Mustan Virran Talviolut


Mikä olut?
Mustan Virran Talviolut (Mustan Virran Panimo)
Oluttyyppi: Balttityylinen portteri (Untappdin mukaan)
Alkoholia: 5,2 %
Hinta: 2,79 € Sellon Lidlissä

Mitä etiketti lupaa?
Talvioluessa maistuvat paahtuneet kahvimaiset sekä hienostuneet hedelmäiset aromit, jotka maltillinen katkerohumalointi sovittaa yhteen.

Mitä oluttyyppi lupaa?
Porter on englantilainen tumma pintahiivaolut, jota on valmistettu 1700-luvulta lähtien. Oluen tumma väri ja kevyen paahteinen aromi johtuvat valmistuksessa käytetyistä tummista maltaista. Porteriin käytettyjä maltaita ei paahdeta kuten stoutin maltaita. Maussa on tyypillisesti kahvia, lakritsaa, suklaata, toffeeta ja karamellisuutta.

Kommentit

M: Maistuu oluelle.

J: Lidlin oluthyllyltä tarttui mukaan uutuutena mainostettu Mustan Virran Talviolut. Lidl onkin panimon sivujen mukaan ainoa kauppa, josta tätä olutta saa. Mitään muuta tietoa oluesta ei löydy, mutta Untappd väittää viivakoodin perusteella, että kyseessä on saman panimon Viima Talviolut. Viimaa en ole maistanut, joten en osaa sanoa onko näin.

Väriltään Talviolut on syvän tummanruskea. Tuoksussa on etiketin lupaamaa paahteisuutta ja kahvisuutta sekä viikunaista makeutta. Keskikatkera maku jatkaa samoilla linjoilla, jälkimaussa on kahvia ja karamellisuutta. Kokonaisuus on yllättävän kevyt ja vetinen ottaen huomioon, että kyseessä on porter ja alkoholiakin on kohtuullisesti.

Sellaisenaan Talviolut ei ole kovin ihmeellinen, mutta onneksi jääkaapista löytyi joulukinkkuviipaleita. Suolaisen kinkun kanssa oluen makeus vahvistui ja eikä keveyskään enää haitannut. Jos etsii jouluruoan kaveriksi sopivaa olutta, niin Mustan Virran Talviolut hoitaa homman eikä hintakaan ole huima. Arvosanaksi olut saa 0.