Ravintola Basen viiniklubi // Argentiina 12.3.2019

Ravintola Basen maaliskuun viiniklubissa tutustuttiin argentiinalaisiin viineihin Antti Uusitalon johdolla. Jussi ei päässyt paikalle, joten Marjut tutustui viineihin muun viiniklubiseurueen kanssa.

Maistelulautasella lohi-katkarapucevicheä, chorizo-makkaraa ja patata brava

Zuccardi Serie A Torrontés 2017
Salta, Argentiina; Torrontés; 14,49 €

Torrontés on lempihömppärypälelajikkeitani eikä tämäkään Zuccardin viini pettänyt odotuksia. Sen tuoksu oli makea ja aromaattinen, kukkaiseen parfyymisuuteen yhdistyi persikkaa ja litsiluumua sekä kepeää sitrusta. Tuoksun aromeja toistava maku oli kevyt eikä kovinkaan hapokas. Yleisvaikutelma oli mukava ja kesäinen, sopivan viileänä tämä viini sopisi mainiosti kauniiseen kesäpäivään.

Maistelulautaselta sen kanssa sopi parhaiten patata brava, sen jälkeen ceviche ja chorizo. Muuten viini voisi sopia vaikkapa mausteisen thairuoan kanssa.

Tämä oli seurueestamme yhden suosikki - tai jos viimeistä viiniä ei lasketa, Torrontés oli Marjutin suosikki.

Santa Julia Orgánica Viognier 2017
Mendoza, Argentiina; Viognier; 9,98 €

Illan toisen valkoviinin ujossa tuoksussa oli öljyinen vivahde, persikkaista hedelmäisyyttä, sitrusta ja kukkaisuutta. Viinin maku oli hedelmäinen ja maukas, mutta ei kovinkaan hapokas. Suutuntuma oli öljyinen. Hyvällä perusviinillä on mainio hinta-laatusuhde. Maistelulautaselta sen kanssa sopi parhaiten patata brava, sitten ceviche ja chorizo - sama järjestys päti myös loppujen viinien kanssa.

Luomu-viognier voisi myös sopia mausteisen ruoan kanssa tai vaikkapa erilaisten merenelävien seuraksi. Se oli seurueestamme yhden suosikki.

Trapiche Malbec Bonarda Oak Cask 2015
Mendoza, Argentiina; Malbec, Bonarda; 9,52 €

Muutaman vuoden takaa Mikä viini! -tapahtumista ja Malbec World Daysta entuudestaan tuttu viini oli juuri sellainen kuin muistinkin. Sen tuoksu oli makean marjainen ja pehmeän mausteinen, lisäksi siinä oli aavistus nahkaa. Viinin maku oli myös mehumainen eikä kovinkaan tanniininen. Malbec Bonarda Oak Cask ei ole mikään suuri ja haastava viini, mutta ei sen tarvitsekaan olla, sen sijaan se on helppo arkiviini, jolla on hyvä hinta-laatusuhde.

Kaiken Estate Malbec 2017
Mendoza, Argentiina; Malbec; 10,98 €

Myös Kaikenin eri malbecit ovat entuudestaan tuttuja, tämänkin viinin paria vuosikertaa olemme maistaneet aiemmin, samoin Ultra Malbecia. Toisaalta tämä viini ei ollut tuoreessa muistissa, joten oli kiinnostavaa palata sen pariin.

Perusmalbecin tuoksussa oli tummia marjoja, kuten boysenmarjaa ja karhunvatukkaa, kirsikkaa, mausteita ja tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa. Viinin maku oli kuivempi kuin tuoksu, mutta samalla tavalla marjainen ja pehmeä. Tanniinit tuntuivat vasta jälkimaussa. Kaiken Estate Malbec oli helppoa ja miellyttävää juotavaa niin kuin malbecit yleensä ovat.

Tämä oli seurueestamme yhden suosikki.

Kaiken (tai caiquén) on muuten villihanhi, joka lentää Andien vuoriston yli Chilen ja Argentiinan välillä - aivan kuin Kaikenin viinintekijä, joka perusti ensin Chileen Bodega Montesin viinitilan ja asettui sen jälkeen Argentiinan Mendozaan.

Catena Zapata Nicolás 2008
65 % Malbec, 35 % Cabernet Sauvignon; Uniq Drinksin viinikellarista

Illan viimeinen viini oli yllätys Uniq Drinksin viinikellarista - ja oikein herkullinen yllätys, sillä Catena Zapatan malbecit ovat aina olleet hyviä. Viinin tuoksu oli malbeceille tuttuun tapaan makean marjainen, tummien marjojen ja luumun lisäksi tuoksussa oli vaniljaa ja suklaata. Viinin runsas ja täyteläinen maku jatkoi tuoksun linjoilla, tanniinit olivat samettisen pehmeät.

Tämä oli Marjutin ykkössuosikki ja seurueestamme kahden suosikki.