Helmikuun kuukauden klassikko: wieninleike, Grüner Veltliner & pilsneri

Kuukauden klassikko -sarjassamme nautimme tänään wieninleikettä itävaltalaisen valkoviinin ja tsekkiläisen pilsnerin kera. Wieninleike eli Wiener Schnitzel yhdistetään nykyisin automaattisesti Itävaltaan, mutta alunperin se on peräisin Italiasta. Siellä Cotoletta alla Milanese -nimellä tunnetun leikkeen toi Itävaltaan sotamarsalkka ja kreivi Joseph Radetzky (Radetzky-marssi, tiedättehän?)

Tiedämme myös, että Se Ainoa Oikea Wiener Schnitzel tehdään vasikasta (vom Kalb), mutta tyydyimme helppoussyistä porsaaseen (vom Schwein).



Loimer Lois Grüner Veltliner 2017 
Qualitätswein Niederösterreich, Itävalta; Grüner Veltliner; 16,24 €. Luomu!
Tuottaja Weingut Loimer
Etiketin mukaan korkea laatu, autenttinen maku ja hyvä fiilis
Rypäleen mukaan sitrusta, persikkaa, mahdollisesti pippuria, mineraalisuutta

Itävaltalaisen ruoan kanssa pöytään päätyi tietenkin itävaltalainen viini. Kirkas, vaalean sitruunan värinen Loimer Lois Grüner Veltliner tuoksuu kypsän hedelmäiselle ja raikkaan sitruksiselle, satunnaisesti tuoksussa häivähtää myös hennosti valkopippuria ja persikkaa. Samat aromit jatkuvat viinin maussa: trooppiset hedelmät, ananas ja persikka sekä sitrus yhdistyvät pieneen mausteisuuteen ja mineraalisuuteen. Jälkimaku on hedelmäinen ja pippurinen. Yleisvaikutelma on raikas ja nuori, mikään raskas tai öljyinen Grüner Veltliner tämä ei ole.

Ruoan seuraksi kuiva ja hapokas sekä pirteä viini sopi hyvin, se ei riidellyt edes perunasalaatin kanssa - toisaalta se oli odotettavissa, sillä Grüner Veltliner ja wieninleike ovat toimineet aina yhdessä. Niin nytkin.

Pilsner Urquell
Tsekki; pils, 4,4 %, 31 EBU, kantavierre 11,8 °P; 3,39 € (tölkki)
Tuottaja Pilsner Urquell
Etiketin mukaan maailman ensimmäinen pilsneri
Oluttyypin mukaan pilsneri on yleensä voimakkaasti humaloitu ja väri vaihtelee vaaleasta kullankeltaiseen.

Tšekkiläisen oluen valitsemiselle syy on se, että Pilsner Urquellin kotikaupunki Plzeň sijaitsee Böömissä, joka kuului I maailmansodan loppuun asti Itävalta-Unkarin kaksoismonarkiaan.

Kullankeltaiseen olueen muodostuu kaadettaesssa kohtalaisesti valkeaa vaahtoa. Tuoksua hallitsee maltaisuus ja siinä on myös hieman yrttisyyttä. Makua hallitsevat maltaisuus ja humala, mukana on myös ruohoa ja yrttisyyttä. Ruoan kanssa olut toimii lähes täydellisesti. Oluen katkeruus tuo mukavaa vastapainoa leikkeen rasvaisuudelle ja maltaisuus käy hyvin yhteen leivityksen kanssa. Perunasalaatin suolakurkku sen sijaan latistaa hieman oluen makua.



Reseptit (kahdelle)


Wieninleike eli Wiener Schnitzel

2 x 150 g porsaan ulkofileeleikettä

Leivitykseen
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl korppujauhoja
1 kananmuna
suolaa, pippuria (chiliä, paprikajauhetta)

Paistamiseen
öljyä ja voita

Koristeeksi
sitruunanviipale

Nosta fileet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Nuiji ne kevyesti ohuemmiksi kelmun välissä. Sekoita mausteet vehnäjauhoihin. Vatkaa kananmunan rakenne rikki. Kääntele leikkeet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Anna leivitettyjen fileiden levähtää hetki ja paista ne runsaassa öljy/voiseoksessa kauniin ruskeiksi, pari minuuttia per puoli. Koristele sitruunanviipaleella, tarjoile kirkkaan perunasalaatin kera.

Kirkas perunasalaatti

500 g kiinteitä perunoita
1 suolakurkku
100 g herneitä
pari vartta kevätsipulia

Kastike
1 dl öljyä
3 rkl viinietikkaa
3 tl Dijon-sinappia
suolaa, pippuria

Keitä perunat ja anna jäähtyä. Pilko jäähtyneet perunat, suolakurkku ja kevätsipuli, lisää mukaan herneet. Sekoita kastikeainekset ja lisää kastike salaatin sekaan. Anna maustua mielellään yön yli jääkaapissa.