksan appellaation alueella (Alsace, Bordeaux, Burgundi, Die, Jura, Limoux, Loire ja Savoie), yhdeksänneksi alueeksi voi laskea vielä Luxemburgin. Loiren laakson crémanteille tyypillistä makua tuo alueen kalkkikiveä (tuffeau) oleva maaperä. Tyypillisiä aromeja ovat sitruuna, kvitteni, päärynä, hunaja ja kamomilla.


Otimme crémantit vappuna testiin myös alkavan kesän juhlia ajatellen. Niiden kanssa napostelimme kylmäsavulohitahnaa saaristolaisleivällä sekä Serrano-kinkkua, salamia ja Appenzeller- ja samppanjacheddar-juustoja patongin kanssa.

Gratien & Meyer Crémant de Loire Cuvée Brut

Ensimmäisenä testiin pääsi Brut. Sen pirteässä ja pirskahtelevassa tuoksussa oli sitrusta sekä trooppisia hedelmiä, keltaista omenaa ja tuoretta ananasta. Myöhemmin tuoksuun ilmestyi myös pientä paahteisuutta. Samat aromit jatkuivat maussa, samoin jälkimaussa. Maku on runsas eikä tätä äkkiseltään erottaisi samppanjasta, niin samankaltainen tuntuma on.

Ennakkoarviomme osui oikeaan: Brut sopi parhaiten lohileipien kanssa. Pieni yllätys oli, että se pärjäsi voimakkaan makuisen Appenzeller-juuston kanssa paremmin kuin Rosé Brut. Oikein miellyttävää ja tasapainoista crémantia voisi hyvin ostaa samppanjan sijaan ja tarjota aperitiivina tai alkumaljana. Arvosanaksi se sai Marjutilta ++ ja Jussilta +.

Gratien & Meyer Crémant de Loire Cuvée Rosé Brut

Rosé Brut korkattiin Serrano-kinkun ja salamin seuraksi. Hennon lohenpunaisen kuohuviinin tuoksussa oli punaisia marjoja, mansikkaa, vadelmaa ja karpaloa, sekä kirpeää raparperia, myöhemmin myös siihen ilmestyi aavistus paahteisuutta. Kuiva ja hapokas maku myötäili tuoksua, ja mukava marjaisuus sai viinin tuntumaan jonkin verran makeammalta kuin mitä se onkaan. Jälkimaussa tuntui limeä, karpaloa ja hieman mausteisuutta.

Rosé Brut toimi paremmin lihan ja juustojen kanssa kuin lohitahnan kanssa. Se oli enemmän ruokaviini kuin Brut, mutta menisi kyllä sellaisenaankin. Arvosanaksi se sai Marjutilta + ja Jussilta ++.

Summa summarum: molemmat crémantit olivat tyylikkäitä ja raikkaita, oikein miellyttäviä tuttavuuksia. Kun pullon saa vielä alle 15 eurolla, niin samppanjalla on varteenotettava kilpailija!


Lohitahna


200 g ruohosipulituorejuustoa
150 g kylmäsavulohta (lämminsavu- tai graavilohi käy myös)
1 pieni punasipuli
75 g creme fraichea (noin puoli purkkia)
suolaa, pippuria

Silppua lohi ja sipuli, sekoita ainekset keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile esimerkiksi saaristolaisleivällä tai wrappien täytteenä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti