18. syyskuuta 2018

Norex Grand Open Tasting 2018

Norex Selected Brands järjesti parin aiemman vuoden tapaan Grand Open Tasting -tapahtuman. Tänä vuonna tapahtuma pidettiin 3.9.2018 vanhan ajan charmia henkivässä Valkoisessa Salissa aivan Senaatintorin kulmalla. Tastingit jäivät meiltä väliin, mutta vapaasti maisteltavasta valikoimasta mieleen jäi seuraavaa.


Olemme testanneet Wolfbergerin viinejä moneen kertaan ja aina havainneet ne hyviksi. Tällä kertaa erityisesti maistuivat Wolfbergerin 115-vuotisen historian kunniaksi tehty pirteä, hedelmäinen ja raikkaan sitruksinen Cuvée Célébration Brut (AC Crémant d'Alsace, Ranska; 52 % Auxerrois, 48 % Riesling; 19,30 €) ja hyvin kehittynyt, trooppisen hedelmäinen, mineraalinen ja tyylikäs Grand Cru Steingrubler Riesling 2014 (AC Alsace Grand Cru, Ranska; 23,50 €).


Toinen aina yhtä luotettava talo on Barth Wein- und Sektgut, jonka valikoimasta mieleen jäivät tällä kertaa rosét: Spätburgunder Rosé oli mukavan marjainen ja hapokas ja Pinot Rosé Brut (Pinot Noir; 23,91 €) puolestaan kermaisen kuohuva ja marjainen. Molemmat sopisivat aperitiiviksi tai kevyiden liharuokien seuraksi.


Italialaisen Cantina Orsognan Vola Volé Trebbianon ja Montepulcianon etikettien mehiläinen oli riemastuttava - eikä viineissäkään ollut valittamista. Kukkaisen hedelmäinen ja sitruksinen Trebbiano toi mieleen kesän, ja marjainen ja mausteinen Montepulciano taas sai himoitsemaan pizzaa. Talon Lunaria-sarjan viinit olivat jo edellisiä kehittyneempiä, varsinkin Coste di Moro Montepulciano d'Abruzzo oli mehevän herkullinen ja Civitas Pecorino puolestaan hedelmäinen ja raikas.

Mainittakoon, että kaikki viinit olivat luomuja.


Petra Hebo Suvereto DOCG 2016 (Italia; Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese) oli herkullinen, tumman marjainen ja pehmeän tanniininen.

Barton & Guesterin vuosikerraton No. 291 Héritage (AOC Duche d'Uzes, Ranska; Syrah, Grenache Noir; 20,89 €) miellytti rhônelaisella charmillaan. Se on sarjassaan toinen: No. 290 julkaistiin talon 290-vuotisjuhlan kunniaksi, ja numeroitujen viinien julkaisu jatkuu aina talon 300-vuotisjuhliin saakka. Myös Thomas Barton Reserve 2016 (AC Saint-Émilion, Ranska; Merlot, Cabernet Franc; 22,49 €) oli varsin hyvää.


Tuhtien, täyteläisten ja tanniinisten viinien kavalkadi jatkui Ironstone Vineyardsin viinien merkeissä. Reserve Cabernet Sauvignon 2012 (28,91 €) oli tumman marjainen, luumuinen, herukkainen ja kirsikkainen, sen lisäksi aromeissa oli seetriä ja vaniljaa. Reserve Meritage 2009 (USA; Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot) oli kolmen rypäleen sekoite, jossa oli herukkahilloa, pippuria, minttuista yrttisyyttä ja vaniljaa.


Makeista viineistä mieleen jäivät Stellar Wineryn Heaven on Earth (Etelä-Afrikka; Muscat d’Alexandrie) ja Herdade Sao Miguelin Passi (Portugali; Alicante Bouschet, Aragonez, Touriga Nacional). Heaven on Earthiin käytetyt rypäleet kuivataan Rooibos-lehtien päällä, jotta niistä saadaan makeampia. Kevyt hapokkuus tasapainotti viinin aprikoosista ja hunajaista makeutta mukavasti.

Passin rypäleet kerätään myöhään syksyllä, jolloin ne ovat kuivuneita ja jalohomeisia. Viinin aromeissa oli kypsää tummaa marjaa ja mausteisuutta, ja se voisi sopia suklaan seuraksi. Molemmat viinit ovat ravintolavalikoimassa.

Tarjolla olleista portviineistä paras oli Porto Cruz Vintage 1999 (35,34 €). Sen makeassa aromimaailmassa oli rusinaa, kypsiä tummia marjoja, karamellisuutta ja aavistus vaniljaa. Jälkimaku kääntyi hieman mausteiseksi. Tämä viini lienee parhaimmillaan vahvojen juustojen kera kylmänä syysiltana.


Lopuksi vielä jotain huisaa ja erilaista eli kaksi liköörin puolelle kurkottelevaa giniä: That Boutique-y Gin Companyn Spit-Roasted Pineapple Gin maistui juuri sille, mitä etiketti lupasi eli paahdetulle, karamellisoituneelle ananakselle. Strawberry & Balsamico Gin ei ollut aivan yhtä mansikkainen ja balsamicoinen, mutta kyllä siitäkin mausteet tunnisti. Melkoisen jännät juomat jakavat todennäköisesti mielipiteet - me tykkäsimme.

***
Aiempia tunnelmia: 2017 ja 2016.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti