12. tammikuuta 2019

Ravintola Basen viiniklubi 8.1.2019: viiden vuoden Rieslingejä

Ravintola Basen uusi viiniklubivuosi käynnistyi ravintolan oman sommelierin Elijah Nelsonin vetämällä Riesling-tastingilla, jossa perehdyttiin siihen, kuinka vuosikerta ja sää vaikuttavat viinin makuun. Saman viinin eri vuosikertojen vertailu olisi ollut mielenkiintoista, mutta se ei valitettavasti nyt onnistunut.


Deep Roots Riesling Trocken 2018
Qualitätswein Rheinhessen; 12,89 €
2018: Lämmin huhtikuu jatkui kuivana ja kuumana kesänä, minkä ansiosta rypäleet kerättiin aikaisin, jo elokuun alussa, ja rypälemehua saatiin 20 % kymmenen vuoden keskiarvoa enemmän.
Vuosi 2018 oli lämmin, ja sadonkorjuu ja viininteko päästiin aloittamaan aikaisin. Meillä olikin ensimmäisenä maisteltavana hyvin tuoretta viiniä eli Alkon mukaan vuosikertaa 2018. Maahantuojan mukaan viini kypsyy ennen myyntiin tuloaan 4 kk terästankeissa ja 2 kk pullossa, mutta jos tästä laskee taaksepäin, niin elokuun alusta on vasta 5 kk... Ei nyt kuitenkaan takerruta pikkuseikkoihin. (Oliko etiketissä muuten vuosilukua? Emme huomanneet.)

Deep Roots oli illan viineistä haalein, sen väri oli lähes olematon. Sen tuoksussa oli odotetusti sitrusta ja trooppista hedelmää sekä kivihedelmiä, varsinkin aprikoosia, sekä hieman mausteita. Pienen ilmaantumisen jälkeen tuoksuun tuli myös kukkaisuutta ja päärynää. Viinin maku oli hapokas ja sitruksinen, jopa hieman hapan, mutta ei kuitenkaan viinin nuoruutta alleviivaavalla tavalla kireä. Viinin maku oli miellyttävä, mutta hieman yksioikoinen, ja tuoksun aromien lisäksi siinä oli aavistus mineraalisuutta. Jälkimaussa tuntui omenaa ja limeä. Jos tätä ostaisi nyt jemmaan, vuoden tai parin päästä siitä voisi saada enemmän irti.

Illan nuorin viini oli Marjutin suosikki, koko viiniklubin suosikkiäänestyksessä se sai muutaman hajaäänen.

Ruppertsberger Imperial Riesling 2017
Pfalz; 12,98 €
2017: Keväällä köynnöksistä kuoli kukkia, mikä ei luvannut hyvää sadon kannalta. Sen ja märän kesän jälkeen sadon pelasti ihanteellinen päivisin lämmin ja öisin viileä syksy, ja sato oli vain 1,2 % kymmenen vuoden keskiarvoa pienempi.
Ruppertsberger Imperial Rieslingin tuoksu oli aromaattinen ja hedelmäinen ehkä rajallisen sadon ansiosta. Selvästi edellistä viiniä täyteläisemmässä tuoksussa oli kypsää keltaista omenaa ja persikkaa. Myös viinin maku oli makeampi ja täyteläisempi kuin edellisen sekä tuoksun lailla kypsän omenainen ja yrttinen. Jälkimaussa maistui hunaja.

Perushyvä viini sai myös muutaman hajaäänen koko klubin äänestyksessä. Kukaan seurueestamme ei äänestänyt sitä ykkössuosikikseen.


Graf von Schönborn Riesling Trocken 2016
Qualitätswein Rheingau, Rheingau; 12,98 €
2016: Kuivan kevään ja kuuman kesän jälkeen loppukesä ja syksy olivat sateisia, ja rypälemehua saatiin 10 % kymmenen vuoden keskiarvoa vähemmän.
Kolmannen viinin tuoksussa tuntui vihreää omenaa. Viinin maku oli lempeän limettinen, hedelmäinen ja kohtalaisen täyteläinen sekä hieman mineraalinen. Jälkimaku oli mausteinen ja omenainen.

Tiukalle menneessä äänestyksessä viini valittiin koko klubin suosikiksi ja se oli myös seurueemme jaetulla ykkössijalla.

Dr. H. Thanisch Riesling Kabinett Trocken 2015
Feurscher Prädikatswein Kabinett Trocken, Mosel; 21,00 €
2015: Kuivan kevään ja kuuman kesän jälkeen syksy oli sopivan sateinen, ja vuotta 2015 onkin kehuttu erinomaiseksi.
Neljännen viinin herkullisessa tuoksussa oli myös petroolia sekä sitruksen lisäksi kypsää makeaa hedelmää, persikkaa ja aprikoosia. Myös viinin maku oli hedelmäinen ja hapokas, ehkä jopa hieman öljyinen ja mineraalinen. Jälkimaussa oli hunajaa ja kypsiä hedelmiä.

Tämä viini oli Jussin suosikki ja seurueemme jaetulla ykkössijalla, koko klubin äänestyksessä se oli täpärästi kakkonen.

Korrell Kreuznacher Paradies Riesling 2014
Nahe; 36,59 €
2014: Liian lämmin talvi, kuiva alkukesä ja märkä kesä- ja heinäkuu tekivät vuodesta huonoimman 20 vuoteen.
Illan viimeisen viinin tuoksussa oli sitrusta, hieman petroolia, aprikoosia ja kypsää omenaa. Samat aromit toistuivat hillityssä ja hapokkaassa maussa, jälkimaussa oli puolestaan aprikoosia. Tämä viini muistutti kolmatta viiniä, joten ehkä runsas sateiden määrä vaikutti viinin makuun. Ei se huono kuitenkaan ollut, vaikka vuosi oli huono, ennemminkin vain vähäeleinen.

Myös tämä viini sai klubin äänestyksessä hajaääniä, seurueessamme se oli yhden ykkössuosikki.


Summa summarum

Näin äkkiä on vaikea sanoa, kuinka vuosikerta vaikutti viiniin, koska mukana oli muitakin muuttujia, kuten tuottaja ja alue. Joka tapauksessa rieslingit olivat hyviä (koska ne eivät olisi?) ja sopivat hyvin maistelulautasen makkaran ja juustojen seuraksi. Aiheena eri vuosikertojen vertailu on mielenkiintoista, siihen voisi perehtyä enemmänkin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti