Toukokuun kuukauden klassikko: risotto primavera, prosecco ja hefeweizen

Mionetto saatu näytepullona / Henkell Freixenet Finland Oy



Risotto on pohjois-italialainen klassikkoruoka, mutta mikä on se aito oikea risotto primavera vai onko sellaista? Pikaisen googletuksen mukaan risottoja on monenlaisia: risotto agli asparagia eli parsarisottoa kokataan keväisin parsasesongin aikaan, risi e bisi puolestaan on risoton ja keiton välimuoto, joka sisältää riisiä, herneitä ja pancettaa - ja sitten on tietenkin risotto alle verdure, jota kutsutaan myös risotto primaveraksi ja joka sisältää kaikenlaisia kevätkasviksia porkkanoista papuihin ja sipulista selleriin, mitä nyt kasvimaalla sattuukin kasvamaan.

Meidän risotto primaverassamme on keväisen parsakauden kunniaksi vihreää parsaa ja herneitä, ja se on maustettu sitruunalla ja mintulla. Valkoviinin sijaan lorautimme sekaan tuotenäytteenä saamaamme Mionetton luomuproseccoa.



Mionetto Vino Biologico Prosecco Extra Dry
DOC Prosecco, Italia; 100 % Glera; 13,49 €. Luomu!
Tuottaja Mionetto
Etiketin mukaan luomuproseccoa
Rypäleen mukaan melko keveitä ja neutraaleja viinejä; päärynää, sitrusta, omenaa, persikkaa, valkoisia kukkia ja joskus jopa saippuaa

Luomu-Mionetton tuoksussa oli proseccoille tuttuun tapaan sitrusta, limeä ja vihreää omenaa sekä hieman kepeää ja aromaattista kukkaisuutta. Viinin maku oli nimen mukaisesti kuiva, mutta hedelmäinen maku ja pehmeä mousse tekivät siitä varsin miellyttävän.

Prosecco oli oivallinen valinta risoton seuraksi. Sen raikas hapokkuus tasapainotti ruoan rasvaisuutta ja pirteän päärynäiset ja sitruksiset aromit sopivat hyvin yhteen parsan ja herneen kanssa. Tuhdimmalle liharisotolle Mionetto olisi ehkä ollut liian kevyt juoma.

Schöfferhofer Hefeweizen
Saksa; Hefeweizen, 5,0 %, 18 EBU; 3,89 € (myynnissä myös ruokakaupoissa)
Tuottaja Schöfferhofer Weizenbier

Hefeweizen on Baijerista kotoisin oleva vehnäoluttyyli. Hefe tarkoittaa hiivaa ja viittaa siiihen, että olut on suodattamaton. Hefeweizenin aromeissa on usein banaania, hedelmäisyyttä, mansikkaa ja neilikkaa.

Schöfferhofer on sameaa ja oranssiin vivahtavan keltaista. Tuoksussa on vehnää, banaania, hedelmäisyyttä ja vähän korianteria. Hieman makeassa maussa on tuoksun aromien lisäksi sitrusta. Jälkimaku kääntyy makeasta kohtuulliseen katkeruuteen. Oluena tämä on helppoa juotavaa, joka maistuu varmasti kuumana kesäpäivänä.

Valitsimme Schöfferhoferin ruokajuomaksi, koska raikas hefeweizen on kesäinen ja miksei myös keväinen juoma. Risoton kanssa olut ei ollut täydellinen yhdistelmä. Vaikka se sopi ruoan kanssa kohtuullisen hyvin, risoton rasvaisuus olisi kaivannut raikkaampaa olutta.


Risotto primavera eli parsa-hernerisotto (kahdelle nälkäiselle)


1,5 dl risottoriisiä
2-3 salottisipulia
noin 7 dl kana- tai kasvislientä
noin 1 dl proseccoa
1 sitruuna
250 g parsaa
100 g herneitä
(1/2 dl minttua)
100 g parmesaania
40 g voita
suolaa, pippuria
ruokaöljyä

Katkaise parsoista varren puiseva osuus pois ja pilko ne palasiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi, lisää parsat ja keitä niitä muutaman minuutin ajan.

Pilko salottisipuli ja kuullota sitä kohtalaisella lämmöllä ruokaöljyssä hetken aikaa. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. (Varo polttamasta riisiä tai sipulia.) Lisää prosecco ja sekoita, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää sitruunan mehu ja raasta mukaan noin puolen sitruunan kuori. Lisää lopuksi kana- tai kasvislientä pienissä erissä ja sekoita, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Kun risotto alkaa olla valmista, lisää herneet ja parsa ja halutessasi hienonnettua minttua. (Valmiissa risotossa pitää olla vielä purutuntumaa jäljellä, joten tarkista valmistusaika riisin paketista.)

Lisää lopuksi parmesaani ja voi. Tarkista maku ja mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Annoksen voit koristella esimerkiksi parsasta leikatuilla suikaleilla, raastetulla sitruunankuorella ja mintunlehdillä.