Ravintola Muru // Viini-ilta: Kypsänä talveen 18.2.2019

Ravintola Murun viini-illat jatkuivat helmikuussa teemalla "kypsänä talveen" (55 €) viiden uuden maailman kypsän viinin parissa. Illan isäntänä toimi jälleen Taneli Lehtonen.

Vergelegen Cabernet Sauvignon Merlot 2010
Vergelegen
Etelä-Afrikka; 52 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 15 % Cabernet Franc, 3 % Petit Verdot

Vergelegenin vuonna 1700 perustettu viinitila sijaitsee Länsi-Kapin (Western Cape) provinssissa Etelä-Afrikan lounaisosassa. Tilan nimi tarkoittaa "kaukana sijaitseva", sillä 1700-luvulla matka härkävankkureilla Hyväntoivonniemeltä sinne vei jopa kolme päivää. Vuosikertaa 2010 oleva Cabernet Sauvignon Merlot oli mukana tastingissa osoittamassa, että kypsät viinit eivät aina ole kalliita - tämänkin viinin olisi aiemmin saanut Alkosta noin 15 eurolla.

Viinin tuoksussa oli reippaasti kumia - tai savua - sekä aluksi makeaa, hilloista herukkaa, karpaloa ja mustikkaa sekä yrttejä. Vähitellen tuoksuun ilmestyi kahvia ja tummaa suklaata, jotka hallitsivat jonkin aikaa, mutta katosivat viinin ilmaantuessa edelleen. Marjainen maku jatkoi tuoksun linjoilla. Tanniinit tuntuivat aluksi napakoina ja pehmenivät vähitellen, ja myös viinin hapokkuus oli varsin mukava. Mustaherukkahillo, mausteet ja kahvi jäivät tuntumaan jälkimaussa.

Mukavaa, tasapainoista viiniä voisi nauttia esimerkiksi kovien juustojen seurana. Jos viiniä nyt sattuu olemaan jemmassa, kovin pitkään sitä ei enää kannata hillota, Tanelin arvion mukaan korkeintaan pari vuotta.

Illan osallistujat jakoivat tällä kertaa viineille pisteitä yhdestä kolmeen. Vergelegen Cabernet Merlot 2010 sai yhteensä vain 7 pistettä, joista yksi tuli Jussilta hyvän hinta-laatusuhteen takia.

Hyde de Villaine Belle Cousine Hyde Vineyard 2007
Hyde de Villaine / Hyde Vineyards
Napa Valley, USA; Cabernet Sauvignon, Merlot

Hyde Vineyardsin taustalla ovat kalifornialainen Hyden perhe sekä burgundilainen de Villainen perhe. Mitään turhia tyyppejä he eivät ole, Aubert de Villaine tunnetaan mm. Domaine de la Romanée-Contin omistajana, ja Hyden perheen historia viininvalmistuksen parissa alkoi 1800-luvun alkupuolella. Talon viinejä on hankala saada, tätäkin tuotetaan vain joitakin satoja laatikkoja vuodessa ja myydään vain postituslistan kautta. Viini on kypsynyt 20-22 kk ranskalaisessa tammessa, josta 30 % on uutta.

HDV Belle Cousinen tuoksussa on makeaa herukkaa, kirsikkaa ja muita punaisia marjoja sekä hieman nahkaa ja vaniljaa. Myös maussa on punaisia marjoja puolukasta vadelmaan. Tanniinit ovat miellyttävät ja yleisvaikutelma mehevän hedelmäinen, jopa helppo. Tammikypsytys tuo viiniin makeutta, mutta ei ylitsepursuvaa vaniljaa. Jälkimaussa tuntuu vadelmaa ja kirsikkaa. Viini on varsin miellyttävää juotavaa, joten ehkä on ihan hyvä, että sitä ei ole kovinkaan helposti hankittavissa.

HDV Belle Cousine 2007 sai yhteensä 19 pistettä, joista yhden Marjutilta hyvän dokabiliteetin ansiosta.

Ernie Els Wines Signature 2001
Ernie Els Wines
Stellenbosch, Etelä-Afrikka; Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc, Malbec

Ernie Els on eteläafrikkalainen menestynyt golfaaja, joka on ryhtynyt kokeilemaan taitojaan myös viinibisneksessä vuodesta 1999 lähtien. Viinitalo sijaitsee Stellenboschissa Länsi-Kapin provinssissa.

Bordeaux'lle tyypillisistä rypälelajikkeista tehdyn nimikkoviinin tuoksussa on kumia sekä marjoja, punaherukkaa ja tummaa kirsikkaa, sekä yrttejä, kahvia ja vaniljaa. Täyteläisen viinin maku on hedelmäinen, marjaisuus taittuu kirsikan ja vadelman suuntaan ja vanilja tuntuu kevyesti. Viinin hapokkuus on hyvä ja tanniinit tuntuvat pienellä viiveellä. Jälkimaussa on hitusen mausteita, kirsikkaa ja vaniljaa.

