6. marraskuuta 2018

Viini ja ruoka 2018 - Canadian sparkling wines by Benjamin Bridge

Bloggaajapassit tarjosi Messukeskus


Kanadalaiset viinit ovat kiinnostaneet meitä jo jonkin aikaa, joten päätimme aloittaa messulauantain urheasti jo klo 11.30 kanadalaisten Benjamin Bridge -kuohuviinien tastingissa (9,90 €). Todella hyvän hinta-laatusuhteen tastingin veti Head of Sales Gillian Mainguy.

Benjamin Bridge sijaitsee Gaspereau Valleyssa Nova Scotiassa, joka on Kanadan toiseksi pienin provinssi maan itärannikolla, suurinpiirtein samoilla leveysasteilla Pohjois-Italian tai Etelä-Ranskan kanssa. Talon tarina alkoi vuonna 1999, kun Gerry McConnell ja Dara Gordon ostivat 60 eekkeriä maata Gaspereau-joen rannalta. He palkkasivat heti konsulttiavukseen alan asiantuntijoita ja aloittivat viininviljelykokeilut. Ensimmäiset köynnökset istutettiin 2001, 2002 tehtiin ensimmäiset kokeelliset cuvéet ja 2004 julkaistiin ensimmäinen kuohuviini.

Benjamin Bridge NV Brut
L'Acadie Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Seyval Blanc; 30,31 €

Tällä hetkellä NV Brut on ainoa Alkon valikoimissa oleva Benjamin Bridgen kuohuviini, mutta toivottavasti tilanne paranee pian. Tutustuimme viiniin huhtikuussa ja havaitsimme sen hyväksi, joten oli mukava palata viinin pariin uudelleen - ja oikeastaan juuri sen takia tasting alkoi kiinnostaa meitä alun perinkin.

Viinin tuoksu oli jopa hieman sauvignonblancmainen, sillä siitä havaitsi greipin ja vihreän omenan jälkeen nokkosta ja karviaista sekä jonkin verran suolaista mineraalisuutta. Viinin maku oli kuiva ja valkoherukkainen ja sen omenaisuus kallistui omenamarmeladin suuntaan. NV Brut oli edelleen hieno kuohuviini, joka voisi hyvin kilpailla saman hintaluokan samppanjoiden kanssa.

Benjamin Bridge Brut 2013
71 % Chardonnay, 29 % Pinot Noir

Vuosikerran 2013 kuohuviinin tuoksussa tuntui edellisestä viinistä tuttua omenaa, joka yhdistyi lempeään paahteisuuteen. Samat kirpeät omenan ja limen aromit jatkuivat maussa mantelin, pähkinän ja hunajan seurassa. Yleisvaikutelma oli edellistä viiniä pehmeämpi, mousse oli runsas (muistiinpanoissa luki "kivat kuplat"). Tämä oli varsin tyylikäs ja herkullinen viini.


Benjamin Bridge Brut Reserve 2012
65 % Chardonnay, 25 % Pinot Noir, 10 % Pinot Meunier

Talon lippulaivaviini oli hyvin kehittynyt, tyylikäs ja tasapainoinen. Jälleen kerran aromeissa oli sitrusta ja omenaa, mutta tällä kertaa kypsää omenaa, joka yhdistyi persikan kanssa kevyeen paahteisuuteen ja pieneen makeuteen. Maussa omena tuntui omenasoseena, lisäksi siinä havaitsi pirteää limeä ja suolaista mineraalisuutta. Mousse oli raikas.

Lupaavasti kehittynyt Brut Reserve 2012 oli Marjutin suosikki.

Benjamin Bridge Nova 7
Muscat, L'Acadie Blanc, Ortega ja Geisenheim

Tastingin loppuun oli jätetty aromaattinen ja matala-alkoholinen viini (7,5 vol-%) Nova 7, joka oli oikeastaan frizzante eli käytännössä hennosti pirskahteleva valkoviini. Viinin tuoksu oli makea, siinä oli mansikkaa, kukkaisuutta ja trooppistakin hedelmää, kuten papaijaa ja persikkaa. Mieleen tulivat myös sokeroidut, kuivatut hedelmät. Samat aromit jatkuivat maussa. Kaiken kaikkiaan viini oli helppoa juotavaa varsinkin, kun hapokkuus tasapainotti makeutta.

Nova 7 oli Jussin suosikki.

***

Recap in English: on Saturday we started the Wine and Food Expo with Benjamin Bridge sparklings and yes, they were worth the early start of the day. To sum up, all the wines had citrus and apple aromas combined with saline minerality. NV Brut (the only one available in Finland at the moment) was fresh with green apple, Brut 2013 had also some almond and nut, and Brut Reserve 2012 was nicely developed and balanced with some brioche and jammy apple. Nova 7 was an aromatic, sweet and slightly sparkling white wine with floral notes and tropical fruit. Marjut liked Brut Reserve 2012 the most whereas Jussi put Nova 7 on top of his list.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti