Ravintola Basen viiniklubi // Riistaviinit 11.9.2018

Ravintola Basen viiniklubi kokoontui kesätauon jälkeen maistelemaan riistaviinejä Antti Uusitalon johdolla.

Brancott Estate Pinot Noir 2014
South Island, Uusi-Seelanti; Pinot Noir; 13,99 €

Illan ensimmäinen viini oli väriltään hyvin haalea, lähes läpinäkyvän puolukanpunainen. Haaleus jäi kuitenkin siihen: viinin tuoksussa oli kirpeitä punaisia marjoja, karpaloa ja puolukkaa sekä aavistus savua ja kumia. Samat aromit jatkuivat maussa.

Kevyt, tyylikäs ja raikkaan hapokas viini sopisi kevyiden riistaruokien, esimerkiksi lintujen, seuraksi. Jos kalat lasketaan riistaksi, niin tämä viini kävisi myös savustetun lohen kanssa. Maistelulautaselta sen paras pari oli poromoussella kuorrutettu ohrapiirakka.

Marqués de Cáceres Crianza 2014
DOCa Rioja, Espanja; Tempranillo, Garnacha Tinta, Graciano; 13,89 €

Toisen viinin väri oli jo tummempi kuin ensimmäisen ja vivahti reunoiltaan hieman violettiin. Viinin tuoksu ei ollut aluksi kovinkaan antava, mutta vähitellen siitä erotti tummia marjoja, mustaherukkaa, karpaloa ja viikunaa, pippurista mausteisuutta, pientä paahteisuutta ja nahkaa sekä orvokin ja mintun kukkaisuutta ja yrttisyyttä. Kokonaisuutta pehmensi tammikypsytyksen tuoma vanilja. Samat aromit toistuivat aavistuksen hapokkaassa maussa ja jälkimaussa.

Terhakan ja keveähkön, hedelmäisen viinin voisi yhdistää pataruokien tai paistettujen riistaruokien kanssa. Maistelulautaselta sen kanssa kävivät parhaiten poromousse ja ohrapiirakka.

Villa Cafaggio Chianti Classico 2014
DOCG Chianti Classico, Italia; Sangiovese; 19,98 €

Tiilenpunaisen viinin tuoksussa oli puolukkaa, hapankirsikkaa ja viikunaa, nahkaa ja tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta, samoin maussa. Napakka tanniinisuus ja hapokkuus saivat viinin tuntumaan chiantille tyypilliseen tapaan tiukalta, toisaalta marjaisuus pehmensi yleistuntumaa. Joka tapauksessa se ei kuitenkaan ollut yhtä hedelmäinen kuin edellinen viini, mutta herkullista kuitenkin.

Keskitäyteläinen, aavistuksen maanläheinen viini sopisi tomaattipohjaisten ruokien tai pataruokien kanssa, miksei myös jäniksen. Maistelulautaselta sen kanssa toimi juustokeitto, mutta poromoussessakaan ei ollut valittamista. Tämä viini oli Marjutin suosikki.


Tabalí Reserva Especial Cabernet Franc 2015
DO Valle de Limari, Chile; Cabernet Franc; 18,59 €

Illan ehkä tuhdeimman viinin väri oli syvä tummanpunainen. Sen tuoksussa oli tummaa marjaa ja herukkamehua tai -hilloa, mausteisuutta, yrttejä ja pippuria sekä vihreää paprikaa. Marjutin mielestä paprikaa oli jo häiritsevän paljon, Jussin mielestä ei. Tummien marjojen ja mausteiden hallitsema maku oli runsas, ehkä hieman savuinenkin. Rapsakat tanniinit tekivät viinistä ehdottomasti ruokaviinin.

Täyteläinen ja pippurinen viini sopisi parhaiten voimakkaiden liharuokien, esimerkiksi hirven, seurana. Maistelulautaselta sekä juustokeitto että poromousse sopivat sen kanssa parhaiten, mutta karhumakkara hieman yllättäen ei (tosin karhumakkara ei tuntunut käyvän minkään muunkaan kanssa). Tämä viini oli Jussin suosikki.

Chapoutier Les Meysonniers 2016
AC Crozes-Hermitage, Ranska; Syrah; 25,90 €

Viimeisen viinin väri oli violettiin vivahtava hyvin tumma, lähes läpinäkymätön punainen. Sen tuoksussa oli kypsää hedelmäisyyttä, tummaa marjaa ja mausteisuutta, luumua, mustaherukkaa, pippuria ja tupakkaa. Samat aromit jatkuivat myös maussa mehevien tanniinien seurana. Vaikka viini oli jo juotavaa, sen voisi hyvin antaa kypsyä vielä jonkin aikaa.

Maistelulautaselta sen kanssa poromousse ja juustokeitto toimivat suunnilleen yhtä hyvin. Lopuksi suosikkia äänestettäessä viiniklubilaisten enemmistö valitsi tämän illan parhaaksi viiniksi.