Hyvä ja tasapainoinen viini tämä(kin) oli, mutta ei jäänyt erityisesti mieleen muiden viinien keskellä, mikä oli vähän harmittavaa. Pisteitä se sai toiseksi vähiten eli 18.

Elderton Wines Exclusive Estate Wine Barossa Shiraz 1998
Elderton Wines
Barossa Valley, Australia; Shiraz

Eldertonin viinitalolla on kolme eri viinitarhaa Barossan alueella. Ensimmäiset viinit valmistuivat vuonna 1982, ja vuosituhannen vaihteesta alkaen talon viinit ovat menestyneet kilpailuissa ja keränneet mainetta ja kunniaa.

Shiraz'n tuoksu on pehmeän marjainen eikä kovinkaan pippurinen, pippuria ehkä odotti hitusen enemmän. Tummien marjojen, karhunvatukan ja mustaherukan lisäksi tuoksussa on kahvia ja eukalyptusta. Ilmaantumisen myötä tuoksun hento eukalyptuksinen raikkaus kehittyy tervaleijonamaiseen suuntaan. Myös viinin maku on täyteläinen, pehmeä ja mustikkaisen marjainen, ja mieto eukalyptus tuo siihen raikasta twistiä. Jälkimaku on hilloinen ja mausteinen. Kaikkiaan tämä on moniulotteinen viini, joka on kaikesta päätellen kehittynyt hyvään suuntaan parinkymmenen vuoden aikana.

Kaikkiaan viini sai 56 pistettä, joista Marjutilta kaksi ja Jussilta kolme, koska viinin makeus miellytti Jussia.

Coriole Vineyards Mary Kathleen Reserve Cabernet Merlot 1998
Coriole Vineyards
McLaren Vale, Australia; Cabernet Sauvignon, Merlot

Coriolen 1960-luvulla perustettu viinitalo sijaitsee McLaren Valessa, tosin sen alueella on kasvatettu viiniköynnöksiä jo 1800-luvun lopulta alkaen. Perinteisten rypälelajikkeiden lisäksi talo kokeilee uusia lajikkeita. Alueen maaperä on rapautuneen kalkkikiven synnyttämää terra rossaa, joka on tyypillistä Välimeren alueella.

Mary Kathleen Reserve Cabernet Merlot'n tuoksussa on punaisia marjoja, punaherukkaa ja karpaloa sekä tupakkaa ja vaniljaa. Täyteläisen viinin maussa on lisäksi aavistus eukalyptusta. Tanniinit ovat pehmeät, mutta tuntuvat, ja jälkimaussa on enimmäkseen punaisia marjoja, karpaloa ja punaherukkaa. Yleisvaikutelma on napakka ja ryhdikäs, viinin kaikki elementit ovat tasapainossa keskenään. Tammen käyttöä ei oikeastaan huomaa, niin hyvin se on integroitunut mukaan parinkymmenen vuoden aikana. Muuten viinin ikää ei osaa arvata, sillä se on vielä hyvin topakka tapaus.

Myös Mary Kathleen Reserve Cabernet Merlot sai 56 pistettä, mutta meidän pisteemme jakautuivat päinvastoin: viini sai Jussilta kaksi ja Marjutilta kolme pistettä ryhdikkyytensä takia.

Summa summarum

Hienoja viinejä! Sinänsä oli vaikea erottaa, onko viineillä ikää 9 vai 19 vuotta, sillä huomattavan suuria eroja illan nuorimmilla ja vanhimmilla viineillä ei ollut. Äänestyksessä pärjäsivät huonoiten eteläafrikkalaiset viinit Vergelegen ja Ernie Els, mutta syytä on vaikea sanoa. Marjut ainakin kiinnitti (ehkä hieman liikaakin) huomiota molemmissa hyvin tuntuneeseen kumiin/savuun. Muut viinit olivat eteläafrikkalaisia kosiskelevampia ja helpommin lähestyttäviä, varsinkin HDV Belle Cousine. Kosiskelevuus ei nyt ole moite, vaan sen voi nähdä positiivisena asiana varsinkin maanantaisena talvi-iltana, kun mieli tekee jotain hyvää!

Illan eivät ollenkaan yllättävät voittajat, australialaiset Elderton Estatesin Shiraz ja Coriole Vineyardsin Mary Kathleen, olivat hyvin tasaväkisiä. Suosikin valinta oli vaikeaa, mutta arvasihan sen, että Jussi pitää enemmän kaksikon makeammasta viinistä ja Marjut napakammasta.