Ravintola Basen olutklubi // Espoon oma panimo 4.2.2019

Ravintola Basen Olutklubi kokoontui ensimmäisen kerran maanantaina 4.2.2019. Illan isäntänä oli Espoon Oman Panimon Jukka Terho. 25 € hintaan sai maistella viittä olutta, ja hinta sisälsi myös maistelulautasen, jossa oli kolmea eri juustoa, makkaraa ja suklaata. Paikalle meni Jussi.

Ensimmäinen olut oli viikko sitten pullotettu vehnäolut Cheers from Westend (4,7 %). Samean oluen tuoksussa oli sitrusta, ananasta ja aavistus banaania. Raikkaassa maussa oli tuoksun aromien lisäksi vehnäisyyttä ja korianteria. Oluen hieman lämmettyä hedelmäiset aromit muuttuivat kypsemmiksi. Ruoaksi suositellun vuohenjuuston kanssa olut sopi melko hyvin. Juusto oli kylläkin melko mietoa. Voimakkaamman makuinen vuohenjuusto olisi saattanut jyrätä oluen aromit alleen.

Toinen olut oli Cheers From Kivenlahti Bitter (4,5 %). Sen miedossa tuoksussa oli karamellisuutta ja appelsiinia. Hieman bitterinen maku toisti tuoksun aromeja. Briejuusto sai maun tuntumaan bitterisemmältä. Jukan mukaan Suomessa on pehmeämpää vettä kuin Iso-Britanniassa, mikä vaikuttaa oluen makuun. Sen vuoksi täysin brittiläistä bitteriä on vaikea tehdä Suomessa.


Seuraavana oli vuorossa ravintolan nimikko-olut Cheers from Base Amber Ale (5,0 %). Karamellinen, pähkinäinen ja hieman katkera olut sopi hyvin rasvaisen makkaran kanssa. Basen lisäksi tätä olutta on saatavilla myös ravintola Harakanpesässä.

Neljäs olut oli Cheers from Karvasmäki IPA (6,2 %), joka on lähempänä trendikästä NEIPA:a kuin perinteistä IPA:a. Trooppisen hedelmäinen, sitruksinen, greippinen, appelsiininkuorinen ja katkerahko olut sopi yllättävän hyvin Aura Gold -juuston kanssa. Jukalta kysyttiin tässä vaiheessa, miten he valitsevat kaupunginosat oluiden nimiin. Hänen mukaansa valinta tehdään lähinnä fiilispohjalta.


Viimeinen olut oli Cheers From Nuuksio Stout (7,0 %). Tuoksussa oli lähinnä kahvia. Maussa oli kahvin lisäksi tummaa suklaata ja paahteisuutta jälkimaun ollessa kitkerähkön espressoinen. Kokonaisuus muistutti hieman nuotiolla keitettyä kahvia, joten siinä mielessä Nuuksio on sopiva nimi. Olut kävi kohtuullisen hyvin suklaan kanssa.

Cheers from Westend ja Cheers from Karvasmäki olivat tastingin parhaat oluet. Niistä Karvasmäki meni hyvin täpärällä marginaalilla ykköseksi.

Basessa on tarkoitus järjestää olutklubeja jatkossa kuukausittain aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Seuraavaksi on alustavien tietojen mukaan vuorossa Fat Lizard Brewing. Lisätietoa tulee jossain vaiheessa Basen Facebook-sivulle.