14. maaliskuuta 2019

Smokers x Bryggeri 6.3.2019

Sellon Smokers Beer & BBQ järjesti 6.3.2019 tastingin, jossa maisteltiin Bryggeri Helsingin oluita panimon edustajan Jarkko Ikosen sekä Smokersin edustajan JP Matilaisen johdolla.

Smokersin keittiöpäällikkö Kimmo Tero oli laatinut oluiden seuraksi neljän maun tasting-lautasen, jolla oli vuohenjuustosalaattia, Soft Shell Taco savustetulla nieriällä, Black Pepper Brisket ja Magic Dust -porsaan ribsit, jälkiruoaksi oli vielä savustout-siirapilla maustettu suklaafondant. Tastingin hinta oli 28 €.


Ensimmäinen olut Bryggeri Test Brew #003 Bohemian Raspberry Gose (4,3 %) oli maustettu mustikalla, vadelmalla ja vuorisuolalla. Tuoksua ja makua hallitsi mehevä marjaisuus, suola maistui lähinnä jälkimaussa. Oluen happamuus oli lempeää, joten se oli helppoa juotavaa ja sitä mainostettiinkin oluena ihmisille, jotka eivät pidä oluesta. Olut oli parhaimmillaan sellaisenaan, se ei ollut varsinainen ruokaolut. Se oli Marjutin suosikki illan oluista.  

Bohemian Raspberry Gose on Bryggerin ensimmäinen hapanolut. Nimen numero 003 tarkoittaa, että kyseessä on Bryggerin kolmas tuhannen litran tankissa tehty kokeiluolut. Jatkossa tällaisia kokeilueriä on tulossa lisää ja joku niistä saattaa päätyä vakiovalikoimaankin. Nimensä olut sai mustikka-vadelmahillosta eli kuningatarhillosta erääseen kaikkien aikojen suurimpaan rockyhtyeeseen kulkeneiden assosiaatioiden kautta.

Kiinanruusu- eli hibiscusteellä ja rypälemehutiivisteellä maustettu sekä osittain valkoviinihiivalla käytetty Bryggeri Rosé (erikoisolut; 8,8 %) oli kauniin punertavan värinen ja aromeiltaan hapokas, mansikkainen, greippinen ja marjainen. Olut lanseerattiin vuonna 2016, jolloin se herätti jonkin verran pöhinää - ja olihan se edelleen maukasta ja pöhinän arvoista.

Jussin mielestä Bryggeri Rosé muistutti hedelmäistä belgiolutta, Marjutia taas miellytti sen pieni happamuus. Olut oli viinimäinen, ja kuohuviinilasi toi vielä normituoppia tai -lasia juhlavamman fiiliksen.

Maistelulautasen vuohenjuusto oli maultaan jo valmiiksi mietoa ja olut pehmensi sitä entisestään, joten makuyhdistelmäkin toimi hyvin.Loput illan oluet olivatkin taattua klassikkolaatua. Spezial (savuolut; 5,2 %) oli aromeiltaan kevyen savuinen ja maltainen. Savuisuus on miedompaa kuin esimerkiksi Schlenkerla Rauchbierissä. Hieman tulisten ribsien ja murean brisketin kanssa olut sopi hyvin. Nieriän kanssa se ei kuitenkaan ollut aivan yhtä hyvä yhdistelmä, sillä oluen ja nieriän savuisuudet tuntuivat hieman neutralisoivan toisiaan sen sijaan, että olisivat tuoneet yhdistelmään jotain lisää.

Appelsiininen, hedelmäinen, karamellinen ja hieman havuinen Bryggeri IPA (5,5 %) kävi liharuokien ja lohen kanssa, mutta ei vuohenjuuston kanssa. Jälkimaun greippisyys huuhtoi mukavasti suusta ruoan rasvaisuutta. Marjutin mielestä olut oli yllättävän vähän gyyh IPA:ksi eli katkeruutta ei ollut kovin paljon, ruokajuomana se oli jo melkein miellyttävä.

Paahteinen, kahvinen, ruisleipäinen ja hieman viikunainen Bryggeri Dunkel (5,3 %) oli tastingin yleisolut, joka sopi kaikkien ruokien kanssa. Jos et osaa päättää, mitä olutta joisit ruoan kanssa, kokeile Dunkelia.Viimeinen olut Sofia Imperial Stout (9 %) oli tuoksultaan paahteinen, vaniljainen ja luumuinen. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi siirappisuutta ja kahvisuutta, joten se sopi hyvin jälkiruoan kanssa. Ratebeerin mukaan Sofia on tällä hetkellä Suomen neljänneksi paras olut. Sijoitus on ansaittu, sillä olut oli todella hyvää ja se oli myös Jussin suosikki tastingin oluista.

Seuraava tasting Smokersissa on 8.5., jolloin iltaa isännöi Olarin panimo. Bryggeri-tastingin oluet ja ruoat olivat erinomaisia, joten mekin tulemme paikalle - Marjut ihan pelkästään maistelulautasen takia.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti