Viiniposti // Domaines Schlumberger - Alsacen rieslingit 11.4.2019

Viiniposti järjesti Domaines Schlumbergerin rieslingien tastingin Lasipalatsissa 11.4.2019 (25 €), ja Alsacen rieslingien ystävinä ilmoittauduimme tietenkin saman tien mukaan. Iltaa emännöi viinitilan seitsemättä sukupolvea edustava Severine Schlumberger.

Domaines Schlumberger on vuonna 1810 perustettu viinitalo, jolla on viinitarhoja 140 hehtaaria. Puolet niistä on Grand Cru -luokiteltuja.





Domaines Schlumberger Les Princes Abbés Riesling 2017
AOC Alsace; 20,79 €

Schlumbergerin Les Princes Abbés -viinisarjan muihin viineihin olemme ehtineet tutustua jo aiemmin, mutta riesling oli meille uusi tuttavuus.

AOC Alsace -laatuluokitellun rieslingin tuoksussa oli omenaa, limeä ja trooppisia hedelmiä. Viinin maku oli kuiva ja mineraalinen, tosin trooppinen hedelmäisyys sai viinin maistumaan aluksi hetken aikaa makealta. Ilmaantumisen myötä viinin yrttisyys korostui ja varsinkin sen tuoksusta alkoi huomata myös karviaista ja nokkosta. Viini oli nuori ja raikas, mutta ei kuitenkaan liian nuori - yksi Domaines Schlumbergerin periaatteita on, että myyntiin tulevat viinit ovat jo valmiita juotavaksi eikä niitä ei välttämättä tarvitse jemmailla kotona.

Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2015
AC Alsace Grand Cru; 29,90 €

Grand Cru Saering -rieslingin edellinen vuosikerta valittiin viime vuoden Vuoden viinit -kilpailussa vuoden valkoviiniksi, ja tämäkin vuosikerta oli tuttu Alsacen viininäyttelystä parin kuukauden takaa, joten odotukset olivat korkealla.

Tuttuun tapaan viinin tuoksussa oli petroolia, sitrusta, kypsää ja makeaa persikkaista hedelmäisyyttä sekä kukkaisuutta. Sen maku oli sitruksisen hapokas ja hieman mineraalinen. Hapokkuudestaan huolimatta viini tuntuu pyöreältä ja täyteläiseltä, ja sen sitruksisuus kääntyi sitruunamarmeladin suuntaan. Yleisvaikutelma on miellyttävä ja tasapainoinen. Viini sopi varsinkin homejuuston seuraksi.



Riesling Grand Cru Kitterlé 2012
AC Alsace Grand Cru

Kitterlén viinitarhan maaperä on vulkaanista hiekkakiveä. Köynnökset kasvavat kolmeen ilmansuuntaan avautuvilla rinteillä ja tuottavat suhteellisen vähän satoa.

Viinin tuoksu oli nuorekas ja rapsakan hapokas, jopa hieman terävä. Siinä oli petroolia, mineraalisuutta, persikkaa, omenaa ja runsaasti sitrusta sekä hieman raikkaita mausteita. Viinin maku oli kuiva ja hapokas, trooppisten hedelmien ja sitruksen lisäksi siinä oli valkoherukkaa ja mineraalisuutta. Liian terävä se ei kuitenkaan ollut, vaan pieni kukkaisuus tasapainotti hyvin kokonaiskuvaa. Raikas viini oli oikein hyvä ja herkullinen tuttavuus.

Riesling Grand Cru Kitterlé 2002
AC Alsace Grand Cru

Edelliseen viiniin verrattuna kymmenen vuotta vanhempi vuosikerta on hyvin kehittynyt. Sen tuoksussa oli edelleen petroolia, mutta hedelmäisyys oli muuttunut vuosien varrella hyvin kypsäksi, jopa kuivahedelmäiseksi. Myös viinin maun hapokkuus oli pyöristynyt ja pehmentynyt, trooppisten hedelmien, aprikoosin ja sitruksen lisäksi maussa oli makeahkoa, jopa hunajaista vivahdetta.

Tämä viini oli meidän kummankin suosikki.



Cuvée Eric Riesling Vendanges Tardives 2015
AOC Alsace Vendanges Tardives

Viimeinen viini, Cuvée Eric Riesling Vendanges Tardives, on nimetty viinitalon aiemman isännän ja sen uuteen nousuun nostaneen Eric Schlumbergerin mukaan. Se on tehty Grand Cru -tilojen myöhäisen sadon rypäleistä, toisin sanoen jo hieman ylikypsistä rypäleistä, jotka ovat jo ehtineet kuivaa köynnöksissä.

Viinin tuoksu oli makeahko, mutta tasapainoinen ja nuorekas, edes sokerin määrä (noin 50 g/l) ei saanut sitä tuntumaan liian makealta. Tuoksussa oli kypsiä hedelmiä, omenaa, sitrusta, hunajaa ja kukkaisuutta sekä aiempien viinien tapaan karviaista ja valkoherukkaa. Myös viinin maussa oli sitrusta ja kypsiä trooppisia hedelmiä sekä hunajaa. Viini sopi hyvin varsinkin homejuuston kanssa.

Summa summarum

Olemmekohan koskaan maistaneet alsacelaista rieslingiä, josta emme olisi pitäneet? Emme ole, kyllä ne ovat aina kovin suunmukaisia. Niin nytkin.