Banfi Chianti Superiore 2014


Banfi Chianti Superiore 2014
DOCG Chianti, Italia; Sangiovese ja muita perinteisiä lajikkeita; 12,50 € Silja Linella vuonna 2016

Tuottaja Banfi

Etiketin mukaan Chianti Superiore

DOCG Chianti Superiore on vuonna 1996 hyväksytty laatuluokitus. Superiore-viinit on valmistettu Chianti Classico-alueen ulkopuolella perus-Chiantia tarkempien kriteerien mukaan, mutta tarkempaa ala-aluetta ei mainita erikseen. Sangiovesen lisäksi Chianti-viineissä saa käyttää enintään 10 % Canaioloa ja enintään 20 % muita hyväksyttyjä rypäleitä kuten Cabernet Sauvignonia, Merlot'a tai Syrahia.

Rypäleen mukaan
Sangiovese: luumua, kirsikkaa, mansikkaa, vadelmaa, omenaa, orvokkia, kanelia, vaniljaa, paahtoleipää, joskus yrttejä, tomaatin lehtiä ja navettaa

Ruokana pastaa ja mausteisesta makkarasta tehty kastike

Lyhyesti: kivaa Chiantia

Kommentit

M: Tiilenpunaisen, läpinäkymättömän viinin tuoksussa on Chiantille tyypillisesti hapankirsikkaa, luumua ja nahkaa, tummia marjoja ja aavistus maanläheisyyttä. Maku jatkaa robustin tuoksun linjoilla, siinä on kirsikkaa, tummia marjoja, pientä minttuisuutta ja mausteisuutta. Viinin maku on hapokas ja saa veden kielelle, tanniinit ovat lempeät ja pehmentyvät vielä viinin ilmaantuessa.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin. Hienovaraisimmat vivahteet taisivat jäädä pienen syysflunssan takia havaitsematta, mutta joka tapauksessa viini oli oikein mukava tuttavuus ja sopi sekä ruoan kanssa että myöhemmin sellaisenaan. Arvosanaksi viini saa +.

J: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on kirsikkaa, nahkaa, tummaa marjaa ja herukkahilloa. Viinin ilmaantuessa tuoksuun tulee lisää makeampia aromeja kuten viikunaa. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja kirsikan ollessa hallitsevin elementti. Jälkimaku on mausteinen ja marjainen.

Ruoan kanssa viini sopi melko hyvin, mutta se olisi ehkä sopinut parhaiten rasvaisemmalle ruoalle, esimerkiksi grillatulle porsaalle. Mukava perus-Chianti saa arvosanakseen 0 eli laatu vastaa hintaa.