Ravintola Sue Ellen // Nik Weis -illallinen 29.8.2018

Huomasimme Facebookista, että ravintola Sue Ellenissä järjestetään Nik Weis Winemaker's Dinner (69 €) ja totesimme, että Etelärannassa voi ihan hyvin käydä kahtena päivänä peräkkäin - ensin tutustumassa italialaisiin viineihin ja heti seuraavana päivänä Rieslingeihin.

Nik Weis edustaa moselilaisen St. Urbans-Hofin viinitilan kolmatta sukupolvea. Hänen sukunsa on valmistanut Leiwenin alueella viiniä yli 200 vuoden ajan, joten siihen verrattuna viinin- ja tynnyrintekijöiden suojeluspyhimyksen Langresin Pyhän Urbanuksen mukaan nimetty St. Urbans-Hofin tila on melko tuore: toisen maailmansodan jälkeen Nik Weisin isoisä halusi laajentaa toimintaansa, joten hän myi vanhan Leiwenin keskustassa olleen viinitilansa siskolleen ja perusti St. Urbans-Hofin läheisille kukkuloille.

Nik Weis Selection Urban Riesling 2017

Alkumaljana tarjoiltiin tällä hetkellä ainoa Nik Weisin Alkon valikoimissa oleva viini, Urban Riesling (13,99 €). Puolikuivan viinin aromeissa oli kypsää hedelmää, persikkaa, aprikoosia ja ananasta. Sitruksinen hapokkuus ja pieni mineraalisuus tasapainottivat viinin makeahkon hedelmäistä makua mukavasti. Urban Riesling oli oikein kiva, helposti kulauteltava Riesling.

Green Tomatoes
Paistetut vihreät tomaatit salaattipedillä, vuohenjuustoa ja mausteista remoulade-kastiketta
Nik Weis St. Urbans-Hof Mehringer 2016

Vanhojen viiniköynnösten (alte Reben) rypäleistä tehdyn viinin hedelmäisessä tuoksussa oli liuskekivisen maaperän tuomaa mineraalisuutta ja suolaisuutta sekä niiden lisäksi aavistus savuisuutta. Mukavan hapokas ja raikas maku toisti tuoksun aromeja. Tämä oli viineistä Marjutin suosikki - hienoa, että se päätyi listan ulkopuolelta mukaan kattaukseen.

Viini sopi paistettujen tomaattien ja vuohenjuuston kanssa oikein hyvin, sen hapokkuus riitti myös joskus haasteellistenkin tomaattien seuraksi. Paneroidut tomaatit olivat maukkaita ja mausteinen remoulade-kastike komppasi niitä mainiosti samalla, kun vuohenjuustomurut toivat annokseen mukavaa suolaisuutta. Suolaisuus taas pelasi hyvin yhteen viinin hedelmäisyyden kanssa.

Southern Shrimp and Grits
Grillattuja jättikatkarapuja, maissipuuroa ja osterivaahtoa
Nik Weis St. Urbans-Hof Schiefer Riesling

Tämänkin viinin köynnökset ovat kasvaneet liuskekivisessä (Schiefer) maaperässä. Viinin aromeissa oli mineraalisuutta ja pientä savuisuutta, limeä, vihreää omenaa ja hieman kukkaisuutta.

Illan annoksista tämä ei ollut katkarapuja vierastavan Marjutin mielestä ihan napakymppi, mutta hyvä, sitruksisen hapokas viini auttaa aina asiaa! Gritseli maissipuuro ei tuntunut maistuvan yhtä hyvältä kuin hiihtolomalla, kun sitä tarjoiltiin kanannahan ja pekonin kanssa, mutta emme antaneet sen häiritä. Toisaalta Jussin mielestä jättikatkaravut olivat erinomaisen meheviä, joten keskiarvoisesti kokemus jäi plussan puolelle. Viinin pieni savuisuus ja lime sekä grillattu katkarapu oli hieno yhdistelmä.

From the Sea
Puna-ahventa, grillattua fenkolia, bataattisipsejä, tilliöljyä ja sitruunalla maustettua piimävaahtoa
Nik Weis St. Urbans-Hof Riesling Laurentiuslay GG

Laurentiuslayn alueella köynnökset kasvavat savisessa liuskekivessä, mikä tuo viinin aromeihin (jälleen kerran) mineraalisuutta. Tämä viini on saanut parhaan, Grosses Gewächs -laatuluokituksen - ja olihan se tyylikäs ja herkullinen. Hedelmäisen ja rapsakkaan sitruksisen viinin raikas hapokkuus loiventui jälkimaussa limen suuntaan.

Vaikka katkaravut olivatkin hieman haasteellisia, juuri sopivan kypsä puna-ahven maistui paremmin kuin hyvin. Bataattisipsit olivat herkullisen rapeita ja fenkoli lempeän maukasta. Viinin ja ruoan äärellä keskittyi vain nauttimiseen, ei muistiinpanoihin.

Key Lime Pie
Sitruuna-marenkipiirakkaa, vadelmasorbettia ja grillattua nektariinia
Nik Weis St Urbans-Hof Bockstein Kabinett

Jälkiruoan kanssa tarjoillun Kabinett-tason viinin makeassa aromimaailmassa oli persikkaa, ananasta ja hunajaa, joita maun limettinen hapokkuus tasapainotti. Se oli maistetuista viineistä Jussin suosikki.

Viinin ja ruoan asetelma keikahti myös päinvastoin edelliseen verrattuna: rapsakkaan sitruksisen viinin sijaan jälkiruoka oli rapsakkaan sitruksista. Pirteä piirakka, mehukas nektariini ja marjainen sorbetti sekä viini täydensivät hyvin toisiaan, kun sekä ruoasta että viinistä löytyi sekä makeutta että hapokkuutta.

Nik Weis Goldtröpfchen Auslese

Jälkiruoan jälkeen tarjoiltiin vielä Goldtröpfchen Auslese eli makea viini, jonka tuoksussa ja maussa oli hunajaa ja kypsää, täyteläistä trooppista hedelmäisyyttä. Emme koskaan kieltäydy Auslesesta - eikä tälläkään kertaa tarvinnut pettyä.

Moselin alueen Rieslingien ominaispiirteitä ovat pirteään sitruksiseen hapokkuuteen yhdistyvä trooppisten hedelmien ja persikan makeus sekä liuskekivisen maaperän tuoma mineraalisuus, jotka huomasi myös Nik Weisin viineistä. Kaiken kaikkiaan hieno illallinen ja hienoja viinejä.