ELÄMYS!-päivät // Ravintola Kappelin klassikkoviinitasting 6.9.2018 ja klassikkorypäleiden sokkotasting 12.9.2018

Osallistuimme HOK-Elannon syksyn ELÄMYS!-päivien aikana kahteen viinitastingiin, jotka molemmat olivat sattumalta ravintola Kappelissa: klassikkoviinitastingissa esiteltiin kahdeksan klassikkoviiniä ja klassikkorypäletastingissa tutustuttiin puolisokkona kuuteen klassikkorypäleeseen.

Klassikkoviinit Kappelissa 6.9.2018

Tastingeista ensimmäisenä oli vuorossa Klassikkoviinit Kappelissa. Sen veti Mauno Rovamaa Vinetumilta.

Pol Roger Brut Reserve
AC Champagne, Ranska; Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay; 46,90 €

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen häissä tarjottu samppanja on kieltämättä klassikko, tunnetaanhan se myös Sir Winston Churchillin lempisamppanjana. Paahteisessa ja omenaisessa sekä sitruksisen hapokkaassa tuoksussa oli lisäksi hieman mineraalisuutta ja marmeladia. Täyteläisen samppanjan mousse oli pirteä ja runsas, maussa tuntui aavistus greippiä ja pähkinää. Kyllä magnumpullollinen tätä on riittävä määrä lounaalla kahdelle herrasmiehelle varsinkin, jos toinen ei juo. Samppanja oli Marjutin suosikki illan viineistä.

Verrocchio Prosecco Brut
DOC Prosecco, Italia; Glera; 10,70 €

Samppanjan jälkeen prosecco tuntui hieman tylsältä, mutta sillä on paikkansa klassikkojen joukossa, sillä prosecco on ollut maailman myydyintä kuohuviiniä jo viiden vuoden ajan. Tämä pirskahteleva ja kepeä kuohujuoma oli odotetusti päärynäistä ja hieman makeaa, lisäksi sen maussa oli hapokasta vihreää omenaa.

Joseph Mellot Sancerre Graveliere 2017
AC Sancerre, Ranska; Sauvignon Blanc

Tässä oli kovin klassinen Sancerre! Sauvignon Blancin aromeista ei voinut erehtyä: herukanlehteä, nokkosta, karviaista... Raikas ja hapokas, kevyen mineraalinen viini sopisi äyriäisten seuraksi.

Joseph Drouhin Vaudon Chablis 2016
AC Chablis, Ranska; Chardonnay

Myös Chablis kuuluu ehdottomasti valkoviinien klassikoihin. Tässä hapokkaassa ja raikkaan omenaisessa viinissä oli pientä piikivistä mineraalisuutta, valkoherukkaa ja hieman voita, ja sen voisi edellisen viinin tapaan yhdistää äyriäisten tai kalaruokien kanssa.

Joseph Drouhin Laforet Bourgogne Chardonnay 2016
AC Bourgogne, Ranska; Chardonnay; 14,48 €

Tammittamattoman Chablis'n lisäksi klassikoihin kuuluu myös tammitettu Chardonnay. Tässä viinissä oli tyypillisesti tammituksen tuomaa vaniljaa ja mausteisuutta sekä voita, limeä ja omenaa. Tammitus teki suutuntumasta pyöreän ja pehmeän. Sen seuraksi voisi valita vaikkapa savukalaa.

M. Chapoutier Chateâuneuf-du-Pape Collection Bio 2014
Rhône, Ranska; Grenache ym.

Rhônelaisesta klassikkopunaviinistä Chateâuneuf-du-Papesta oli tarjolla keskitäyteläinen luomuversio. Vielä hieman nuoren ja tiukan viinin maanläheisissä aromeissa oli nahkaa, mausteita ja punaisia marjoja, kuten kirsikkaa ja mansikkaa, sekä niiden lisäksi häivähdys salmiakkia ja lakritsia. Sen kanssa saattaisivat sopia riista tai tomaattiset pataruoat. Tämä oli Jussin suosikki illan viineistä.

Montes Alpha Syrah 2015
DO Valle de Colchagua, Chile, Syrah; 18,99 €

Vaikka chileläinen Syrah ei heti ensimmäisenä tule mieleen, kun klassikkoviineistä puhutaan, se lienee tulevaisuuden klassikko - ja olihan tämä hyvin syrahmainen Syrah. Täyteläisessä ja napakan tanniinisessa viinissä oli havaittavissa reippaasti mustaherukkaa ja pippuria sekä niiden lisäksi mustikkaa ja viikunaa ja vielä hieman nahkaa ja savua. Viini kaipasi seurakseen liharuokaa.

Verrocchio Amarone della Valpolicella Classico 2014
DOCG Amarone della Valpolicella Classico, Italia; Corvina, Rondinella, Molinara; 29,89 €

Illan viimeinen viini oli itsestäänselvä klassikko. Appassimento-menetelmällä eli kuivatuista rypäleistä valmistetussa viinissä oli amaronelle tyypilliseen tapaan suklaata, kahvia, kuivattuja hedelmiä, herukkahilloa, kirsikkaa ja mustikkaa. Makea mausteisuus ja pehmeät tanniinit tekivät viinistä varsin maistuvan. Se sopisi nautiskeluun tai aromikkaiden liharuokien kanssa.

