Viiniposti // Viinille 5.10.2018

Viiniposti järjesti toisen Viinille-tapahtuman Hietalahden kauppahallissa 5.10.2018. Hietsun halli oli jälleen täynnä viinin ystävien lämpöä ja läheisyyttä, kun poikkesimme siellä afterworkilla. Tuttuun tapaan sisäänpääsy oli ilmainen (eikä puoli kuuden maissa ulkona ollut suurtakaan jonoa), lasimaksu 2 € ja käteisellä/kortilla maksettavat viiniannokset (8 cl) 3,50 - 10 €.

Koko halli ei tälläkään kertaa ollut anniskelualuetta, joten päädyn viinibaarista pääsi muualle halliin vain tyhjän lasin kanssa - toisaalta kun toinen jäi puolustamaan pöydän kulmaa ja toinen lähti pyydystämään ruokaa, ei se ollut suuren suuri ongelma.

Marjut päätti aloittaa illan vanhalla tutulla Borgo Salcentino Lucarello Riservalla, joka oli odotetusti herkullista - voiko Chianti Classicon kanssa koskaan mennä pieleen? Jussi taas metsästi Zinfandelia ja lasiin päätyi 1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel. Vini oli aromeiltaan todella monipuolinen - mausteinen, kypsän marjainen, luumuinen, yrttinen, suklainen ja pehmeän vaniljainen. Zinfandelin ystävään tämä upposi todella hyvin.

Ruokatarjonnan edessä iski runsaudenpula, mutta pienen pähkäilyn jälkeen ensimmäisenä annoksena testiin pääsi Stadin Herkkujen liha-meze. Se katosikin lautasilta melkoisen nopeasti.

Jussi päätti ottaa illan epäviralliseksi teemaksi Tussock Jumper -viinit, joiden kanssa Marjut avusti Shiraz'n verran (koska koalat ovat vastustamattoman suloisia). Eukalyptuksinen, tumman marjainen ja pippurinen punaviini oli helposti kulauteltavaa.v Riesling oli trooppisen hedelmäinen, sitruksinen ja omenainen. Pinot Noir puolestaan tarjosi aromeissaan mustaherukkaa, tummia marjoja ja vähän vaniljaa. Sarjan paras viini oli mustaherukkainen, vaniljainen ja marjainen Touriga Nacional - Aragonez.

Yksikään viineistä ei ollut kovin tuhti, mutta kaikki punaviinit kävisivät kevyiden liharuokien kanssa. Riesling puolestaan sopisi aasialaisen, hieman mausteisen ruoan kanssa tai ihan sellaisenaan.

Ennen Shiraz-sivuloikkaa Marjut pysytteli hetken Italia-linjalla Tommasin Valpolicellan kanssa ja päätyi myös Domaines Schlumbergerin Rieslingin pariin. Grand Cru Saering valittiin Vuoden viini -kilpailussa vuoden viiniksi tänä keväänä eikä turhaan, niin moniulotteinen sen maku oli: sitrusta, kypsää hedelmää, omenaa, hieman hunajaa...

Tussock Jumperien jälkeen Jussi ei voinut vastustaa piakkoin Alkoon saapuvaa Quinta do Novalin 10 Years Old Tawny Portia. Sen aromeissa oli pähkinää, kuivahedelmää, rusinaa ja aavistus jouluisia mausteita. Viini sopineekin hyvin joulupöytään jälkiruokajuomaksi.

Ruokapuolelta houkuttelivat Super Bowlin smörret: vege, lohi ja chorizo (10 € / 3 kpl). Niistä wasabilla maustetun avokadon ja fenkolin kanssa tarjoiltu lohi oli eniten Marjutin mieleen. Jussi taas piti enemmän chorizoversiosta.

Lopuksi oli aika siirtyä kuohuvien pariin varsinkin, kun leipäjuuston kutsu alkoi kuulua Robert's Coffeesta hyvin voimakkaasti. Juuston seuraksi päätyi vielä savulohileipänen (10 € / 3 annosta).

Jussin lasiin kaatui Fernand Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut, Viini-lehden tämän vuoden kuohuviini. Hapokas, omenainen, greippinen ja pähkinäinen viini on tittelinsä ansainnut. Marjut valitsi illan päätteeksi G.H. Martel & Co Prestige Brut -samppanjan, joka osoittautui tyylikkään paahteiseksi, kermaiseksi ja kypsän hedelmäiseksi, oikein maukkaaksi siis.

Kuohuviinin, samppanjan ja leipäjuuston seuraksi pääsi vielä Fat Ramenin flatbreadilla tarjoiltu tartar (6 €). Sen jälkeen olikin aika tallustella kotia kohden viettämään vielä James Bond Dayn viimeiset hetket Dry Martinien parissa (shaken, not stirred).

Summa summarum: kaikkea ei voi eikä ehdi kokea. Onnistuimme jotenkin missaamaan tai jättämään huomiotta ennakkotiedotukset illan aikana järjestetyistä tastingeista aivan täysin, mutta joskus vain käy niin. Photo Boothin noteerasimme, mutta jätimme väliin eikä vatsa vain vetänyt kaikkia houkuttelevia ruokia, vaikka mieli olisi tehnyt. Viineihin kohdistuneet täsmäiskut olivat hyvän etukäteissuunnittelun ansiosta onnistuneita.

***
Viime vuoden tunnelmia