***

Klassikkorypäleiden (puoli)sokkotasting 12.9.2018

Toisessa Kappelin tastingissa tutustuimme klassikkorypäleisiin Norex Selected Brandsin viinipastorin Juha Rantalan ohjauksessa.

Valkoviinit: Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc

Valkoviinit olivat helppoja - rypälelajikkeet olivat juuri ne, joita etukäteen arvailimme. Rieslingin, Chardonnayn ja Sauvignon Blancin sai helposti oikeaan järjestykseen pelkän tuoksun perusteella.

Wolfberger Riesling 2017 (AOC Alsace, Ranska; 12,88 €)
Vaalean kullankeltaisen, hieman vihertävän viinin tuoksussa oli sitrusta, yrttejä ja hunajaista makeutta, kohtalaisen hapokkaassa ja hedelmäisessä maussa taas greippiä ja vihreää omenaa. Pitkään tätä ei tarvinnut pohtia, sillä kyllähän se risukkaa oli.

Ironstone Chardonnay 2016 (Kalifornia, USA; 12,50 €)
Kullankeltaisen viinin tuoksussa oli tammen tuomaa vaniljaa, pähkinää ja toffeeta sekä hieman savua, niiden lisäksi tuoksussa oli myös trooppisia hedelmiä ja häivähdys voita. Suutuntumaltaan hieman raskas ja öljyinen viini oli persikkaisen hedelmäinen ja aavistuksen pähkinäinen. Tammitettu Chardonnay oli muutenkin helppo tunnistaa, koska olimme maistelleet sitä aiemminkin.

Insight Sauvignon Blanc 2016 (Uusi-Seelanti; 15,90 €)
Vaaleankeltaisen ja vihertävän viinin tuoksussa oli rapsakasti herukanlehteä, karviaista, nokkosta, ruohoa, valkoherukkaa ja tomaatinlehteä. Samat aromit jatkuivat raikkaan hapokkaassa maussa ja täydentyivät aprikoosilla ja persikalla. Ei tästä voinut erehtyä.

Punaviinit: Tempranillo, Sangiovese, Zinfandel

Punaviinien kanssa oli hieman enemmän vaikeuskerrointa, kun laseissa ei ollutkaan ennalta arvailtuja Pinot Noiria, Cabernet Sauvignonia tai Merlot'a. Oikea järjestys löytyi kuitenkin melko pian.

Camporsino Chianti 2016 (DOCG Chianti, Italia; Sangiovese)
Tiilenpunaisen, hieman läpikuultavan viinin tuoksussa oli punaisia makeahkoja marjoja, puolukkaa, yrttejä sekä liitupölyä ja mausteita. Kevyehkö maku oli keskitanniininen, suhteellisen hedelmäinen ja hapokas. Jos tuoksun jälkeen vielä vähän aprikoi, niin maistamisen jälkeen varmistui, että lasissa oli Sangiovesea.

Ironstone Old Vine Zinfandel 2016 (Kalifornia, USA; 91 % Zinfandel, 9 % Petite Sirah; 12,50 €)
Tummanpunaisen viinin tuoksu oli melkoinen vanilja- ja toffeepommi, lisäksi aromeista erotti tervaa, savua ja nahkaa sekä hilloista karhunvatukkaa ja hieman roseepippuria. Runsaan hedelmäinen ja paksu viini ei ollut kovinkaan tanniininen. Zinfandeliksi tämän viinin päätteli melkeinpä heti.

Baron de Ley Reserva 2014 (DOCa Rioja, Espanja; Tempranillo; 17,48 €)

Jo reunoiltaan hieman rusertavan viinin tuoksussa oli häivähdys vaniljaa, seetriä ja nahkaa sekä yrttejä ja mausteita, kuten pippuria. Marjaisuus kallistui puolukan, kirsikan ja karpalon suuntaan. Keskitanniininen ja täyteläinen maku oli pehmeä, ja oikean rypälelajikkeen valinta kolmesta vaihtoehdosta melkoisen helppoa.

Summa summarum

Kun Elämyspäivien ohjelma julkaistiin, se tuntui aluksi hieman tylsältä, koska tarjolla tuntui olevan vain joogaa ja dinner in the darkia. Pikkuhiljaa ohjelma kuitenkin täydentyi ja ahkeran seuraamisen ansiosta pääsimme osallistumaan myös tastingeihin.

Tastingit olivat mielenkiintoisia, vaikka ensin epäilimme hetken aikaa, että niissä saattaisi olla samat viinit - molempien nimissä kun puhuttiin klassikoista. Onneksi niin ei kuitenkaan ollut, vaan päädyimme kahteen erilaiseen ja mielenkiintoiseen tastingiin. Varsinkin puolisokkotasting oli kiinnostava.